Çekerek mucizesi!

Her karış toprağı mucizelere gebe bir şehirde yaşıyoruz aslında.
Mucizelere gebe, kavramdan öte bir gerçeğin en net ve dikkat çeken ifadesi. Zira mesele mikro milliyetçilikle olmayanı olmuş gibi göstermek mi, derseniz; o tür bir niyetin kime ne faydası olmuş ki memlekete olsun.
Ki, bu güne kadar mikro milliyetçilik ya da slogan memleketçiliği kavramlarının en fazla zararını verdiği şehirlerin başında gelmiyor mu Yozgat!
NEDEN ÇEKEREK?
Eğri oturup doğru konuşalım derler ya, yaşadığımız coğrafyanın bazı bölgeleri ‘kilometre, coğrafya, ekonomik şartlar’ gibi nedenlerden ötürü uzak kaldı.
Gözden uzak oldular gönülden uzak olmasınlar mantığı ile mesleğini icra eden bir kardeşiniz olarak kelimeleri de şuan özenle seçmeye çalışıyorum.
Yol desen yoldan yoksun, iş desen ekmekten uzak, toprağı bereketli pazarı yok, insanı çalışkan işten uzak.
Heyelan nedeni ile sürekli tamir, bakım gören yolların çilesini bilemeyen var mıydı. Barajı olmasa adını duymayacağımız bir ilçe olacaktı Çekerek.
Neden Çekerek sorumuza aslında çok sayıda neden sıralamak mümkün ama istemeden de olsa zülfü yâre dokunmak istemiyorum.
FUAT OKTAY KONUŞURKEN…
Cumhurbaşkanı Yardımcılığı makamının hakkını hem ülkesine hem de şehrine gece gündüz (hep birlikte şahit olduk) hizmet ederek veren, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı hemşehrimiz Sayın Fuat Oktay, hem doğduğu yer Çekerek’te hem de şehrin tüm alanlarında konuşmasında ‘Trüf mantarından, Lavantadan, Kadın Kooperatiflerinden’ bahsettiğine çok fazla önemli bulmadık. Mevzuları kısa sürede elde edeceğimiz somut getiri üzerinden değerlendirdik.
Bir cumhurbaşkanı yardımcısı; fabrika kurmalı, teşvik adıyla hibe dağıtmalı, ekmeği direk insanların masasına, sofrasına koymalıydı.
Fabrikalar da kurdu, ekmek, rızık kapıları açtı ama onu da görmedik vesselam. (Bu kısmı bilahare konuşalım.)
Çekerek mucizenin adı oldu bu anlamda. Lavanta adası, Rafting parkuru, Tıbbi Aromatik Bitkiler İşleme Merkezi, Millet Bahçesi, Baraj, Bilim Merkezi ve daha sayamayacağımız pek çok zenginlik.
Son festivalde biz de ekip arkadaşlarımla birlikte Çekerek’teydik. Düne kadar adını, adını bilse yolunu bilmediğimiz Çekerek’i her gün binlerce insan ziyaret ediyor. Yetmiyor yatırımlar/yenilikler bölge halkına kazanca dönüşmeye başlamış.
Çekerek Belediye Başkanı Sayın Eyüp Çakır ve ekibi hakikaten zor bir sürecin emektarı ve takipçisi oldular.
Cumhurbaşkanı Yardımcı Fuat Oktay gibi mesai gözetmeksizin çalışan ve memlekete hizmet noktasında boşa geçen her saniyeyi zarardan gören bir devlet adamının doğduğu topraklarda temsil makamında olmak ciddi sorumlulukları da beraberinde getiriyor haliyle.
ÇEKEREK’TEKİ MANZARA
Hülasa geldiğimiz noktada Çekerek’e kuş bakışı bakalım.
Dün adını bilmediğimiz, yollarından gitmemek için türlü bahanelere ürettiğimiz, memurun sürgün yeri olarak bir dönem ismi anılan Çekerek, turizm turlarının sefer çıkardığı ilçe oldu mu, oldu.
Son 4-5 yılda neler olmadı ki!
İnsanlar genellikle içinde yaşadıkları yerleşim yerindeki gelişmeleri çok fazla görmezler, göremezler. Çekerekliler olağanüstü gelişmeleri sadece görmekle kalmadı, getirisinden ve hareketliliğinden de istifade etmeye başladı.
Elbette ki bu tür gelişmelerin sonucu bir anda bütçelere ve zihinlere yerleşmez ama bir gerçek de var ki Çekerek ve Çekerekliler artık çok farklı noktada.
Buradan bir uyarıda bulunmak istiyorum, lütfen memleket topraklarına yapılan yatırımları siyasi gözle değerlendirmeyelim. Siyasetin fulü gözlükleri kimi zaman gerçekleri görmez, hakikati bilmez edebiliyor.
Çekerek’te de bir gerçek var!
Emeği geçenler var olsun. Çekerek mucizesi inanın yaşadığımız coğrafyanın her karışında hayat buluyor ya da bir dokunuş bekliyor.
Mazeretlere ve ayrılıklara sığınmadan dokunalım yeter de artar.