Edebiyat Araştırmacısı, Şair, Yazar İhsan Işık Beyin Ardından

Günümüz Türk Edebiyatına büyük katkıları olan Araştırmacı, şair, yazar, ansiklopedist, filolog, emekli bürokrat, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu; eski Genel Müdürü, İLESAM eski Genel Başkanı. Türkiye Yazarlar Birliğinin 2 dönem genel Başkan Yardımcısı İhsan Işık aramızdan ayrılarak rahmeti rahmana kavuştu. Allah gani gani rahmet eylesin!..

4 Mayıs 1952 tarihinde Diyarbakır'da dünyaya gelen İhsan Işık: 1969 yılında arkadaşlarıyla birlikte, Diyarbakır İmam Hatip Okulu adına aylık edebiyat ve sanat gazetesi "Özlem"i çıkardı. 1970 yılında Diyarbakır’da, arkadaşlarıyla birlikte, “Türkiye Mukaddesatçı Gençlik Teşkilatı” adlı bir dernek kurdu, verdiği seminerlerle kardeşlik kültürü temelindeki görüşlerini anlattı. 1974 yılında, Diyarbakır’da aylık "Çile" dergisini çıkardı.
1976 yılından itibaren İstanbul’da İş ve İşçi Bulma Kurumunda memurluk; Çatalca, Şişli, Üsküdar Akşam, Üsküdar Cumhuriyet ve Burhan Felek, Küçükyalı Kadir Has liselerinde edebiyat öğretmenliği yaptı. Özel bir kuruluşta basın danışmanlığı, Akabe Yayınevi ve Mavera dergisi yönetmenliği, reklâm ajansı yöneticiliği, Ünlem Yayınları sahipliği ve yöneticiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürlüğü basın danışmanlığı görevlerinde bulundu.

1996’da Ankara’ya yerleşerek Başbakanlık Danışmanı, Başbakanlık SHÇEK Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev aldı. 1997 yılının Başbakanlık tarafından “Sokak Çocuklarına Şefkat Yılı” olarak ilan edilmesine öncülük etti.

Türkiye Yazarlar Birliği iki dönem genel başkan yardımcısı, İLESAM (iki dönem genel başkanı ) ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi oldu.

Işık; İlk yazı ve şiirlerini Diyarbakır yerel gazetelerinden Yeni Şark Postası, Mücadele (1965-69) ve Milli Hakimiyet (1970-71) ile İstanbul gazetelerinden Babıali’de Sabah (1969), arkadaşlarıyla çıkardığı aylık Özlem (Diyarbakır, 1969-70, 8 sayı) gazetelerinde yayınlattı.

1971’den itibaren yazı ve şiirleri Tohum, Hilal, İslâm Medeniyeti, Pınar, çıkardığı Çile,Yeni Sanat, İslâm Ümmeti, Düşünce, Tek Yol, Muştu, Aylık Dergi, Girişim, Mavera ,Dış Politika, Yürüyüş Yeni Zemin, Yedi İklim ve Hece dergileri ile Hür Söz, Yeni Devir, Millî Gazete, Akit (Vakit), Yeni Şafak, gazetelerinde yer aldı. Ayrıca SHÇEK Sosyal Hizmetler, SHÇEK Gençlik, SHÇEK Çocuk dergilerini kurdu ve yönetti.

1991’de Peygamberimizin Hayatı, 1992’de Dört Büyük Halife adlı kitapları Almancaya çevrildi.
Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi’nin üç ciltlik basımı 2005 yılında İngilizceye çevrilerek, dönemin Kültür Bakanı Atilla Koç tarafından Ekim 2005’teki Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarında yabancılara tanıtıldı.
Akdeniz Kıyısında Bir Çocuk adlı şiiri iki ayrı formda bestelendi. Bazı şiirleri İngilizce, Arapça, Makedonca ve Arnavutçaya çevrildi.

1991’de Peygamberimizin Hayatı, 1992’de Dört Büyük Halife adlı kitapları Almancaya; 2005’te Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi adlı eseri 3 cilt halinde, 2008'de Şiirler adlı kitabı, 2013 yılında Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi üç cilt halinde İngilizceye çevrilip yayımlandı.

İhsan Işık, yazar biyografisi alanında yarım yüzyıla yakın bir sürede sabırla yürüttüğü çalışmalarının ana gövdesini 2006 yılında, 10 cilt halinde “Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi” adıyla yayımladı. Daha sonra 11. cildi de çıkan bu eseri, kendi alanında Türkiye tarihi boyunca yapılmış en kapsamlı çalışma oldu, ek cilt çalışmalarıyla genişletildi.

1995 yılında Türkiye Yazarlar Birliğinin düzenlediği Aşkabat (Türkmenistan), 1996’da KKTC, 2003'te Strasbourg (Fransa) Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenlerine katıldı. Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda konferans verdi, panel ve açık oturumlara konuşmacı ve yönetici olarak katıldı. Aynı yıllarda Almanya’yı birçok kez, iki aylığına Fransa’yı; kısa sürelerle Kıbrıs, Hollanda, Lüksemburg, Belçika, Türkmenistan, İran, Arnavutluk ve Makedonya'yı dolaştı. İzlenimlerinin bir bölümünü kitaplaştırdı.

Eserleri: Yazarlar Sözlüğü,
Ortaokul ve Liseler İçin Yazarlar ve Şairler Sözlüğü,
Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi,
Ankaralı Şairler ve Yazarlar,
Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (11 cilt)
Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, Ünlü Devlet Adamları, Ünlü Bilim Adamları, Ünlü Fikir ve Kültür Adamları, Ünlü Edebiyatçılar, Ünlü Sanatçılar, Ünlü Kadınlar,
Diyarbakır Ansiklopedisi,
Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar,
Bilim ve Düşünce Tarihimizde Ünlü İsimler onun araştırma eserleri arasındadır...

6 Nisan 2024 cumartesi günü Hakkın Rahmetine kavuşan Araştırmacı yazar İhsan Işık beyefendi ile Rahmetli Göktürk Mehmet Uytun vasıtasıyla tanıştık. Yaklaşık 20 yıldır tanışıyor ve fikir alışverişinde buluşuyorduk. Yozgat’ı ve Yozgatlıları çok seviyordu. Türk Edebiyatı Yazarlar Ansiklopedisi için bir çok ismin biyografisini hazırlayıp yolladık, eserine katkı sağladık. Her fırsatta bizleri arar hal hatır sorar bilgi paylaşırdı. Günümüzün en etkin edebiyat araştırmacısıydı. Sevdiğimiz değer verdiğimiz kıymetli bir yazardı... Türk Edebiyatı çok önemli bir araştırmacısını kaybetti. Allah rahmet eylesin, mekanı da cennet olsun. İhsan Işık eserleri ile aramızda yaşayacak ve unutulmayacak bir isimdir. Rahmetle yad ediyoruz.