Daha iyi Görebilmek için 8 besin!

Sağlıklı bir beslenme programı, genel refahınız için şarttır. Ancak bazı besinlerin göz sağlığınızı güçlendirmeye yardımcı olduğunu biliyor muydunuz ? Göz sağlığınız için bu önemli 8 besini beslenme programınıza dahil edin!

Yaşlandıkça, göz sağlığında gerileme riskiniz artar. Bazı durumlarda, bu risk genetik ile bağlantılıdır ama beslenme programınız ve yaşam tarzınız da önemli bir rol oynayabilir.

Bazı yaygın yaşa bağlı göz hastalıkları şunlardır:

Katarakt veya bulutlu gözler. Yaşa bağlı katarakt, dünya genelinde görme bozukluğunun ve körlüğün ana nedenlerinden biridir.

Diyabet ile bağlantılı olan diyabetik retinopati , görme bozukluğunun ve körlüğün başlıca nedenlerinden biridir. Yüksek kan şekeri düzeyleri retinadaki kan damarlarına zarar verirse diyabetli bir kişide retinopati geliştirebilir.

Maküler dejenerasyon , retinanın merkezi kısmı olan makulaya zarar verir. Yaşa bağlı maküler dejenerasyon (AMD) gelişmiş ülkelerde körlüğün başlıca nedenlerinden biridir.

Göz fonksiyonunu korumak ve yaşa bağlı dejeneratif hastalıklar geliştirme riskinizi azaltmak için bu sekiz besin tüketimini artırın.

Gama-linolenik asit

Gama linolenik asit (GLA) olarak bilinen bir omega-6 yağ asidinin türlerinden biridir. Uzmanlar, diğer omega-6 yağ asitlerinin aksine, GLA'nın anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğuna inanmaktadır.

Çuha çiçeği yağı ve yıldız çiçeği yağı en iyi GLA kaynaklarıdır. Bazı çalışmalar, çuha çiçeği yağı alımının kuru göz hastalığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu bulmuştur.

Lutein ve Zeaksantin

Lutein ve zeaksantin , makula pigmenti olarak sınıflandırılan iki sarı karotenoid antioksidandır, yani bu antioksidanlar, göz kürenizin arka duvarında bulunan ışığa duyarlı hücrelerin bir tabakası olan makulada bulunur.

Hem lutein hem de zeaksantin doğal bir güneş kremi olarak işlev görür ve gözlerin zararlı mavi ışığa karşı korunmasına yardımcı olduğuna inanılır.

Bu antioksidanları bir arada aşağıdaki yiyeceklerde bulabilirsiniz:

Yumurta sarısı

Yeşil bezelye

Brüksel lahanası

Maydanoz

Antep fıstığı

Ispanak

Pazı

Yumurta sarısı yağ içeriği nedeniyle en iyi lutein ve zeaksantin kaynaklarından biridir. Karotenoid bakımından zengin yiyeceklerin yağla tüketilmesi daha iyidir, böylece daha iyi emilebilirler.

Omega-3 yağ asitleri

Eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosahekssaenoik asit (DHA), göz sağlığınız için gerekli olan iki uzun zincirli omega-3 yağ asididir .

DHA, düzgün göz fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur. DHA bebeklik döneminde beyin ve göz gelişimi için de gereklidir. DHA eksikliği, özellikle çocuklarda görme sorunlarına neden olabilir.

Araştırmalar, omega-3 takviyesi almanın kuru göz hastalığı olan hastalar için sağlık yararları sağlayabileceğini ve gözyaşı sıvısı oluşumunu teşvik edebileceğini göstermektedir.

Balık veya mikro alglerden elde edilen "balık yağı" ve omega-3 takviyeleri, EPA ve DHA kaynaklarıdır.

A vitamini

Gözlerinizin fotoreseptörlerini veya ışığı algılayan hücrelerini korumak için A vitaminine ihtiyacınız var .

A Vitamini eksikliği sıklıkla dünya çapında körlüğün en yaygın nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. A vitamini eksikliği olan bir kişi, eksikliğin ciddiyetine bağlı olarak kuru göz, gece körlüğü veya daha ağır durumlarla karşılaşabilirler.

Süt ürünleri, yumurta sarısı ve karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler, A vitamininin en iyi kaynaklarıdır. Neyse ki, A vitamini ayrıca , bazı meyve ve sebzelerde bulunabilen provitamin A karotenoidleri gibi antioksidan bitki bileşiklerinden de elde edilebilir.

Provitamin A karotenoidleri, ortalama A vitamini gereksiniminin en az yüzde 30'unu sağlar. En verimli karotenoid beta karotendir ve aşağıdaki gıdalarda oldukça zengindir :

Kavun

Havuç

Brüksel lahanası

Papaya

Kabak

Ispanak

Tatlı patatesler

Mandalina

Domates

C vitamini

Diğer organlarla karşılaştırıldığında, gözleriniz için de C vitamini gibi bir antioksidan gerekmektedir.

C vitaminin göz sağlığındaki rolü hakkında çok az sayıda kontrollü çalışma olmasına rağmen, C vitamini konsantrasyonu, göz yaşında diğer vücut sıvılarından daha fazladır. .

Göz yaşındaki C vitamini seviyeleri doğrudan beslenmenize dayalı alımınıza bağlıdır. Gözlemsel çalışmalardan elde edilen veriler, kataraktı olanların genellikle düşük antioksidan seviyesine sahip olduğunu ve C vitamini takviyesi almanın katarakt gelişme riskini azalttığını bulmuştur .

En iyi C vitamini kaynaklarından bazıları, biber, brokoli, portakal ve diğer turunçgiller, guava ve lahana gibi birçok meyve ve sebzedir.

E vitamini

Doğal olarak bazı gıdalarda bulunan E Vitamini , yağ asitlerini oksidatif hasardan koruyan bir grup yağda çözünen antioksidanı ifade eder.

Retina yağ asitleriyle doludur ve E vitamini içeren besin alımınızı arttırmak göz sağlığınızı da korur. Badem , ayçiçeği tohumu ve bitkisel yağlar (örneğin, keten tohumu yağı) gibi gıdalar en iyi E vitamini kaynaklarıdır

Çinko

İnsan gözünde yüksek miktarda çinko bulunur. Bu mineral, bir antioksidan görevi gören süperoksit dismutaz gibi çeşitli temel enzimlerin bir parçasıdır.

Çinko, retinada görsel pigmentlerin oluşumunda rol oynayabilir, bu da çinko eksikliğinin gece körlüğü ile sonuçlanabileceğini gösterir. Çinko kaynakları arasında et, istiridye, yerfıstığı ve kabak çekirdeği bulunur.

Düzenli olarak egzersiz yapmak ve dengeli bir diyet uygulamak gibi iyi bir yaşam tarzı alışkanlığına sahip olmak hastalık riskini azaltabilir ve göz koşullarını iyileştirrebilir. Göz sağlığınızı artırmak için yukarıda ayrıntılı olarak verilen sekiz besin maddesinden zengin yiyecekleri tüketin .