Bayram ve sonrası sağlıklı yaşam..

Değerli okurlarım sağlıklı yaşam her bireyin hakkıdır. Hayattın en önemli parçasının sağlıklı yaşam olduğu bilmekteyiz. Sağlıklı yaşam ise bireyin kendi kontrolünde olan bir mekanizmadır.

Ramazan ayı içerisinde vücut kendini 14-15 saat civarında rölantiye almaktadır. Ramazan sonrası aşırı ve hızlı gıda tüketimi vücutta dengesizliğe yol açabilmektedir. Özellikle dolaşım ve sindirim sistemini etkilemektedir.

Vücudumuzu eski düzene beslenmemiz ile getirebiliriz. Bildiğiniz üzere ramazan ayı içerisinde 2 ana öğün besin alınmaktadır. Ramazan’ın bitimi sonrası bayram ile birlikte güne 3 öğün ile hayata devam ediyoruz ve bu öğünleri ara öğünlerle desteklememiz gerekmektedir.

RAMAZANDAN SONRA METABOLİZMAYI HIZLANDIRMALIYIZ..

Bayramın ilk gününde hafif kahvaltı yapmamız gerekir. Kahvaltılarda kızartma gibi yağlı ürünler, salam, sosis gibi ürünlerin tüketimine sınır koymamız gerekmektedir. Ana öğünlerde sebze ağırlıklı gıdalar tüketmemiz sağlık açısından uygun olacaktır. Et ve tavuk, yumurta gibi ürünleri tüketirken tercihimiz haşlama veya fırında az yağlı olarak tüketmemiz tercihimiz olmalıdır. Kızartmalı ürünlerden uzak durmamız gerekir. Kan şekerini hızlı yükselten şeker ve şekerli ürünlerin tüketilmemesini önemle istemekteyiz. Aynı şekilde balık süt ve süt ürünleri, baklagil tüketimi sağlık açısından faydalıdır.

BAYRAMDA ISRARDAN KAÇINALIM..

Ramazan Bayramı’nda şeker çikolata gibi ürünlerin tüketimine dikkat etmemiz gerekmektedir. Çevreniz aşırı ısrarcı oluyorsa mümkün olduğu kadar uzak ısrardan uzak durmamız gerekir. Şeker ve şekerli ürünlerin tüketimi kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olur, özellikle diyabetik sorunu yaşayan bireylerin tüketmemesi gerekir.

Ara öğünlerde süt, kuru kayısı, ceviz, fındık, yoğurt, beyaz peynir gibi ürünleri tüketmemiz metabolizma açısından önem arz eder. Yemek sonrası tatlı tüketiminde kalori miktarı fazla olmayan sütlü tatlı gruplarını tüketelim.

Ramazan Bayramı sonrasında porsiyonlarımızı küçültelim, özellikle akşam menüsünde aşırı gıda tüketmeyelim. Akşam yemeğini yedikten yaklaşık 1-1,5 saat sonra yürüyüş, egzersiz yapalım. Açık hava da yapılacak 45 dakikalık yürüyüşün ciddi anlamda sağlık açısından faydası vardır. Günlük yapılacak olan egzersiz fiziksel ve zihin sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir.

Meyve tüketimine ağırlık verelim, mümkünse metabolizmayı hızlandırıcı ürünler tüketmemiz gerekmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirecek C vitamini ağırlıklı meyveler tüketelim.

Kalp damar rahatsızlığı, diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerin kendi diyetlerine bayram boyunca ve sonrasında önem göstermeleri gerekmektedir.

Ramazan ayı içerisinde su tüketimimiz azalmaktadır. Su tüketimimizi eski haline getirmemiz için günlük ortalama 2-2,5 litre kadar su tüketmemiz; bunun yanında ayran, taze sıkılmış meyve komposto, bitkisel çaylar ile desteklenmelidir.

Sevdikleriniz ile mutlu ve sağlıklı bir bayramlar geçirmeniz dileğimle. Ramazan Bayramınız kutlu olsun.

Salih KOŞTAN- Gıda Mühendisi