Ankara Rehberi: Daha Evvel Ankara’da Böyle Bir Doğa Harikası Görmediniz / Tulumtaş Mağarası

Kavurucu yaz sıcaklarını geride bıraktığımız şu günlerde siz dostlara merhaba. Eylül ayı içerisinde bulunuyoruz. Orta öğretim dönemi henüz başlamışken Hem siz ve aileniz hem dostlarınızla birlikte giderek ülkemizin doğal güzellikleri yanı sıra kültürel değerlerini de gezip göreceğiniz hem bilgi sahibi olacağınız hem de eğlenceli bir hafta sonu geçireceğiniz bir yer olan Tulumtaş Mağarasını hep birlikte keşfedeceğiz.

Kavurucu yaz sıcaklarını geride bıraktığımız şu günlerde siz dostlara merhaba. Eylül ayı içerisinde bulunuyoruz. Orta öğretim dönemi henüz başlamışken Hem siz ve aileniz hem dostlarınızla birlikte giderek ülkemizin doğal güzellikleri yanı sıra kültürel değerlerini de gezip göreceğiniz hem bilgi sahibi olacağınız hem de eğlenceli bir hafta sonu geçireceğiniz bir yer olan Tulumtaş Mağarasını hep birlikte keşfedeceğiz.

Ankara’nın Gölbaşı İlçesi sınırları içerisinde bulunan İncek, Hacılar ve Tulumtaş mahallelerinin kesisştiği bölgede, Karayatak Mevkii'nde gizemini koruyan Tulumtaş Mağarası, yatay bir yapıya sahip olup yaşayan canlı bir mağara olma özelliğini sahip.

Mağaranın Oluşumu ve Yaşı

Yaklaşık 280-250 milyon yıl öncesine, Permiyen dönemine dayanan bu benzersiz mağara, kuzeybatıdan güneydoğuya doğru bir çizgi üzerinde uzanıyor. Rekristalize kireçtaşının muhteşem örneklerini barındıran mağara, içerisinde birbirinden farklı bölgelerde ve yoğunluklarda sarkıtlara, dikitlere, akmataşlara ve kenartaşlara ev sahipliği yapıyor. Ankara bölgesi karstik yapılar açısından genelde diğer alanlardan daha az zenginken, Tulumtaş Mağarası bu özellikleriyle bölgede parlayan bir doğa harikası olarak dikkat çekiyor.

1992 yılında Ankara Çevre Yolu inşası için işletilen taş ocağında yapılan çalışmalar sırasında keşfedilen “Tulumtaş Mağarası”, Gölbaşı Belediyesi’nin yaptığı titiz çalışmalar sonucunda turizme kazandırılmış olup hizmete girmeden önce ilk aşamada belediye Üniversite ile teknik bir çalışma yürüterek mağara ile ilgili teknik analizleri büyük bir titizlikle yaptırmış gerekli çalışmalar sonrası Turizm Bakanlığı koordineli mağaranın hizmete sunulması ve ülke turizmine kazandırılması çalışmalarının tamamlanmasıyla 2022 yılında vatandaşların hizmetine sunulmuş. 

Mağara milyonlarca yıl öncesine dayanan oluşum sürecini hala tamamlamış değil. Süreci devam etmesi nedeniyle yaşayan mağara olarak da ifade ediliyor. Mağaradan alınan toprak örneklerinin Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu öncülüğünde incelenmesi sonucu Tulumtaş Mağarası’nın okyanus kalıntıları içerdiği ortaya çıkarılmış.

Kadıoğlu, alınan örnekler üzerinde yaptıkları çalışmalarda krom, nikel ve kobalt değerlerinin oldukça yüksek çıkmasının, Tulumtaş mağarasının doğrudan okyanus kabuğundaki taşlarla ilişkili olduğunu ifadelerini kullanmış.

