Dünya Ana Dil Günü kutlu olsun! Dilimiz Kimliğimizdir

Dünyada her 21 Şubat Uluslararasi Anadil Günü olarak kutlanılıyor. Uluslararası Anadil Günü UNESCO tarafından 17 Kasım 1999'da 21 Subat olarak açıklanmıştır.

Avrupa'da ve dünya üzerinde yaşayan Türkler olarak dilimiz Türkceye sahib çıkıyor,Türkcemizi seviyoruz, dilimiz kimliğimiz diyoruz.

Kısa adı ABTTF olan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu

Başkanı: Halit Habib Oğlu; “UNESCO’nun çocuklara ana dillerinde eğitim verilmesini tavsiye etmesine ve çok dilli eğitimin önemine vurgu yapmasına rağmen ülkemiz Yunanistan Türkçe ve Yunanca eğitim verecek iki dilli azınlık anaokulları talebimizi görmezden gelmeye devam ediyor.” diye dert yandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 1999 yılında 21 Şubat’ı Dünya Ana Dil Günü ilan etti. Dünya Ana Dil Günü, her yıl 21 Şubat’ta dilsel ve kültürel çeşitlilik ile çok dilliliğin teşvik edilmesi amacıyla dünya genelinde kutlanıyor. Dünya Ana Dil Günü’nün bu yılki teması “Çok dilli eğitim – eğitimi dönüştürmede bir gereklilik” olarak belirlendi.

Çok dilli ve çok kültürlü toplumların geleneksel bilgi ve kültürleri sürdürülebilir bir şekilde aktaran ve koruyan dilleri aracılığıyla var olduklarının altını çizen UNESCO, gittikçe daha fazla dilin yok olmasıyla dilsel çeşitliliğin giderek daha fazla tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

21 Şubat Dünya Ana Dil Günü’nde tüm ülkeleri ana dil temelli eğitim uygulamaya ve çok dilli bir eğitim politikası izlemeye çağıran UNESCO, çocuklara okul eğitimlerinin ilk yıllarında resmi eğitim diliyle de birleştirilebilen ana dillerinde eğitim verilmesini tavsiye ediyor.

Dünya nüfusunun %40’ının kendi konuştuğu veya anladığı dilde eğitim erişiminin olmadığını not eden UNESCO, dünyada konuşulan 6.700’den fazla dilin en az %40’ının uzun vadede yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydediyor.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “UNESCO’nun çocuklara ana dillerinde eğitim verilmesini tavsiye etmesine ve çok dilli eğitimin önemine vurgu yapmasına rağmen ülkemiz Yunanistan Türkçe ve Yunanca eğitim verecek iki dilli azınlık anaokulları talebimizi görmezden gelmeye devam ediyor. Yalnızca Yunanca dilinde eğitim verilen devlet anaokullarına gitmek zorunda bırakılan çocuklarımız ana dilleri Türkçe’yi öğrenmekten mahrum bırakılıyor. Öte yandan özerk statüdeki ilkokullarımız antlaşmalara aykırı şekilde birer birer kapatılıyor. Ana dili öğrenme ve ana dilde eğitim en temel insan haklarından biridir. Bu vesileyle iki dilli azınlık anaokulları talebimizi yineliyor, Batı Trakya Türk toplumunun ve herkesin 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü’nü kutluyoruz.” açıklamasında bulundu.