Ankara Kitap Fuarı

Ankara da 17 Ekimde başlayan ve 27 Ekime kadar devam edecek olan Ankara Kitap fuarında bende 27 Ekim Pazar günü saat 11.00-13.00 arasında yer alacağım. Sizleri orada görmekten onur duyacağımı da bilmenizi isterim.
Kitap fuarlarında maddiyattan ziyade manevi bir ortam olarak bulunmak yer almak, önemli güzel bir esere ulaşmanın, sevdiğiniz yazarlar ile kısa da olsa hasbıhal etmemin fırsat yakalamanın yeridir.
Kitap fuarları Ülkemizde maalesef yeteri kadar itibar görmüyor ve her türlü fedakârlığa rağmen yinede istenilen seviyeye çıkılamıyor. Yazarlar üretiyor üretmeye çalışıyor. Yayınevleri fuarlara ilgiyi artırmak için elinden geleni yapıyor ama?
Ülkemizde maalesef kitap okuma oranları çok düşük ve yukarı doğru çekilmek için de üzerine görev düşen kesimlerinde uzak durduğu bir durum ile karşı karşıyayız maalesef ve kitap okumada içler acısı bir yerdeyiz.
UNESCO verilerine göre…
Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86’ncı sırada…
Afrika ülkeleriyle aynı kategoride!
Dünyada kitap için kişi başına harcanan para ortalama 1,3 dolarken, Türkiye’de çeyrek dolar…
Kitap, ihtiyaç listemizde 235’inci sırasında yer alıyor...
‘En önemli ihtiyacınız nedir?’ sorusuna verilen cevapta, cep telefonunun birinci sırada çıktığı ülkemizde, yılda kişi başına kitaba 6,9 TL harcanırken, sigaraya 1.400 TL harcanıyor...
Türkiye’de kişi başına düşen kitap sayısı 8,4…
En çok kitap okuyan ülkelerin başında yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere geliyor…
Hemen ardından yüzde 14 ile Japonya, yüzde 12 ile ABD…
TÜİK’in yaptığı araştırmaya göre, günde 6 saat televizyon izleyen, 3 saat internete giren ve ortalama günde 8 saat uyuyan Türk insanı, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyor…
Televizyon kitap okuma alışkanlığını elimizden alıyor…
Kitap okuyanların ise yüzde 65’i aşk, yüzde 24’ü siyasi, yüzde 13’ü düşünce, yüzde 7’si kişisel gelişim kitapları okuyor…
Türkiye’de basılı kitap sayısı artıyor, ancak kitap okuma oranı düşüyor!
Üretilen kitapların neredeyse yarısından fazlasını, öğrencilere dağıtılan ücretsiz ders kitapları oluşturuyor!
Çocuklara kitap hediye edilmesinde, Türkiye 180 ülke arasında 140’ıncı sırada.
Kitap okumuyoruz!
Araştırmalar bunu gösteriyor…
Araştırmayı okuduktan sonra kelimelerin kifayetsiz kaldığını bir kez daha anlıyoruz değil mi?

Bizler kültür elçileri olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Çaba gösteriyoruz ama her nedense Valiler, Kaymakamlar, Belediye Başkanları Stk’lar bizlere yeteri kadar değer vermiyorlar . Destek istediğimiz zamanlarda ise hepside çok yoğunlar ve hiçbirinin kitap okumaya zamanı yok maalesef işin gerçek yüzü şu ki Ülkenin kitap okuma oranı her şeyi özetliyor…
Saygılarımla…