Daha Fazla Baraj Daha Fazla Üretim

Yozgat Boğazlıyan Uzunlu Barajı; Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 4.300.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 61,00 m., normal su kotunda göl hacmi 49,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 2,75 km²'dir. Baraj 7.800 hektarlık bir alana sulama hizmeti veriyor.

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturur. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide oluşturduğu güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor. Bu kapsamda Uzunlu Barajı Sulaması Yenileme Projesi inşaatında çalışmalar devam ediyor.

Kapalı sistem boru döşeme çalışmalarını yerinde inceleyen DSİ Kayseri Bölge Müdürü Okan Bal,
Uzunlu Barajının milli ekonomiye 106 Milyon 986 bin lira katkı sağlayacağını belirtti.

Suyun ve tasarrufun öneminin artmasıyla DSİ Genel Müdürlüğünün sulama sistemlerini basınçlı borulu olarak dizayn etmeye başladığını belirterek, "Bu sisteme ilave olarak ön yüklemeli sayaç ile birlikte yaklaşık yüzde 40 su tasarrufu sağlanmış olacak. Bu proje özelinde arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmalarımızı tamamladık. Bu da çiftçimize gelir getirici manada önemli katkı sağlayacak. İhale bedeli yaklaşık 220 milyon lira olan proje tamamlandığında 80 bin dekar arazi kapalı sistemle sulanacak. 2020 Eylül ayında başlayan çalışma 3 yılda tamamlanacak." dedi.

“Tamamlanması ile 6 bin 600 kişiye istihdam sağlayacak olan Uzunlu Sulamasında 2021 yılı çalışma sezonunda 67.000 m HDPE boru ve 15.700 m CTP boru imalatları tamamlanmıştır. Ayrıca yaklaşık 300 adet sanat yapısının da betonarme imalatları tamamlanmış olup, çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Projenin tamamlanması ile 2022 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 106 Milyon 986 Bin lira katkı sağlanması hedefleniyor. Uzunlu Barajı Sulaması Yenileme Projesi’nin tamamlanmasıyla 80 bin dekar arazi modern borulu şebeke sistemi ile sulanacak” dedi.

Yozgat Yerköy -Sekili, Aydıncık Kümbet Ovası, Boğazlıyan bölgesi, Saraykent ve Sorgun ilçelerimizin sulu tarıma geçebilecek olması hem Yozgat tarımı hem de bölge tarımı için oldukça büyük önem taşıyor . Bunun için de daha fazla baraj daha fazla su toplama merkezlerinin oluşturulması gerekir diyoruz. Kış ayları boyunca devam eden yağmur ve kar sularının depolanması bu mana çok daha büyük önem arz ediyor. Sula tarım demek ülke zenginliği demektir, sulu tarım demek üreticiyi desteklemek demektir ki bu da ülke ekonomisinin gelişmesi demektir .. Üretimi artırmak istiyorsak sulu tarımı da geliştirip zenginleştirmek zorundayız. Ülkemizin bazı bölgelerinde sulu tarım yapılmakta olup o bölgelerin kalkınmasına da büyük katkı sağlamaktadır. Sizce de: “Tarımın can damarı su” değil midir?