ASKİ Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi olan ve Başkent Ankara’nın atık suyunu arıtan Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi’ni, ‘ileri biyolojik arıtma tesisi’ne dönüştürmek için projeyi hayata geçiriyor. Proje kapsamında tesisin kapasitesi artırılacak ve modernizasyon çalışmaları yapılacak.

Proje Başlangıcı ve Finansal Destek

Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi’ne ilişkin "Tesisin Kapasite Artışı ve İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisine Dönüştürülmesi Projesi" Haziran 2020’de başlatıldı. Büyük bir yatırım gerektiren bu projeye finansman sağlanabilmesi için uluslararası finans kuruluşlarıyla görüşmeler yapıldı ve Fransız Kalkınma Ajansı ile Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile anlaşmalar sağlandı.

İnşaat 2025’te Başlayacak

Projenin müşavir ihalesi için ön yeterlilik ilanı yayımlandı. Planlara göre, 2025 yılı sonunda inşaat çalışmalarına başlanacak ve proje yaklaşık 3 yıl içinde tamamlanarak, yeni ve modern bir atık su arıtma tesisi Ankara’ya kazandırılacak.

Yozgat’ın Gimat Marketi Lise Caddesi’nde Yenilenerek Açıldı! Yozgat’ın Gimat Marketi Lise Caddesi’nde Yenilenerek Açıldı!

Tatlar Tesisinin Mevcut Durumu ve Yetersizlik

Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi, günde 765 bin metreküp kapasiteyle sadece karbon giderimi sağlıyor. Ancak tesis, 2002’deki kapasiteyi karşılayacak şekilde projelendirildiği için, günümüzde gelen atık su debisinin yüzde 25 üzerine çıkarak mevcut kapasitesinin yetersiz kalmasına yol açtı. Tesis, yılda 250 milyon metreküp atık suyu arıtıyor.

Alıcı Ortam ve Hassas Alan Sınıfı

Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi'nde arıtılan su, Ankara Çayı’na deşarj ediliyor. Nihai alıcı ortam ise içme suyu kaynaklarını besleyen Sakarya Nehri ve Sarıyar Barajı. Bu durum, alıcı ortamın “hassas alan” sınıfına girmesine neden oluyor ve tesisin, azot ve fosfor giderimi yapabilmesi için yenilenmesi gerekiyor.

Tesisin Tarihi ve İyileştirme Çabaları

Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi, 1997 yılında faaliyete geçtikten sonra kapasite artışı planlandı, ancak iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilemedi. 2010’da kapasite artırımı planlansa da bu proje hayata geçirilemedi. Ancak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 2019 seçimlerinde Tatlar’ın kapasitesinin artırılmasının önemine dikkat çekmişti.

Başkan Yavaş’ın Mücadelesi ve Tepkisi

Mansur Yavaş, proje sürecinin ertelenmesini eleştirerek, “Arıtılan ve arıtılamayan atık su, sadece Ankara halkını değil, tüm bölgeyi ilgilendiriyor. Sincan, Yenikent ve Polatlı’daki halk, Ankara Çayı’ndan sulama yapıyor. Buralardan elde edilen sebzeler, Ankara ve civar illere gönderiliyor. 30 milyon insanın sağlığıyla oynanıyor” şeklinde bir tepki gösterdi. Yavaş, projeyi hızlandırarak, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nden onay almayı başardı ve kapasite artırımı için çalışmalara hız verildi.

Editör: Haber Merkezi