Ailede Huzur ve Mutluluk

İnsanın hayatta elde etmek istediği en önemli şeylerden birisi de mutlu olmaktır. Dinimiz bunun yolunun sağlam temeller üzerine inşa edilmiş bir aile yuvasından geçtiğini ifade etmiştir. Kurulmuş bir aile yuvasında huzur ve mutluluğu temin için aşağıdaki kurallara riayet edilmesi büyük önem taşımaktadır:
1. Mutlu olabilmen için, iyi bir eşle evlenmiş olman yetmez; senin de beklediğin o iyi şeylerle donanmış bir eş olman gerekir.
2. İdealist olma ve beklentisi içine düşmeden normal yaşam, tabii davranış beklenip sergilenmeli ve mucize arayışında olunmamalıdır.
3. Hayat arkadaşınla mutlu bir yuvanın devamı için, kişiliğinin ayrılmaz parçası saydığın bazı şeylerden ödün vermen, esnek olman gerekebilir.
4. Mutlu bir yuva için taraflar birbirinin başta psikolojileri olmak üzere yapı, karakter ve davranış kodlarını iyi tanımalıdır. Ancak bu şekilde aşırı ve yıkıcı tepkilerden uzak kalınabilir.
5. Eşler, sevgi, iltifat ve takdirlerini her vesileyle birbirlerine ifade etmelidir.
6. Üzüntü, karamsarlık ve ümitsizliğe teslim olmamalıdır. Hayata, olaylara soğukkanlı, itidalli ve ümitle bakabilip, güler yüz elden bırakılmamalıdır.
7. Küçük, büyük bütün hata, kusur ve yanlışlarda incitici ve kırıcı tenkitlerden titizlikle uzak durulup sakin, yapıcı ve affedici bir yol takip edilmelidir.
8. Tartışma ve anlaşmazlıklar çıktığı yerle sınırlandırılıp, geçmişte kalmış ve üstü örtülmüş şeyleri de içine alacak şekilde genişletilmemelidir. Tartışmalar kontrolde tutulup inisiyatif elden bırakılmamalıdır.
9. Herhangi bir anlaşmazlığın uzun süreli olmasına fırsat verilmemeli, mümkün olan en kısa zamanda tatlıya bağlanmalıdır.
10. Nikâh akdinin çok mukaddes bir bağ ve Allah’a verilmiş bir söz olduğunu unutma. Bu konuda ileride pişman olacağın bir adımı atmadan önce bin kez düşün.
11. Evliliğin yükümlülük ve sorumlulukları gönül hoşluğuyla kabul edilmeli ve tam bir öz güvenle yürütülmelidir.
12. Aile huzuru için sevgi önemli olmakla birlikte, ailenin sadece bunun üzerinde duracağını sanma. Saygı, anlayış vb. başka niteliklerin de bulunması gerektiğini de unutma.
13. Anlaşmazlık ve tartışma sebeplerinden mümkün mertebe uzak dur.
14. Hayat arkadaşına karşı örnek davranışlar sergile; iyi kişiliğini sadece dilinle değil, davranışlarınla da ortaya koy.
15. Mümkün oldukça ev dışı yani iş vb. problem ve üzüntüleri eve taşıma kendin üstesinden gelmeye çalış. Fakat sevinçlerini paylaşmada aileni unutma.
16. Eşinin akrabaları ziyarete geldiğinde hoşnutsuzluk sergileme. Aksine, onları güzel bir şekilde karşılayıp ağırla ki aile huzuruna katkı sağla.
17. Sıkıntı ve problemlerden kaçma, hele hele evi asla terk etme. Başka bir odaya çekilerek öfkenin dinmesini bekle ve sakin kafayla düşünüp hemen problemin çözümüne odaklan.
18. Çocukların yanında eşinle tartışmaktan veya sesini yükseltmekten sakın. Çünkü çocuklar, öncelikle ebeveynlerini örnek alarak ve taklit ederek öğrenirler. Bu tür problemler ve çözüm yolu çocuğun zihninde yer edecek ve ileride üzerinde olumsuz etkisini gösterecektir.
19. Kılıç yarası geçer ama dil yarası geçmez denmiştir. Ailevî tartışmalarda, yaralayıcı sözler sarf etmekten sakınılmalı, yoksa küçük bir mesele yüzünden aile yuvanı dağıtabilirsin.
20. Evinin sırlarını ne bir dostuna, ne de bir yakınına anlatma.
21. Ahiret işlerinde eşine yardımcı ol. Ahiret huzuru, rahatı ve konforunun daha önemli ve gerekli olduğunu unutma.