ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğünün ihlali ile seçilmiş müftülerine yönelik soruşturmalar ve önde gelen temsilcilerinin hedef gösterilmesini gündeme taşıdı.
Batı Trakya Türk toplumunu temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), AGİT Malta Dönem Başkanlığı ve AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) tarafından 30 Eylül-11 Ekim 2024 tarihlerinde Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İnsani Bouyut Konferansı’na katıldı.
AGİT Polonya Dönem Başkanlığı tarafından AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nin (ODIHR) desteğiyle düzenlenen, AGİT bölgesindeki insan hakları ve temel özgürlüklerin durumu ile güncel olayların ve eğilimlerin bölgenin güvenliğine etkilerinin ele alındığı on günlük konferansta ABTTF’den K. Engin Soyyılmaz ve BTAYTD’den Dr. Pervin Hayrullah ve Kerem Abdurahimoğlu Batı Trakya Türk toplumunu temsil etti.
AGİT katılımcı Devletleri, AGİT kurumları, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı konferansın 7 Ekim’deki temel özgürlükler temalı oturumunda konuşan ABTTF, Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki Türk dernekleri ile ilgili aleyhindeki üç kararı 16 yılı aşkın süredir uygulamadığına dikkat çekerek, bu durumun Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğünün ihlal edilmesinin ötesinde onun hak ve özgürlüklerine açık bir saldırı olduğunu ifade etti.
ABTTF, 9 Haziran 2024’teki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde elde ettiği başarının ardından Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi’nin siyaset ve medyada damgalandığını belirterek, partinin Yunanistan’ın ulusal güvenliği ve toprak bütünlüğü için sözde bir tehlike oluşturduğu iddia edilerek Danıştay ve Yargıtay’a kapatılması yönünde başvurular yapıldığını kaydetti.
ABTTF, Yunanistan’ı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararlarını tam ve etkin bir şekilde ivedilikle uygulanmaya ve Batı Trakya Türk toplumunun düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü ile seçme ve seçilme hakkına saygı göstermeye çağırdı.
8 Ekim’deki hoşgörü ve ayrımcılık yapmama temalı oturumda konuşan ABTTF, 1923 Lozan Antlaşması ile statüsü belirlenen Batı Trakya Türk toplumunun ülkesi Yunanistan’da yıllardır sistematik ayrımcılığa maruz kaldığının altını çizerek, Yunan devletinin Türk toplumu üzerindeki baskıyı artırmak istediğinde mali ve adli soruşturmalara başvurduğunu, Türk toplumunun liderlerinin çeşitli gerekçelerle kovuşturmaya uğradığını kaydetti.
İsmindeki “Türk” kelimesi nedeniyle kapatılan Batı Trakya Türk toplumunun en eski derneği İskeçe Türk Birliği’nin başkanı Ozan Ahmetoğlu hakkında açılan dava ve Batı Trakya Türklerinin seçtiği Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif hakkında AİHM’nin Mart 2000 tarihli Yunanistan aleyhinde aynı konudaki kararına rağmen “makam gaspı” iddiasıyla bir kez daha soruşturma açılmasını örnek gösteren ABTTF, Yunanistan’a Batı Trakya Türk toplumuna karşı ayrımcılık ve nefret söylemini ortadan kaldırmak için sonuç odaklı önlemler alma çağrısında bulundu.