Çeşitli nedenlerle ya da Ankara’yı çok sevip de ayrılmak istemeyen, vaktini de Ankara’nın güzel yerlerini gezerek eğlenmek isteyen, aynı zamanda da bilgi sahibi olma düşüncesinde ki dostlara, bu hafta göller diyarı, Gölbaşı ilçemiz sınırlarında yer alan Mogan Gölündeyiz.
Türkiye'de ilan edilen 15 özel koruma bölgesinden bir tanesini oluşturan "Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi" içinde yer alır. Bulunduğu coğrafyada önemli bir sulak alan ve rekreasyon mekanı olmasının yanı sıra florası ve faunası bakımından da ülkenin önemli doğal yaşam alanlarından bir tanesidir.
Mogan Gölü, Ankara'nın 20 kilometregüneyinde, bulunan Gölbaşı ilçesi sınırları içerisinde yer alır. Günümüzde gölün bulunduğu nokta başlangıçta bir akarsu vadisi iken; Sukesen, Başpınar, Gölova ve Yavrucak gibi derelerin taşıdığı alüvyonların vadinin önünü kapatması sonucunda zamanla tatlı su gölüne dönüşmüştür. Toplam göl alanı 63 km², hacmi 14 milyon m³ ve ortalama derinliği ise 3.5-4 metredir. Çevre uzunluğu 14 kilometredir.
Göl ve çevresi, belirli mevsimlerde pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan önemli bir sulak alan özelliği gösterir. Tarih boyunca 226 farklı kuş türünün kaydedildiği gölde çok sayıda balık türü ve sürüngenler yer alıyor.
Rekreasyon Alanında Bulunan Tesisler Doğa parkı 644.979 m² alan üzerine kurulmuştur. Düzenlenen doğa parkı alanı içerisinde piknik alanları, asma köprülerle ulaşılan marina adası, ahşap kıyı yolu, koşu yolu ve yaya yolları, çocuk oyun alanları, engelli çocuklar için oyun alanı, istasyonlu koşu pisti, 3 tane tenis kortu, 2 adet mini futbol sahası ve basketbol sahaları bulunuyor.
spor merkezi, Mogan Gölü Araştırma Merkezi, deniz feneri binası, kayıkhane, su deposu, çeşitli kafeteryalar, danışma binaları, wc (tuvalet) binaları, tenis, golf, kaykay ve bisiklet kulübü binaları hizmet veriyor.
Mogan Gölünün Haymana yolu kıyı şeridinde yer alan bölgeye, yaklaşık 4 kilometrelik ahşap platform kumsal yürüyüş yolu yapılarak, yol üzerine 3 tane seyir terası ve 400 tane oturma bankı yerleştirildi. Mogan gölü kıyısında yapılan 25 metre yüksekliğindeki deniz fenerinin balkonundan gölün tüm güzelliği izlenebilmektedir.
Akşamları, deniz fenerinin tepesine takılan lazer sistemi ile gölün yüzeyi aydınlatılıyor. Mogan gölüne hakim bir tepede ise, bölge halkı ile tüm Başkentlilerin yararlanabileceği 3000 kişilik bir amfi tiyatro ve 1000 kişilik modern bir nikâh salonu bulunuyor.
çekerek yürüyüşler gerçekleştirebilir, seyir alanlarında ise birçok kuş türünü ve balık çeşitlerini gözlemleyebilirsiniz.
Yeşil alanlarında çocuklarınız güven içerisinde oyunlar oynayabilir. Hatta içerisinde bulunan lunaparkında çeşitli oyuncaklardan yararlanabilirsiniz. Yine çocuklar için bulunan mini trene binerek turlayabilirsiniz. Park alanında uzun yürüyüşler yaparak stres atabilir, yorulduğunuz o noktada yol boyunca yerleştirilmiş hasır koltuklarında oturup dinlenebilirsiniz.
Yorulduğunuzda ya da acıktığınızda yine göl kenarında göl üzerine demir direkler üzerine yerleştirilmiş platformlarda bulunan sıralı restoranlarında oturup göl havası eşliğinde göldeki hareketliliği izleyerek balıktan kebaba kadar birçok yemek çeşidinden arzu ettiğinizi seçerek tadına bakabilir, sonrasında göl manzarası eşliğinde keyif kahvenizi ya da çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Göl kıyısında göle paralel sazlıklar ve yeşillikler içerisinde ilerlerken, kuş türlerinin adı ve özelliklerini yerleştirilen tabelalardan okuyabilirsiniz. Yine park alanı içerisinde yer alan bitki evinde çeşitli botanik bitkilerini görmeniz mümkün.
Mangal Keyfi Yapacağınız AlanBen buraya doyamadım buranın mangal alanı yok mu? Bugün değil ama haftaya mangal için gelmek istiyorum derseniz, göz alabildiğine geniş yeşil alnı içerisinde elbette yine göl kıyısında bulunan mangal alanına giderek göl manzaralı mangal keyfi yapabilir, göl motoru kiralayarak gölde tur yapabilirsiniz.
Mangal keyfi yapacağınız alana yakın otoparkına aracınızı göz mesafesine koyabilirsiniz. Mangal alanında bulunan üstü kısmen kapalı çardağında oturup keyifle göl manzarası eşliğinde mangal keyfine doyabilirsiniz. Çocuğunuz için yine çocuk parkında gözünüzün önünde eğlenmesini sağlayabilirsiniz. Hem gezinti park alanında hem mangal alanında bulunan büfelerden yararlanmanız mümkün.
Mangal alanı da yine göl kıyısında ve ister gölü seyrederek mangalın keyfini çıkarın, istediğiniz zaman hemen göz mesafenizde bulunan göl kenarında ki motorlardan birisini kiralayarak göl turu yapabilirsiniz.
Karşıyaka, Mogan Gölü Rekreasyon Alanı, 06830 Gölbaşı/Ankara adresinde bulunan Göle aracınızla gittiğinizde Gölbaşı İlçesine girmeden, sağdan Haymana istikametinde ilerleyerek sol kanatta, Gölün tabelasını görerek ulaşım sağlayabilirsiniz. İçeride hem gezinti yapacağınız rekreasyon alanında hem de mangal keyfi yapacağınız alanda otoparklar yer alıyor. Otomobil giriş ücreti 20 TL olup başka bir ücret ödemiyorsunuz.
Muhteşem doğası ve yeşiliyle güzel bir gün geçireceğiniz Mogan Gölü, siz ziyaretçilerini bekliyor.
Haftaya yeni bir Ankara Rehberi ve konusuyla buluşmak üzere hoşça kalın.
Turabi Küçük