En Fazla Pestisit Bulunan Ürünler ve Pestisitten Kurtulma İpuçları

Pestisitler: daha anlaşılır adıyla tarım ilaçlarının kalıntıları. Bizi sağlıklı ve güçlü tutmaya yardımcı olan vitaminler ve minerallerce zengin meyve ve sebzeler ne yazık ki bizlere ulaşana değin tarım ilaçları tarafından kirlenmekteler. Bu kirlilik hayatımızdan meyve ve zebzeleri tamamen çıkarmamız manasına gelmiyor. Tarım ilaçlarınca en çok kirlenen meyve ve sebzeler nelerdir? Pestisitlerden ev ortamında kurtulabilmek mümkün müdür?
Çevresel Çalışma Grubu (EWG) adındaki sivil toplum kuruluşu; üzerinde en çok pestisit barındıran meyve ve sebzelerin listesini hazırladı. Bu listede ürünler belirlenirken kabuk kalınlıkları da göz önüne alındı. Kabuğunu soyarak yediğiniz bir çok meyve ve sebze pestisitsiz olarak kabul edilebilmektedir. Çünkü pestisitler ancak kabukta yer alır ve tüketmeden önce kabuklar bir kenara bırakılır. Tabii patates gibi pestisitleri kabuğundan geçiren sebzeler de vardır. Dikkat etmemiz gereken nokta kabuğun kalınlığından ziyade tüketmeden önce meyve ve sebzelere uyguladığımız işlemlerdeki hassasiyettir.
Pestisitlerce Kirli Meyve ve Sebzeler
Çilek
Ispanak
Brüksel lahanası
Erik ve Kayısı
Elmalar
Üzüm
Şeftali ve Nektarin
Kiraz
Armut
Domates
Kereviz
Patates
Şeftali de patates gibi kabuğundan pestisitleri geçirerek tüketilebilir kısımlarına nüfus ettiren bir yapıya sahip. “Organik ürün” tüketimi; kaynağına güvendiğinizde en gerçek çözüm olarak görünebilmekte.
Pestisitlerce Kirletilemeyen Meyve ve Sebzeler
EWG isimli kuruluş; kirli listesinin yanında bir temiz listesi yayınladı. Bu listedeki ürünlerin yemeden önce kabuklarının soyuluyor olması ise dikkat çekici...
Avokado
Mısır
Ananas
Tatlı bezelye
Soğan
Portakal
Patlıcan
Kuşkonmaz
Kivi
Lahana
Karnıbahar
Kavun
Brokoli
Mantar
Tatlı kavun
Yiyeceklerinizde böcek ilacı ve zararlı kimyasallardan kaçınmak için ipuçları
Satın aldığınız yemeğin böcek ilacından arındırılmış ve yemesi güvenli olduğundan emin olmak istiyoruz. Ancak bunun için de dikkat etmemiz gereken yöntemler var.
Düzenli olarak EWG’nin temiz ve kirli listesini takip edebilirsiniz. Ancak listenin kirli tarafından temiz tarafına ürün geçişi pek kolay görünmüyor.
Organik ürün almak istiyorsanız da bir kez daha düşünmeniz gerekir. Organik ürün pazarı fiyatları malumunuzdur; gerçekten ürünler oldukça pahalıdır. Bir taraftan da Organik ürün için; sertifika çok önemlidir. Organik ürün sertifikası olmadan bir ürün; organik olarak kabul edilemez. Organik ürün sertifikası işaretli ürünlerin %95’inde pestisitlerin olmayacağı bilgisi; pestisit konusundaki kaygılarınızı azaltmaya da yardımcı olabilir.
Ürünü nereden alırsanız alın; muhakkak iyice yıkamanız gerekmektedir. Yıkama pestisit yükünü azaltacağı gibi mikrobiyal yükü de azaltmanıza yardımcı olur. Bol su ile yıkarken tuz da kullanırsanız pestisitlerin %80’e yakınından kurtula bilirsiniz.
Meyve ve sebzelerin hepsinin, böcek ilacından koruyacak kadar sert bir kabuğu yoktur. Yemeğinizin böcek ilacı içermediğinden emin olmak için muz ve portakalları soyun. Hatta temiz listesinde bulunan mantarlarında üst katmanını soymanızda fayda var.
Tabii zor bir ihtimal ama meyve ve sebzeleri kendiniz de yetiştirebilirsiniz. Ancak kendinize ait hobi bahçesinde meyve ve sebze yetiştirmek ürünlerin tamamen temiz olduğu manasına gelmez. Yan komşunuzun tarım ilacı kullanması sizin ürünlerinizi de kirletir. Hatta sadece komşunuzun tarım ilaçlarını kullanması değil; kilometrelerce ötede kullanılan bir tarım ilacı dahi sizin ürünlerinizi kirletebilir. Ancak; yine de pazardan aldığınız meyve sebzelere kıyasla kendi yetiştirdikleriniz daha temizdir.
Ürünü yıkayarak pestisitlerden kurtulmanın en iyi yolu nedir?
Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre , basit bir kabartma tozu ve su karışımı, pestisit kalıntısını üründen çıkarmanın en iyi yollarından biridir . Araştırmacılar, 1/100 oranında (yani 1 gr kabartma tozuna 100ml su- yarım su bardağı) kabartma tozu ile su karışımı kullandılar. Pestisitlerden kurtulmak için meyve ve sebzeleri 12 ila 15 dakika bu suda beklettiler.
Daha sonra ürünleri fırçalayarak bol su ile duruladılar. Bu şekilde pestisitlerin %90’nından fazla bir oranından kurtuldular.
Meyve ve sebzeleri bol su ile yıkayarak tüketmek genel bir kanun haline geldi.
Son zamanlarda yıkama suyuna sirke eklemenin faydaları da bahse konu olmakta. Sirke yıkama suyunun asitliğini arttırarak mikrobiyal düzeyde yardımcı olabilmektedir.
Ancak pestisitleri ile sirke arasında doğrudan bir bağlantı yoktur.