Dinimizde anneler, cennete layık görülmüşlerdir


Aile hayâtının en önemli üyeleri, başta karı-koca yani zevceyn (eşler), onların ebeveyni (vâlideyni) yani anne-babaları, bilâhare çocuklarıdır.
Kur’ân-ı kerîmde meâlen; “Allahü teâlâya ibâdet ediniz” buyurulduktan sonra, “Anne-babaya iyilik ediniz” (Bakara sûresi, 83) diye emredilmiştir. Yine onlara “Öf!” demek bile yasaklanmıştır...
Allahü teâlâ: “Ana-babaya ihsân edin” buyurmuştur.
İsrâ Sûre-i celîlesinin 23. âyet-i kerîmesinde ise (meâlen): “Rabbin, kendisinden başkasına kul olmamanızı ve anne-babaya ihsânla davranmanızı takdîr etti (buna hükmetti, farz kıldı). Eğer ikisinden birisi veya her ikisi senin yanında yaşlanırlarsa, onlara (ikisine de) ‘öf’ deme. Ve onları (ikisini) azarlama ve onlara kerîm (güzel, yumuşak) söz söyle!..” şeklinde bir ifâde var.
Anne hakkı çok önemlidir; annenin hakkı herkesten önce gelmektedir. Anneye hürmet ve hizmet, babaya hizmetten de önce gelir.
Nitekim Eshâb-ı kirâmdan biri, Peygamber Efendimize şöyle suâl etti:
- Ya Resûlallah, insanlar içinde iyilik etmeme en lâyık olan kimdir?
- Annendir.
- Sonra?
- Annendir.
- Daha sonra?
- Babandır. (Buhârî, Müslim)
Sevgili Peygamberimiz, cihâda gitmek için gelen başka birisine de, “Annenin yanından ayrılma! Cennet onun ayağı altındadır” buyurdu. (Nesâî)
Hak sâhibi olmak, üstün olmayı gerektirmez.
Hadîs-i şerîfte “İnsanlar içinde en büyük hak sâhibi, erkeğin üzerinde annesi, kadının üzerinde de kocasıdır” buyuruluyor. (Hâkim)
Hadîs-i şerîflerde de buyuruldu ki:
“Ana-babasına âsî olan, Cennete giremez.”
“Ana-babasına karşı gelenin ömrü bereketsiz ve kısa olur.”

Sevgili Peygamberimiz buyurmuştur ki: “Ana-babanıza ihsân ederseniz, çocuklarınız da size ihsân ederler.”
Peygamber Efendimiz buyuruyorlar ki:
“Kadınlara, ancak asâlet ve şeref sâhibi kimseler değer verirler. Onları, ancak kötü ve aşağılık kimseler hor görürler.”
“Hanımı ile iyi geçinip şakalaşanı, Allahü teâlâ sever, rızıklarını artırır.”
“Bir mümin, hanımına, kötü huylu diye kızmasın! İyi huyu da olur.”
“En iyi Müslümân, hanımına en iyi davranandır. İçinizde, hanımına en iyi davranan benim.” “Kadın, zayıf yaratılışlıdır. Zayıflığını susarak yenin! Evdeki kusûrlarını görmemeye çalışın.”