Başkent’in Trafik Sorunu Ne Zaman Ve Nasıl Çözülecek?

Türkiye son yıllarda ciddi değişim dönüşüm içerisinde ilerlerken, Ekonomik dalgalanmaya bağlı geçim derdine birde artan nüfus ve buna paralel her geçen gün yoğunlaşan ve git gide içerisinden çıkılamaz noktaya doğru giden Ankara’nın trafik problemi nasıl çözülecek? Çözülebilecek mi? Sorularına yanıt ararken, kendimce bu sorunlara ve çözüm önerilerine değineceğim.

Ankara’nın geçmiş yıllar da da trafik sorunu vardı ama bu kadar kronikleşen ciddi problemi yoktu. Fakat artan nüfus ve bunlara birde deprem zede ile göçmenlerin eklenmesi başkentte konut sorunundan ulaşıma birçok sorunu gündeme getirmiştir. Peki artan yoğunluğa karşı hükümet ve özellikle başta Büyükşehir olmak üzere ilçe belediyeleri bu sorunlara çözüm üretebiliyorlar mı? Hiç sanmıyorum. Nüfus yoğunluğuna bağlı trafik sorunu her geçen gün derinleşerek karmaşık bir hal alıyor.

Trafik Keşmekeşine Nasıl Çözüm Bulunacak

Artık Ankara’da bir yerden bir yere gitmek için evden çok erken çıkmanız gerekiyor. Özellikle sabah mesai saatlerinde tam bir kaosa dönüşüyor. 15 dakika da varacağınız yere 45 ila 1 saat civarında ancak ulaşabiliyorsunuz. Modern dünyada, teknoloji çağında hala trafik sorunu gibi bir konu ile uğraşıyor olmak, düşündürücü ve garip bir duruma neden oluyor. Uğraşmak derken vatandaş açısından ifade ediyorum. Bu konulara çözüm üretecek makamların sanırım böyle bir sorunları yok gibi görünüyor.

Gün içerisinde işinden yorgun hargın evine dönmeye çalışan vatandaş bir yorgunlukta trafikte yaşıyor maalesef. İşinden çıktıktan sonra durağa gelen kişi durakta oldukça uzun bekliyor. Uzun bekleyiş sonrası gelen otobüs hınca hınç, balık istifi gidiyor. Yolculuk insan için resmen çileye dönüyor. Bu sorun yıllar yılı sürüp gidiyor. Fakat çile son yıllarda daha da katmerlenerek kartopu gibi büyüyerek devam ediyor. Bunlara gerek hükümet gerekse belediyeler hep bir elden ortak çalışma ile çözüm üretmeleri gerekiyor. Hem de zaman geçirmeden. Tabi bir de toplu taşıma için harcanan işin mali boyutu var. Kısaca paranla eziyet çekmek bu olsa gerek.

Bu trafik sorunu gibi ülke de çok sayıda sorunlar yumağı var. Bu sorunlar artan maliyetleri de tetikleyerek ülke ekonomisine ektra külfet de getirmekte. Oysa sorunların çözülmesi kaynakların heba edilmeden gelişmesi ve ilerlemesi için kullanılması ülkeye katma değer sağlaması açısından oldukça kıymetlidir.

Toplu Taşıma Araçları Yeterli Seviyeye getirilmeli

Toplu taşıma sistemleri oldukça maliyetli olmakla beraber uzun vadeli düşünüldüğünde bir gerekliliktir ve harcama yapılması da bir o kadar zorunluluktur. Özellikle Ankara’nın Başkent olması hasebi ile bu sorunun çözülmesi elzemdir. Siyasiler seçim zamanı meydanlarda bolca vaadlerle bu soruna hep çözüm bulduklarını iş başına geldiklerinde derhal çözüm projelerini devreye sokacaklarını ifade etmelerine rağmen iş başına gelince de sümen altı etmeyi inanılmaz bir ustalıkla başarıyorlar. Bunu başarmak işi yapmaktan daha zor ve zoru başarıyorlar. Ankara’nın “metro” ve “Ankarayı” var ama son derece yetersiz. Şehrin birçok yerini metro demir ağıyla sarmak gerekiyor. Metro ağıyla sararsanız şehri büyük oranda trafik sorununu tam anlamıyla çözemeseniz de ciddi rahatlama sağlarsınız. Sorunlar gerçek manada çözülmek istenirse çözüm kesinlikle bulunur. Yeter ki istensin. Her şeye para bulunuyor, bu sorunun çözümü içinde pek ala bulunabilir. Bizi yönetenler söylemiyorlar mı çok büyük güçlü ülkeyiz. Evet zengin bir ülke olduğumuz kanaatindeyim ama milli gelirin paylaşımında adaletin gözetilmediği de aşikar.

Şehrin her yerini metrolarla sarmanın yanı sıra otobüs, minibüs ve taksi gibi ulaşım araçlarının da yeterli sayıda olması ve makul ücretlerle taşıma yapılması sağlanmalı, aynı zamanda da sıkı denetimleri yapılmalı. Makul fiyatlara taşıma yapabilmeleri için gerekiyorsa geçmişte hükümetlerin yaptığı gibi sübvanse edilebilir. O alanda da ciddi başıboşluk var. Hemen her alanda olduğu gibi o alanda da tekelleşme söz konusu.

Türkiye yüzyılına yakışmayan görüntülere ve neredeyse ışınlanma devrinin başlayacağı bir sürece gidilirken, bu ileri teknoloji çağında, işinden gücünden çıkan ve evine gitmek için toplu taşımayı kullanan insan yığınlarının trafik çilesine en kısa sürede çözüm bulunması dileğiyle.