Ankara'da faaliyet gösteren Gönüllerde Birlik Vakfı Başkanı, Yozgatlı hemşehrimiz, mazlum coğrafyanın ak saçlı neferi Mahir Damatlar, özgür Suriye'nin ihtişamlı kalesi Halep Kalesi'nden anlamlı bir paylaşımda bulundu.

Halep Kalesi Suriye Mahir Damatlar

SURİYE'DEKİ TÜRK!

Suriye'nin özgürleştirilmesinde mücadele veren gönüllü neferlerden, mazlumların yaralarının sarılmasında yaşanan iç savaştan, acılardan ve en önemlisi ölümden korkmadan insanların yardımına koşan Mahir Damatlar, Halep Kalesi'nin gölgesinde içtiği kahve ile dünyaya çok önemli bir Kızıl Elma mesajı. 

Yanındaki genç neferlerle birlikte dünyanın en büyük kalelerinden olan Halep Kalesi'nde kahvesini yudumlayan Damatlar, sosyal medya hesabından yaptığı şu açıklama ile Suriye'nin özgürleştirilmesinde verilen mücadelenin manasını da özetlemiş oldu.

Halep Kalesi Suriye Mahir Damatlar 1

Damatlar unutulmayacak ifadeleri şu şekilde oldu: "Halep o kanlı, sürgün günlerini yaşadığında biz bu civarlardaydık ve içimiz kan ağlıyordu. Ama hep dedik ki, inşallah Halep Kalesini alacağız dedik. Ve orada bir kahve içeceğiz dedik. 40 yıl öncesinin ve sonrasının hatırı olacak kahve içeceğiz dedik. Buna, genç arkadaşlara da bu 'Kızıl Elmamız' dedim. Küçük Kızıl Elmamız Halep Kalesi'nde kahve içmek dedim. Şimdi o küçük Kızıl Elmamızın gereğini yaparken Bahadır kardeşimle beraber, yıllara dayalı yorgunluğumuzun finali oluyor bu. Allah'a şükürler olsun artık Halep Kalesi zalimlerin elinde değil."

Halep Kalesi Suriye Mahir Damatlar 3

Mamak Belediyesi'nden Deprem Anısına Anlamlı Kitap Mamak Belediyesi'nden Deprem Anısına Anlamlı Kitap

ÇAMLIK GAZETESİ'NE ÖZEL SURİYE AÇIKLAMASI

Çamlık Medya Genel Yayın Yönetmeni Tarık Yılmaz'a Suriye'nin özgürleştirilmesi ve ülkenin Türkiye için tarihi önemine dair açıklamalarda bulunan Mahir Damatlar, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"SURİYE'DE TÜRKLER SEYİRCİ OLMADI"

"Biz Suriye iç savaşının başından beri sadece seyircisi olmadık" diyen Damatlar; "Kafamızla, gönlümüzle, fiziğimizle, her şeyimizle orada olduk. Tozunu yuttuk, toprağını yuttuk oradaki kardeşlerimizle kader birliği yaptık. Biliyorduk ki 100 küsür sene evvel Maraşlı gibi, Hataylı gibi şanlıydılar. 110 sene önce bizden koparıldılar ve senin devletin ayrı dediler. Biz bunu bildiğimiz için Suriye düşmanlığı yapanların hiç bir şeyine aldırış etmeden oradaki kardeşlerimizin yardımına koştuk. Dostlarımız vesilesi ile de o acıya ortak olmalarını sağladık. Bunlardan birisi Yozgat'tan Zafer (ÖZIŞIK) kardeşimdir, fiziken olmasa da madden, manen orada oldu. Allah razı olsun" dedi.

Halep Kalesi Suriye Mahir Damatlar 4

KÜÇÜK KIZIL ELMAMIZI YERİNE GETİRDİK

Gönüllerde Birlik Vakfı Başkanı Mahir Damatlar, Halep Kalesi'ndeki kahve içmek gibi bir küçük Kızıl Elma hedeflerinin olduğunu söyledi.

Bir gün Halep Kalesini alıp orada kahve içeriz hayalinin her zaman var olduğunu vurgulayan Damatlar, şunları söyledi:  "Bir gün Halep Kalesi'ni alır orada da kahve içeriz dedik. Aslında kahve alışkanlığım yoktur ama genç kardeşlerimize bir yol olsun istedim. Desinler ki 'orada bir kahve içme gibi hedefim vardı bu da bizim küçük elmamdı'. Elhamdülillah gittik Halep Kalesi'nde acılarla dolu acı kahveyi keyifle içtik. O kahvenin şekerli yada şekersiz olması değil biz o acıları orada on binlerce insanların neler yaşadığını biliyoruz. Acılardan kastımız oradaki insanların yaşadığı zulüm. İnsanlar preslerde, asit kuyularında öldürüldü. Cenazeleri bulunmayan yüz binlerce insan var. Suda boğulmuş bebek, botta boğulmuş insanlar neden kaçıyor dediler, insanlar oradaki zulümden kaçıyordu. Biz bütün bunları bilen birisi olarak bu vebalinin şuurundaydık Büyün acılar bizim acılarımızdı. Bu acıların bir kısmı tedavi oldu diye mutlu yaşadık."

Halep Kalesi Suriye

HALEP KALESİ’NİN TARİHİ VE ÖNEMİ NEDİR?

Yozgatlı vatan sevdalısı Mahir Damatlar’ın ‘Küçük Kızıl Elmamız’ dediği tarihi Halep Kales’nin tarihi, önemi ve medeniyetlere ışık tutan yapısına dair özel bilgileri sizlerle de paylaşalım istedik.

Özgürlük mücadelesini yeniden kazanan Suriye'nin Halep şehrinde bulunan ‘Halep Kalesi’, yaklaşık 5 bin 024 yıl önceye dayanan tarihiyle dünyanın en eski kalelerinden biridir. MÖ 3000'li yıllardan itibaren kullanıma giren kale, Eyyubi Sultanı Selahaddin Eyyubi'nin kardeşi Melik Adil tarafından 12. yüzyılda fethedilmiş ve o dönemde önemli yapısal değişikliklere uğramıştır. Bugün UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Halep Kalesi, Suriye iç savaşı ve 2023 Kahramanmaraş depremlerinde hasar görse de restorasyon çalışmaları sürdürülmektedir. Son olarak, 1 Aralık 2024'te kale duvarlarına Türk bayrağı asıldı.

Editör: Orhan Kalabalık