Biz Lokmana Allah’a Şükret Diye Hikmet Verdik ?

“Yemin ederim ki, biz Lokman'a Allah'a (c.c.) şükret diyerek hikmeti verdik.” (Lokman Suresi, âyet:12)
Yüce Allah bitkileri ve tüm canlıları insanlığın faydası için yaratmıştır.
İlaçlarında bu bitkilerden faydalanılarak hazırlandığını biliyor muydunuz? Bu anlamda anlamsız ve gereksiz gibi gözüken bir bitkiden söz etmek istedik: Bu sığır kuyruğu bitkisidir. Sığırkuyruğu bitkisi, sıracaotugiller ailesinin sarı renkli çiçekleriyle dikkat çeken bir üyesidir; ülkemizde bazı yörelerde yün otu olarak da bilinir. Boyu 60 ila 200 cm. arasında değişen sığırkuyruğu otu, ince tüylerle kaplı dik gövdesi, sarı renkli çiçekleri ve kendine has görüntüsüyle doğada hemen tanınabilir.

Ana vatanının Avrupa olduğu söylenen bitki, ülkemizde en çok Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu bölgelerinde yetişiyor. Güneşi seven sığırkuyruğu, güneşin en yoğun olduğu dönemler diyebileceğimiz yaz-sonbahar arasında çiçekleniyor. Tarlalarda kendiliğinden yetişme imkanı bulabilen sığırkuyruğu, çiçeklerinin hoş kokusuyla da bal arıları başta olmak üzere birçok canlı tarafından da çok seviliyor. Yozgat yöresinde de oldukça yoğun olarak yetişen bu bitkinin faydaları saymakla bitmiyor.

Sığırkuyruğu, özellikle kış aylarında yaygın olarak yaşadığımız grip, nezle, soğuk algınlığı gibi durumlarda yardımımıza koşuyor.
Bir türlü bitmek bilmeyen öksürüğe çare oluyor, balgam söktürücü bir etki oluşturuyor. Solunum bozukluklarının hızla iyileşmesine destek olduğundan bronşit ve astım gibi rahatsızlıklarda da olumlu etkiler gösterdiği söyleniyor.

Sığırkuyruğu bitkisi, kulak ağrılarının azalmasına, hatta tamamen geçmesine yardımcı olabiliyor. Ciltte oluşan küçük kesik ve yaralanmaların da daha hızlı iyileşmesine destek olduğu biliniyor.
Halk arasında "Midemi üşütmüşüm, o yüzden karnım ağrıyor" şeklinde anlatılan durumlarda ortaya çıkan o mide ağrılarına da iyi geliyor. Bu ve bunun gibi bir çok alanda kullanıldığı ifade ediliyor. Ancak İşin uzmanına ve hekime danışmak en mantıklısı...

Sığır kuyruğu bitkisinin çayı, yağı, sabunu, merhemi, tentürü, tütsüsü, hatta sirkesi bile yapılıyor. Dolayısıyla onu kullanabileceğiniz birçok farklı şekil bulunuyor diyebiliriz. Kendisinin en yaygın olarak kullanılan şekliyse çayı.
Güvenilir aktarlardan temin edeceğiniz, çiçekleri ve yaprakları bir arada paketlenen kurutulmuş sığırkuyruğu otunu alın. 1 su bardağı kadar kaynatıp bir kenara aldığınız suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar ekleyip 5-10 dakika arası demlenmesini bekleyin. Demlenen çayınızı küçük bir süzgeç yardımıyla süzüp tanelerini içinden ayırın ve biraz ılıdıktan sonra tüketebilirsiniz. Günde 2-3 bardak içebilirsiniz ama dikkat aşırıya kaçmayın. Yine de bu konularda bir sağlık uzmanından faydalanmayı ihmal etmeyiniz. Çünkü bazen bilinçsizce kullanım fayda yerine sağlığınıza çok daha fazla zarar verebilir.

Bu noktada dikkat edilecek en önemli konu hangi bitkinin hangi rahatsızlığa iyi geldiğini bilmek ve ölçüsünde karar kılmaktır. Her durumda modern tıbbın tavsiye ve kontrolüne ihtiyaç vardır. Aksi halde bilinçsiz veya aşırı dozda kullanımlar rahatsızlığı iyileştiremeyeceği gibi bazı yan etkilere de yol açabilecektir.İşin uzmanı ile hareket etmek en sağlıklı olanıdır. Ama sözün özü şu: Cenab’ı Hak hiç bir bitkiyi hiç bir canlıyı lüzumsuz yaratmamış hepsini insanın hizmetine sunmuştur. Bütün bu nimetlere ne kadar fazla şükretsek azdır öyle değil mi dostlar ?..