Bu Savaş Durmalı Bölge Huzur Bulmalıdır!

Rusya Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeler olan Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlıklarını tanımasının ardından 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik askeri harekat başlattı. Tüm dünyada tepki çeken askeri harekat nedeniyle Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ‘batı tarafından Rusya’ya karşı yalnız bırakıldıklarını’ söyleyerek dünya liderlerine tepki gösterdi.

Ukrayna’ya karşı askeri üstünlüğü gözle görülür biçimde net olan Rusya’nın işgal harekatının meydana getirdiği insani dram herkesi derinden üzdü.
Görünürdeki neden, 7 Aralık'ta Biden ile Putin arasında yapılan video-konferansla başlayan diplomatik görüşmelerden bir sonuç alınmadığı için Rusya'nın müdahalede bulunduğu yönünde.

Yaklaşık iki ay boyunca hem liderler hem de diğer üst düzey diplomatik görüşmelerde Rusya, NATO ve ABD'den yazılı olarak "güvenlik garantisi" talep etti. Ancak, Moskova'nın endişelerini ciddiye alıp cevap vermek yerine, Ukrayna'ya tam destek tazeledi.

Donbass’ta durmayan Rusya, kendisi için açık tehdit oluşturduğunu ileri sürerek, Ukrayna ve batıyı, bu ülkenin NATO üyeliğinden vazgeçmelerini sağlamaya zorlamak amacıyla ilerleyip Ukrayna’nın askeri altyapısını tahribe yöneldi.

Rusya askeri olarak baskı altına aldığı öteden beri bölünmüş olan Ukrayna’yı tutum değiştirmeye zorluyor. Amacı, bugünkü hükümeti Rusya’nın dayatmalarını kabul edeceği bir uzlaşmaya razı etmek ya da kendisiyle işbirliği yanlılarının işbaşına gelmesini sağlayacak bir hükümet değişikliği yapmak.

Rusya'nın Batı'dan isteği Ukrayna'nın asla NATO üyesi olmaması, NATO'nun etki alanını genişletmemesi... Ancak geçen yıl Putin, Rusların ve Ukraynalıların "tek millet" olduğunu dile getirdi. Donbas bölgesinin tarihsel olarak Rusya toprağı olduğunu savundu.

Ukrayna'nın NATO'ya katılması durumunda ittifakın Kırım'ı geri almayı deneyeceğini belirtti.
Putin'in diğer istekleri ise NATO'nun Rusya sınırları yakınlarında silahlanmaması ve askeri altyapının 1997 seviyesine çekilmesiydi.
Bu da Orta Avrupa, Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerini içeriyor.

Rusya liderinin, uçuşa yasak bölge kullanma, Ukrayna limanlarına ulaşım engeli veya nükleer silahlarını komşusu Belarus'a taşımak gibi başka seçenekleri de var.

Ayrıca siber saldırı da düzenleyebilir. Ukrayna hükümetinin internet sitesi Ocak ayında, Ukrayna'nın en büyük iki bankasınınkiler ise Şubat ayı ortasında siber saldırıya maruz kaldı.

Doğrudan sınır komşusu oldukları yaklaşık üç asırlık sürede Osmanlı devleti ve Türkiye Cumhuriyeti için birincil askeri tehdit Rusya ve Sovyetler Birliği’nden gelmiştir. Dolayısıyla Gürcistan ve Ukrayna gibi Türkiye ile Rusya arasında tampon görevi gören ülkelerin varlığı ve toprak bütünlüğü Türkiye için hayati önemdedir ve Ukrayna bu açıdan Türkiye’nin doğal müttefikidir.

Bu savaşın durmaması halinde tedirginliğin artması NATO ve tüm dünyayı etkilemesi mümkündür. Türkiye için de oldukça önemlidir. Olayın barışçıl yoldan çözümlenmesi hem bizim için hem de bölge ülkeleri için oldukça önemlidir. Bekleyip görelim yerine tarafların masada anlaşıp savaşı sone erdirmeleri için çalışmak Türkiye’nin en önemli meselesidir...