Son yıllarda elektrikli araç satışlarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Türkiye’de trafiğe kayıtlı elektrikli otomobil sayısı, son bir yılda 32.777’den 131.127’ye yükselerek yaklaşık 100 bin adetlik bir artış gösterdi. Ancak, elektrikli araçların şarj süreleri, menzili ve şarj altyapısının yetersizliği gibi konular, tüketicilerde endişe yaratmaya devam ediyor.
Elektrikli araçların yüksek maliyetleri de bir diğer önemli handikap olarak öne çıkıyor. Peki, günümüzde en düşük fiyatlı elektrikli araç hangisi? 1 milyon TL’nin altında elektrikli araç seçeneği kaldı mı? Hibrit araçlar, elektrikli otomobillere kıyasla daha cazip mi?
Ankete katılanların yüzde 38,5’i elektrikli otomobillerin çevre dostu yapısını en önemli avantaj olarak görürken, yüzde 24,9’u düşük işletme maliyetlerini vurguladı. Performans ve hız yüzde 19 ile, vergi avantajları ise yüzde 17,6 ile diğer önemli tercih sebepleri arasında yer aldı.
Ancak, elektrikli araçların kullanımında dört büyük handikap göze çarpıyor. Anket katılımcılarının yüzde 36’sı menzil endişesini en büyük zorluk olarak belirtti. Yüzde 31, yetersiz şarj altyapısına dikkat çekerken, yüksek fiyatlar yüzde 18 ve servis ağının yetersizliği yüzde 15 oranında sorunlar arasında gösterildi. Bu veriler, elektrikli araçların daha geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından benimsenebilmesi için çözülmesi gereken önemli konular olduğunu ortaya koyuyor.
Elektrikli araçların dünya genelindeki yükselişi de dikkat çekici. Our World in Data’nın verilerine göre, 2022 yılında dünyada satılan her 7 arabadan 1’i elektrikli araç oldu. Çin’de ise satılan her 3 arabadan 1’i elektrikli olarak kaydedildi. Marketin lideri olan Norveç’te ise satılan her 5 arabadan 4’ü elektrikli araç olarak kayıtlara geçti. Haber Merkezi