AGİT 2023 Nefret Suçları Raporu yayınlandı

     Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR), 16 Kasım Uluslararası Hoşgörü Günü öncesinde 2023 Nefret Suçları Raporu’nu yayımladı. 
AGİT bölgesindeki devletlerde yaşanan nefret suçu olaylarına dair istatistiki ve betimsel bilgileri içeren rapora AGİT’in toplam 57 katılımcı Devlet’inden 48’i resmi veri sundu.
     Dünya genelinde türünün en kapsamlısı olan AGİT raporunda, 125 sivil toplum örgütü, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve AGİT misyonları tarafından rapor edilen 47 Katılımcı Devlet’teki yaklaşık 10 bin nefret suçu olayı ile ilgili bilgiler yer alıyor.
Kısa adı ABTTF olan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu  yayınladığı basın bildirisinde, Yunanistan’da 2023 genel seçimleri öncesi, sırası ve sonrasında Batı Trakya Türk toplumuna mensup aday ve milletvekillerine yönelik nefret söylemini dile getirdiği bildiriliyor. Yazılı katkısında ABTTF, 15 Haziran 2023’te Mustafçova Belediyesi’ndeki Ilıca Camii’nin içinde bulunan Kur’an-ı Kerim’e yabancı bir şahıs tarafından yapılan menfur saldırı, Rodop iline bağlı Narlıköy’deki Türk mezarlığında yaklaşık yirmi mezar taşına kimliği belirsiz kişi veya kişilerce tahrip edilmesi ve Yunanistan’da 2023 genel seçimleri öncesi, sırası ve sonrasında Batı Trakya Türk toplumuna mensup aday ve milletvekillerine yönelik nefret söylemini dile getirmişti.
    Raporun Yunanistan’la ilgili bölümünde, sunulan resmi verilere göre Yunan polisince 2023 yılında toplam 97 nefret suçunun kaydedildiği ve 22 kovuşturmanın mahkumiyetle sonuçlandığı kaydediliyor.
AGİT/ODIHR, eksik veya yetersiz mevzuatın savcılar için büyük bir engel teşkil ettiğini ve bunun bazı nefret suçlarının soruşturulmaması anlamına geldiğini not ederek, tüm nefret suçlarının ardındaki önyargı motivasyonunu görünür kılmanın ve bunların doğru bir şekilde kovuşturulmasını sağlamanın, mağdurların haklarını korumak ve aynı zamanda nefret suçlarını önlemek ve ele almak için etkili politikalar sağlamak açısından önemli olduğunun altını çizdi.
     AGİT/ODIHR Direktör Vekili ve Birinci Müdür Yardımcısı Tea Jaliashvili yaptığı açıklamada, ODIHR’nin nefret suçları raporunun dünyadaki nefret suçlarıyla ilgili en büyük veri kümesi olduğunu ve AGİT bölgesi genelinde nefret suçlarıyla mücadelede gerçekten etkili yanıtlar geliştirmek için kullanıldığını belirterek, sivil toplumun AGİT bölgesindeki hoşgörüsüzlüğün ele alınmasında hayati bir rol oynadığını ve bu nedenle her türlü nefrete yanıt vermede devletler için paha biçilmez bir ortak olduğunu ifade etti.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), raporun hazırlık aşamasında yazılı katkıda bulunarak, Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan nefret temelli saldırıları ve nefret söylemini rapor etmişti.
Yazılı katkısında ABTTF, 15 Haziran 2023’te Mustafçova Belediyesi’ndeki Ilıca Camii’nin içinde bulunan Kur’an-ı Kerim’e yabancı bir şahıs tarafından yapılan menfur saldırı, Rodop iline bağlı Narlıköy’deki Türk mezarlığında yaklaşık yirmi mezar taşına kimliği belirsiz kişi veya kişilerce tahrip edilmesi ve Yunanistan’da 2023 genel seçimleri öncesi, sırası ve sonrasında Batı Trakya Türk toplumuna mensup aday ve milletvekillerine yönelik nefret söylemini dile getirmişti.
AGİT 2023 Nefret Suçları Raporu’nun Yunanistan ile ilgili bölümüne https://hatecrime.osce.org/greece?year=2023 linkinden ulaşabilirsiniz.