Mağara’da nelerle karşılaşacaksınız

Özellikle belirtmeliyim ki mağara ile ilgili çalışmaların büyük kısmı bitirilmiş fakat devam eden noktalar var. Mağaraya ziyaretçiler, EGO’nun rink seferleriyle gidebilecekleri gibi özel araçlarıyla da gidebilirler. Araçlar için oldukça geniş otoparkı var. Gölbaşı’na giden çevre yolunun kıyısında bulunan mağara olağan üstü görmeye değer tam bir doğa harikası.

Gölbaşı Belediyesi, mağara giriş kapısı üst kısımlarını çelik tel örgülerle çevrelediğinden can güvenliğini sağlamış durumda. Aynı şekilde mağara içerisinde de güvenli yürüyüşler yapılabilmesi için çelik konstrüksiyon, yürüyüş platformları ve mağara içerisinde ki sarkıtlar, dikitler ve diğer oluşumları rahat görebilmeleri için aydınlatma yapılmış.

Yatay mağara çok büyük olmamakla beraber içerisini maksimum 1 saatte rahatlıkla gezebilirsiniz. Yaz ayının kavurucu sıcaklarında üzerinize bir şeyler almadan içeride gezinti yapabilirsiniz. Anı fotoğrafları çekebilirsiniz. Mağara görevlileri var ve duruma göre sizlere eşlik edebilirler. Ufak bir hatırlatma yapayım. Giderken yanınızda mağaranın bazı noktalarını daha detaylı görmek isterseniz el feneri götürmenizde fayda var. Yine mağara içerisi oldukça serin sonbahar mevsiminde olduğumuz Eylül ayı için yine yanınızda bir hırka ya da yelek olmasında fayda var. 

İçeri girdiğinizde gözlerinize inanamayacağınız olağan üstü doğa harikası bir oluşumla karşılaşacaksınız. Gördüklerinize inanamayacağınız bir güzelliğe sahip mağaranın Ankara’nın göbeğinde böyle bir güzellik, inanmakta zorlanacak iyi ki buraya geldik diyeceksiniz. Hala yaşayan mağara olması nedeniyle sarkıtlardan ufak ufak su damlaları üzerinize düşerse meraklanmayın, zararlı bir su değil. İçerisi oldukça temiz ve havadar olmakla beraber oksijen değeri oldukça yüksek. Hatta bir görevli içeride ki havanın bazı hastalıklara iyi geldiğini ifade etti.

Gezintiniz bittiğinde büyük bir mutluluk ve keyifle dışarı çıkarken, dışarıda belediye tarafından yapılmış binalar ve kafe yazısı dikkatinizi çeksede, şimdilik kafeye girip çay kahve içmeniz mümkün değil. Çalışmaları sürüyor ve en kısa zamanda hizmete açılacak. Ama WC ihtiyacınızı giderebileceğiniz yerler mevcut. Biraz soluklanalım derseniz.

Mağaranın yan tarafında çardakta otururken, çocuğunuzun oynayacağı mini oyun parkı var. Sonrasında İncek de çok sayıda restoran Kafe’de keyifli zaman geçirerek, kaliteli bir gün geçirmeniz mümkün.

Başkanın Görüşleri

Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek’in Öğrenci Kenti, Tarım Kenti, Sanayi Kenti, Spor Kenti ve aynı zamanda Turizm Kenti olarak altını çizdiği Gölbaşı’nda, ülke turizmine önemli katkı sağlayacak olan Tulumtaş Mağarası, vatandaşların ziyaretine açıldığını ve ilerleyen süreçte mağaranın diğer kısımlarının da hizmete sunulacağını ifade etti. 

Mağaraya Giriş Tarifesi

Tulumtaş Mağarası giriş ücreti yetişkinler için 30 TL, öğrenciler için ise 15 TL olarak belirtildi. Gaziler, Şehit ve Gazi yakınları ile 0-6 yaş arası çocuklar Tulumtaş Mağarası’nı ücretsiz olarak gezebiliyor. Otoparkı ücretsiz.