Almanya’da Bayram Sabahı (2)

Rabbimizin biz mü’min kullarına ikramıdır bayram.

Göppingen DİTİB Merkez cami başkanı Mehmet Emin Şahin, bayram namazı öncesi yaptığı konuşmada,“Ramazan Ayına buruk girdik. Güney doğu Anadolu’muzda meydana gelen asrın felaketi depremine Göppingen DİTİB olarak 33 bin € toplayarak gönderdik, 100’ün üzerinde Üyelerimiz iftar yemeği ikramında bulundu. Hergün verilen iftar yemeklerine 200’ün üzerinde iftar yemeğine katılım oldu. İlk nesil büyüklerimiz bu külliye eserleri inşa ederek, bizlere emanet ettiler. Bizlerde bu emanete sahip çıkıyor,koruyor hizmete devam ediyoruz. sizlerden bu Külliye eserlerin yaşaması için üye olmanızı istiyorum. Bayramınız mübarek olsun” dedi.

Bayram Namazı için Camiyi dolduran Cami cemaatine dar geldi.1200 kişilik cami doldu alt katlarda açılarak müslümanlar adeta üst üste bayram namazını eda etmenin sevincini, mutluluğunu yaşadılar.

Tekbirlerle Hutbeye çıkan caminin imamı Halil Şanlı okuduğu hutbede, “Hamdolsun insanı sayısız nimetlerle donatana, hamdolsun kendisine iman ve ibadet etme şerefini bizlere bahşedene, hamdolsun bizi rahmet ve mağfiret ayı Ramazana ulaştırana, hamdolsun bize Ramazan ayının güzelliklerini yaşatana, hamdolsun bizi mübarek bir bayram sabahında bir araya getiren Yüce Rabbimize hamdolsun.

Kulluk, İbâdet, Sabır, İkram ve Kur’ân-ı Kerim ile derinleşme zamanı olan Ramazan-ı Şerifin ardından Rabbimizin biz mü’min kullarına ikramıdır bayram. Bütün âzâlara tutturulan oruçlarla, terâvihlerle, infak ve tasadduklarla, yılın en önemli gecesi Kadir Gecesi’ni idrakten sonra Ramazân bayramına ulaştık. Ramazan ayının güzelliklerinin bir dahaki Ramazân’a kadar sürdürülmesi ve elde edilen manevi kazanımların kaybedilmemesi gerekir.

Bayramlar, aynı zamanda; Ramazan ikliminde kazanılan şefkat, merhamet, kardeşlik, yardımlaşma ve fedâkârlık gibi güzel hasletleri hayata taşıma günleridir.

Bayramlar, İslâm kardeşliğinin gönülden idrâk edildiği ve güçlendirildiği, huzur ve sevinç günleridir. Birlik ve beraberlik günleridir. Büyüklerimize saygı, küçüklerimize sevgi günleridir. Anne, baba, eş, dost, akraba, arkadaş ve komşuları ziyaret günleridir. Uzakta olanları en azından bir telefonla, ahirete göçenleri ise fatihalarla hatırlama günleridir. "Ancak mü’minler kardeştir"1 kavli ilahisini iliklerimize kadar yaşama günleridir.

Bayramlarda kardeşliğin gereği yerine getirilir, kardeşler aranır, bulunur, hâl ve hatırları sorulur. Sevinçler paylaşılır, sıkıntılara birlikte derman olunur. Bu bayram sadece bizim bayramımız olmasın; hepimizin bayramı olsun, tüm ümmetin bayramı olsun, birlik ve beraberlik içinde dargınlık ve küskünlük olmadan kardeşçe yaşayalım ve yaşatalım bugünü. Hz. Peygamber (s.a.v) "Müslüman müslümanın kardeşidir"2 buyuruyor. Bu mübarek günde dünyanın dört bir tarafında sıkıntı içerisinde olan kardeşlerimizi, zulme uğrayan mazlumları da unutmayalım. Duaların kabul olduğu bu mübarek günde onlar için de dua edelim.

Tüm bu güzelikler için bayramlar bir fırsattır. Akraba ve tanıdıklarla bir araya gelmenin, yaşlıların titreyen ellerini öperek dualarını almanın, huzurevlerini ziyaret ederek geleceğimizle yüzleşmenin ve hastalarımıza geçmiş olsun demenin tam zamanıdır bayram günleri.

Ramazan ayını heyecanla karşıladık ve bu ay boyunca tam bir teslimiyet içerisinde oruçlarımızı tuttuk. Bugün bir bahar mevsimi gibi bayrama ulaştık. Bu mübarek Bayram sevincini, aile, akraba ve çevresine taşıyan mü'minlere ne mutlu.

Ramazan ayının yüreklerimizde sağladığı safiyet ve samimiyeti daima yaşama ve yaşatma gayretinde olanlara ne mutlu...

Manevî bir kimlik aşısı olan bayramda, ‘kendisi için arzu ettiğini başkaları için de arzu eden gerçek iman bilinci’ ne ermek dileğiyle bayramınız mübarek olsun” diyerek hutbesini bitirdi.

Tekbirler eşliğinde hutbeden inen Halil Hoca dua ettikten sonra toplu olarak bayramlaşma töreni yapıldı.