Ekonomide İstikrar Neden Sağlanamıyor?

Serbest Ekonomi Politikası uygulanıyor, bazı değişiklikler yapılıyor olsa da bu ekonomi modelinde ısrar ediyoruz. Gelinen noktada fahiş fiyatlardan vatandaşımız bıkmış usanmış durumdadır. Çünkü sürekli artan ve sürekli zam doğuran bu sistem affedersiniz soygun ekonomik modele dönüşmüştür. Fiat istikrarını sağlamak imkansız hale gelmiştir.

Fiat artışlarındaki bahane döviz kurlarının yüksekliği ve benzin mazot ücretinin fazlalığı idi. Döviz kurunu sabitleseniz de yakıt giderlerini düşünsenizde mal ve ürün fiyatlarını indirme şansınız olmuyor !.. Nedeni malum aracılar, tefeciler, karaborsacılar ve toptancılardır. Üreten kazanmıyor aracı- tefeci kazanıyor üreticinin tepkisi de yöndedir...

Ayçiçeği üretiminde devlet çiftçiye sonsuz destek sağladı; hatta üretimi de kat kat arttı; ayçiçek yağı düştü mü düşmedi. Demek ki devlet desteği de bu konuda yetersiz kalıyor; başka tedbirlerle de üreticinin desteklenmesi gerekiyor. Yani üreticiye sahip çıkıp
aracı ve tefeciyi ortadan kaldırmak gerekiyor. Sanırım ulaşım desteği de sağlasanız yine bu düzen değişmeyecek.

Zaman zaman basın haberleri ile kamuoyuna duyuruluyor bir ürün üretici de 3- 5 ila market raflarında aynı ürün 20-25 lira; bunun örnekleri bir sürü... Böyle olunca da üretici isyan ediyor benim alın terimi birileri istismar ediyor ben niye üreteyim diyor. Zaman zaman çöpe dökülen ürünlerin asıl sebebi de işte bu olsa gerekir.

Çiftçi üretsin , devlet her türlü desteği sağlasın, mal- ürün bol olsun; ama fiyatlar halen düşmesin işte bu noktada ekonomik modelimizde bir sıkıntı- arıza var demektir. Tam da onu yaşıyoruz biz. Yaz döneminde ürün bol, üretici pazarında mal çok ama marketlerde tezgahlarda ürün halen ateş pahasına ?

Devlet çalışanına- memuruna zam yaptıkça ürün zamlanır mı zamlanmaz; ama bizde niye zamlanıyor sebebini açıklamak zor. İşte burda bir keyfilik var. Bir başka konu Ramazan aylarında bayram Arefe’lerinde özel günlerde tüm ürünler bi anda tavan yapıyor; neden? Bunun nedenini açıklayacak birisi var mı? Pazarlarda bazı ürünler azalınca satıcı o malı anında rekor yükselişle satmaya başlıyor. Bunun ahlaki bir yönü var mı, yok!.. Bir kişi 3 liraya aldığı ürünü 25 liraya satıyor olsa buna dur diyecek olan biri var mı? Yok: niye çünkü serbest ekonomide herkes istediği fiyatla malını satar deniliyor.

O zaman bu modeli tartışmak gerekmez mi? Yada bu modelin gözden geçirilmesi gerekmez mi? Bir anda ev fiyatları kira fiyatları zirve yaptı! Üç- beş hatta on katına çıktı! Ne oldu maliyet arttı diyorlar. Şimdi ne olacak ev sahibi kiracı kavgaları başlayacak toplum birbiriyle kavgalı hale gelecek. 7.500, 15.000 TL alan binlerce memur emekli işçi var bunları sokağa mı atıp açlığa mı mahkum edeceğiz? Evet ekonomide bir düzensizlik ve sistem bozukluğu var.

Ne yapılabilir ? Bu da ekonomistlerin konusu. Çözümsüz mü? Sanmıyorum çözümü de vardır, alınacak, alınması gereken tedbirler de... Öyle ise ehil insanların bu konudaki görüş ve düşüncelerinden istifade edip ekonomiyi rayına oturtmak gerekir. Bu istikrarsızlık daha fazla devam edecek olursa milyonlarca mağdur doğacak insanımız ciddi manada huzursuzluk yaşayacaktır. Fiat istikrarı sağlanmalıdır, zamlar durdurulmalı üretici desteklenmeye devam edilmeli, ülkemizin yerel kaynakları harekete geçirilmelidir. Sözü edilen tasarruf tedbirleri sıkı sıkıya her alan ve her kesimde istisnasız uygulanmalı ve bu ekonomik sıkıntılardan ülkemiz - insanımız bir an önce kurtulmalıdır. Siyaset de bunun için yapılır ticarette! Önemli olan millete- halka hizmette yarışmak ve halkın huzur ve refahını yükseltmektir. Bu uğurda gayret gösterecek olan herkese minnet duyarız.