Nöbetçi eczane aramaya son! Nöbetçi eczaneler parmağınızın ucunda. Bir tıkla anında aradığınız nöbetçi eczaneye ulaşabilirsiniz. Yozgat’ta görev yapacak. Nöbetçi eczane listesi de artık e-Devlet’te. Bugün Yozgat ve ilçelerinde hangi eczaneler nöbetçi? Tüm merak ettikleriniz.
Yozgat ilinde size en yakın nöbetçi eczane nerede? Bu sayfada Yozgat ilinde ilçe, semt ya da mahallenize en yakın Yozgat nöbetçi eczanelerine ulaşabilir, nöbetçi eczanelere ait adres ve telefon bilgilerini öğrenebilirsiniz.
Yozgat’ta 29 Kasım 2024 Cuma nöbetçi eczane listesi:
Merkez Bugün Nöbetçi Eczaneler
Kubilay Eczanesi
Medrese Mah. Adnan Menderes Bulvarı No:104/C
03544153322
Akdağmadeni Bugün Nöbetçi Eczaneler
Dere Eczanesi
Yeşiltepe Mah. İstiklal Cad. No:49/C
03543143366
Aydıncık Bugün Nöbetçi Eczaneler
Aydıncık Eczanesi
Yenı Mah. Çekerek Cad. No:20/A
03544871212
Boğazlıyan Bugün Nöbetçi Eczaneler
Emin Eczanesi
Çarşı Mah. Şevket Hokkaömeroğlu Bulv. No:6/A
03546451142
Çandır Bugün Nöbetçi Eczaneler
Fatih Eczanesi
Cumhuriyet Mahallesi Dr Mehmet Murat Bulvarı N0:40 Çandır/Yozgat
03547161330
Çayıralan Bugün Nöbetçi Eczaneler
Soylu Eczanesi
Bağlarbaşı Mah. Tekke Cad. No:5/4
03547361066
Çekerek Bugün Nöbetçi Eczaneler
Saray Eczanesi
Bahçelievler Mah. Kılıç Sokak No:1/A
03544681159
Kadışehri Bugün Nöbetçi Eczaneler
Fatih Eczanesi
Kadıoğlu Mah.Cumhuriyet Bulvarı No:83/B
03543754140
Saraykent Bugün Nöbetçi Eczaneler
Saraykent Eczanesi
Fatıh Sultan Mehmet Mah. Gazı Mustafa Kemal Bulvarı No:65/5
3543686647
Sarıkaya Bugün Nöbetçi Eczaneler
Yıldız Eczanesi
Ziraat Bankası Karşısı Karsıyaka Mah. Baran Cad. No:8
03547724972
Sorgun Bugün Nöbetçi Eczaneler
Enise Nur Eczanesi
Sorgun Devlet Hastanesi Karşısı Ahmet Efendi Mah. Şehit Cemal Şimşek Cad. No:28a/11
03545020203
Şefaatli Bugün Nöbetçi Eczaneler
Yasa Eczanesi
Bahçelıevler Mah. Fatıh Cad. No:3/B
3545642267
Yenifakılı Bugün Nöbetçi Eczaneler
Yücel Eczanesi
Bankalar Cad. No:1
3546121975
Yerköy Bugün Nöbetçi Eczaneler
Zülüf Eczanesi
Haşim Kılıç Mah.Bünyamin Gayretli Cad.No:23/D
03545165001
Eczane ne demek, toplum için önemi nedir?
Eczaneler, hem toplum sağlığı açısından hem de birey sağlığı, açısından son derece hayati öneme sahip bir gerçekliktir. İlaçların doğru ve güvenilir bir şekilde tedarik edilmesini sağlamakla ilişkili kamu görevi yapan eczanelere günün her saati ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle akşam saatleri veya gece geç saatlerde acil olarak ilaca ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda başvuracağımız yer nöbetçi eczane olmaktadır. Hasta olan çocuklarsa Acil ve panikle hareket edersiniz. Bir an önce bir eczane bulup ilacı almaktır tek hedefiniz. Bu şartlar içinde hemen nöbetçi eczanelerin adres ve telefon bilgilerine ulaşmaya çalışırsınız. Bu nokta son derece kritik öneme sahiptir. Sağlıklı bilgi alma ihtiyacı bulunmasına karşın düşünmeden harekete geçersiniz. Çünkü sevdiğiniz hastadır ve hızla erişim sağlamak istersiniz.…
Tüm bu soruların cevabını e-Devlet’te bulabilirsiniz. En sağlıklı nöbetçi eczane listesi artık e-Devlet’te. Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TTCK) işbirliği ile hazırlayıp e-Devlet’te hizmete sunduğu uygulamayla, Türkiye genelindeki tüm nöbetçi eczaneler il il, ilçe ilçe görülebiliyor.
Tarih aralığında Arama yapılabiliyor
E-Devlet’teki “TİTCK –“Nöbetçi Eczane Sorgulama” ekranına girdiğinizde bugüne dair sorgulama yapılabildiği gibi eski ve ileriye dönük nöbetçi eczane sorgulaması da yapılabilmekte. Uygulamaya bugün girip istediğiniz ilde yarın hangi eczanelerin nöbetçi olduğunu öğrenebiliyorsunuz.
Eczaneler Hafta’da 6 Gün ve 08:00-18:00 saatleri Arası Açık
Sağlığımız için doğru ilaca ve doğru bilgiye ihtiyaç duyarız. Bu nedenle ilaçların doğru ve güvenilir şekilde tedarik edilmesiyle sorumlu olan eczanelere günün her saati ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bakımdan eczaneler hafta içi ve cumartesi günleri 09:00 - 19.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Fakat nöbetçi eczaneler yasa gereği 24 saat hizmet vermekle mükelleftir. Yozgat nöbetçi eczane listesinde yer alan ilaç merkezleri de bu şekilde faaliyette bulunur.
