Çağrı Cihazları Nasıl Patlatıldı?
Sky News Arabia'ya göre, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın, Hizbullah'ın sipariş ettiği yeni şifreli çağrı cihazlarının pillerine nitrogliserin bileşiği enjekte ettiği öne sürüldü. Bu bileşiğin cihazlar Hizbullah'ın eline geçmeden önce yerleştirildiği ve uzaktan sinyal gönderilerek cihazlardaki bataryaların patlatıldığı iddia ediliyor. Nitrogliserin bileşiği, oda sıcaklığında beyaz kristal halde bulunurken, 210 derece sıcaklığa ulaştığında bomba etkisi yaratıyor.
Hizbullah Üyelerinin Üzerinde Patlayan Cihazlar
Lübnan Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlaması sonucu 9 kişinin öldüğünü ve 200'ü ağır olmak üzere yaklaşık 2.800 kişinin yaralandığını açıkladı. Olayın ardından Lübnan'da büyük bir kargaşa yaşanırken, cihazların kim tarafından patlatıldığına dair tartışmalar devam ediyor.
Olayla İlgili Şirket İddiaları
Patlamaların ardından, patlayan çağrı cihazlarının Tayvan merkezli Gold Apollo şirketi tarafından üretildiği iddia edilmişti. Ancak Gold Apollo, patlatılan cihazları kendilerinin üretmediğini, lisans verdikleri Macaristan merkezli BAC Consulting KFT isimli firmanın sorumlu olabileceğini açıkladı. BAC Consulting KFT ile ilgili soru işaretleri artarken, firmanın internet sitesi erişime kapatıldı ve resmi bir açıklama yapılmadı.
Çağrı Cihazı Nedir?
Çağrı cihazı, alfanümerik ya da sesli mesajları alan ve görüntüleyen kablosuz bir telekomünikasyon cihazıdır. Bu cihazlar, özellikle hastane personeli ve yöneticiler tarafından yaygın olarak kullanılmış, ancak zamanla cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla kullanımı azalmıştır.
Olayın Ardından Soruşturma Derinleşiyor
İsrail-Lübnan sınırında yaşanan gerilim devam ederken, patlamalarla ilgili İsrail'den resmi bir açıklama gelmedi. Patlamaların Mossad tarafından planlandığı iddiaları tartışılırken, olayın arkasındaki gerçekler araştırılmaya devam ediyor.