Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, abonelerine daha kaliteli hizmet sunabilmek için yeni teknolojilere dayalı dijital dönüşüm çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Mayıs 2024’te Amerikan Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA) iş birliğiyle başlatılan “ASKİ’nin Dijital Dönüşümü” projesi, Başkent’in içme suyu şebekesinin dijitalleştirilmesini hedefliyor. Bu kapsamda, 1 Kasım 2024 tarihinde “ASKİ İçme Suyu Şebekesi Dijitalleştirilmesi Fizibilite Çalışması Teknoloji Çözüm Çalıştayı” düzenlendi.

Proje ile ASKİ, 30 yıllık bilişim altyapısını modernize etmeyi amaçlıyor. Dijitalleşme ile birlikte, İzleme, Kontrol ve Veri Toplama (SCADA) Sistemi, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), abone veri tabanı ve içme suyu şebekesi de dijital ortamda yeniden yapılandırılacak.

Keçiören'de Can Dostlara Sıcak Yuva Keçiören'de Can Dostlara Sıcak Yuva

Sürdürülebilir Hizmet Kalitesi İçin Dijital Dönüşüm Oluşacak

Toplantının açılışında konuşan ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, dijital dönüşümün sadece iş süreçlerini kolaylaştırmakla kalmadığını, aynı zamanda hizmet kalitesini artırarak müşteri memnuniyetini sağladığını vurguladı. Ercan, “Dijitalleşme, verimliliği artırıyor ve müşteri beklentilerine hızlı ve doğru yanıtlar verilmesini sağlıyor. Ankara’daki 7/24 su temin hizmetinin kalitesinin sürdürülmesi için dijital dönüşüm büyük önem taşıyor” dedi.

Proje kapsamında, suyun kaynağından abonelere ulaşmasına kadar olan tüm süreçlerin izlenebilirliğinin artırılması planlanıyor. Ayrıca, yaşanabilecek su kesintilerine karşı vatandaşların yüksek hizmet beklentilerini karşılamak amacıyla operasyonel maliyetlerin optimize edilmesi hedefleniyor.

Gelişen Teknolojilerle Su Kaybı Azaltılacak

Proje ile birlikte, içme suyu şebekesinde yaşanan su kayıplarının önlenmesine yönelik çözümler de geliştirilecek. Abone veri tabanının dijitalleştirilmesi, yasa dışı tüketimlerin tespit edilmesini kolaylaştıracak. Ayrıca, pompa istasyonlarında işletme optimizasyonu ile enerji tüketimi azaltılacak.

Teknik Çözümler üretilecek

Toplantıda, dijital dönüşüm için önerilen teknik çözümler arasında; Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS) geliştirilmesi, DMA bazlı içme suyu dağıtım sisteminin hayata geçirilmesi, hidrolik modellerin oluşturulması, SCADA sisteminin yenilenmesi ve Dijital İkiz Sistemlerinin kurulması gibi başlıklar öne çıktı

Editör: Haber Merkezi