Türkiye’de Faaliyette Kaç Eczane var?
Arapça “Ecza” ve Farsça “hane” kelimelerinden türetilerek eczane adını alan ilaç merkezlerinin ülke genelindeki toplam sayısının net olmadığına dair bir bilgi bulunmamakla birlikte, yaklaşık 35 bin civarı olduğu belirtiliyor.
Eczanelerin Ne Kadarı Nöbetçi Olur
Sağlık Bakanlığı’nın Aralık 2022 tarihinde yayımladığı “Nöbetçi Eczanelerin düzenlenmesine ilişkin kılavuz”a göre, eczanelerin tatil olduğu gün ve saatlerde, büyükşehirlere bağlı ilçelerde ve büyükşehir dışındaki illerin merkez ilçelerinde faaliyette bulunan eczane sayısının en az 35’te biri kadar eczane nöbet hizmeti vermek üzere belirlenir. Büyükşehir dışındaki illerin merkez ilçeleri dışındaki ilçeleri için nöbetçi kalacak eczane sayısı, halkın ilaca erişiminde sıkıntı yaratmayacak şekilde saptanır.
Nöbetçi Eczaneler Nasıl Belirleniyor?
Nöbetçi eczanelerin nasıl belirlendiğine ilişkin, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik gereği, nöbetçi eczaneler Eczacı Odaları tarafından belirlenir. Yozgat nöbetçi eczane listeleri de bu şekilde oluşturulmaktadır.
Nöbetçi Eczaneler Neye göre Belirlenir?
Yönetmeliğin 35. maddesine göre, bağlı olduğu il Eczane Odası veya temsilcisi tarafından eczanelerin bulundukları yerlerin özellikleri ve mevcut eczane kapasitesi göz önüne alınarak eczane çalışma saatleri, nöbet tutulup tutulmayacağı, nöbet tutulacak ise nöbet tutulacak günler ve çalışma saatleri ile kaç adet eczanenin nöbetçi kalacağı belirlenir ve bir nöbet listesi hazırlanır. İl nöbetçi eczane listeleri, hizmette aksaklık oluşturmayacak şekilde zamanında ilçe ve il sağlık müdürlüğüne gönderilir. İlçe ve il sağlık müdürlüğünün kabul ve onayı ile uygulamaya konulur.
Uyulması Gereken Kurallar
Yine Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince, nöbetçi eczanelerin uymaları gereken kurallar şunlardır:
• Eczanelerin cadde ve sokaklara seyyar veya totem tabela, afiş gibi haksız rekabete yol açacak şekilde ilan yapılması yasaktır.
• Eczaneler nöbet hizmetlerini yerine getirirken E-LOGO’larını nöbet hizmeti süresince yanıp sönen şekilde açık bırakmaları gerekir.
• Nöbetçi eczaneler kavşak, yol gibi yerlere bez, branda, seyyar levha/tabela koyamazlar; bu yasaktır.
• Eczanelerin gece nöbeti hizmeti verirken, kapılarının kapalı tutulması halinde kapılarında zil bulundurmaları, başvuru halinde (zile basıldığında) gereken hizmeti vermeleri zorunludur.
• Uluslararası uçuşa açık olan havaalanları içinde yer alan eczaneler, eczane çalışma gün ve saatleri dışında da 24 saat açık olabilirler. Bu durumda biri eczanenin sahibi olmak kaydıyla her 8 saat için bir eczacı bulundurulması zorunludur.
• Nöbetçi eczane listeleri, il sağlık müdürlüğü tarafından bölge eczacı odalarına, Türk Eczacıları Birliğine, il emniyet müdürlüklerine, garnizon komutanlıklarına, danışma servislerine, yataklı tedavi kurumlarına, mahalli veya ulusal gazetelere ve ilgili olabilecek diğer kurumlara gönderilir. Ayrıca nöbetçi eczanelerin isim ve adreslerini gösteren listeler il sağlık müdürlüğünün internet sitesinde ilan edilir.
Eczacıların Sorumlulukları ve Yükümlülükleri
Eczaneler, sadece ilaç satılan yerler olmasının dışında, bilgi alınan ve sağlıkla ilgili çeşitli hizmetlerin sunulduğu ticari yerlerdir. Yükümlülükleri ise şu şekildedir.
• Reçetenin uygunluğunu ve yasallığını kontrol etmek,
• Doktorlar tarafından reçete edilen ilaçları temin etmek,
• Reçetenin, hastanın aldığı diğer ilaçlarla veya hastanın sahip olduğu herhangi bir tıbbi durumla negatif etkileşime girip girmeyeceğini kontrol etmek,
• İlaçların; yan etkileri, uygun dozajı ve saklama koşulları hakkında bilgilendirmede bulunmak,
• Hastaların, reçeteli bir ilacı nasıl ve ne zaman almaları gerektiğini açıklamak,
• Reçetelendirilmeyen, tansiyon ölçüm aleti, ateş ölçer gibi tıbbi ürünleri satmak ve hastalara tıbbi cihazların kullanımı hakkında bilgi vermek,
• Eczane dosyası, hasta profili, stok ve kontrollü ilaç reçetelerini kayıt altında tutmak,
• İlaç siparişi ve tıbbi malzeme siparişi vererek stoğu korumak ve bunları doğru şekilde depolamak,
• Tıbbi ekipman veya sağlık malzemesi seçimi konusunda müşterilere danışmanlık yapmak,
• Hastaların ihtiyaç duydukları ilaçları almasını sağlamak için sigorta şirketleri ile birlikte çalışmak,
• Hasta mahremiyetine sadık kalmak.