Serbest piyasa ekonomisi tartışılmalı mı tartışılmamalı mı? Bu model ekonomiye fayda mı getirdi zarar mı? Bunun ele alıp yeniden tartışılması gerekir diye düşüyorum. Çünkü serbest ekonomi modeli keyfiliği stokları ve toptancılar tanzimciler arası dayanışmayı getirdi; vatandaşı perim perişan etmeye başladı.

Ekonomide başı bozukluk olmaz devletin kontrolü şart. Çünkü insanın gözü para ve mal hırsı olursa zam zulme dönüşür. Tüketici acımasız şekilde soyulmakla karşı karşıya kalır. Düşüne biliyor musunuz; insanlar para kazanma uğruna her türlü sahte mal üretebiliyor, malın kalitesini bozuyor! Hatta insan sağlığını tehdit eden uyuşturucuyu leblebi gibi satıyor; sahte alkol üretip pek ala insanları da öldürebiliyor. Demek ki amaç sadece para kazanma olursa insan ömrü bile hiçe sayılıyor!

Hülasa serbest ekonomi sistemi soygun sistemine dönüşüyor, bugünün durumu gibi.. Kaça aldığını kaça sattığını sormuyor görünüşte denetim yapıyoruz. İş soygun düzenine dönüşürse bu vatandaşa zulüm olur. Ekonomide devletin kontrol ve denetimi ve şart. Bu denetimin içinde fiyatlar da olmalı, fatura olmalı kar kazancı da belli olmalı. Hem üretici hem satıcı hem de tüketici yasalarla kanunlarla korunmalı !

Ekonomik sıkıntı dünya genelinde, bunu görüyor izliyoruz. Çovid -19 salağının ardından gelen enerji krizi ve Rus- Ukrayna savaşı tüm dünya ekonomisini alt üst etti, bu bir gerçek. Bunu dünya nüfusuna bağlayanlar halt ediyorlar! Malum bir dünya nüfusunu azaltma projeleri var ya bazı lobilerin? Bu bir zalimlik ve zorbalık sadece ben yaşayacağım ben kazanacağım ve dünyanın hakimi benim düşüncesi!... Bu zalimler üç buçuk Yahudi lobileri ve para babası soygunculardır. Onların ilahi dünyası para mal (sanki hiç ölmeyecekmiş gibi...)

Bütün bu gelişmelere rağmen piyasaların bu kadar yükselmiş olmasında bir keyfilik var, çok kazanma hırsı var, mal biriktirme hırsı var. İşte bu da insanı soygun düzenine götürüyor. Bir elinde kırk karpuzu taşımak isteyenler yok mu? Var!.. Gözü para mal bürümüş olup sağa sola saldıran yok mu var? Gariban yoksul işsiz güçsüz insanlar yok mu; onlarda var? Hayat böyle işte!...

Sonrası belli adamın ömrü tamam oluyor ölüm vaki olunca geriye trilyonlar kalıyor, devreye mirasçılar giriyor onlarda birbirine düşüp mahkeme hakimle dolaşıyor dostluk akrabalık kardeşlikte bitiyor, bu sonuç kaçınılmaz oluyor. Yani o para ne biriktirene, ne yakınına ne de onun ahiretine yaramıyor! Para olsun da ne olursa olsun diyen de zaten hayır da yoktur!..

Neyse konuyu dağıttık galiba? Ama bugün için bir çok önemli koz var elimizde... Ne diyeceksiniz? Birincisi kanaatkar olmak, ikincisi insanları dost ve kardeş olarak görmek ve paylaşımı bilmek, önemsemek. Her şeyin para olmadığına inanmak ve paradan daha şerefli haysiyetli, onurlu şeylerin varlığına inanmak!
Devletini, milletini, bayrağını düşünmek, garibi gurabayı, fakiri fukarayı düşünüp kol kanat olmak, yardımlaşmayı paylaşımı esas kabul etmek ve para kazanma işini soyguna dönüştürmemek!.. Bu işi kim kontrol edecek “ Devlet Baba!” Öyleyle aracın kontrolü devlet babanın elinde olmalı diyoruz...

Türkiye tarım memleketi, ama tahıl fiyatları uçtu, Türkiye meyveyi sebzeyi ithal eden bir ülke ama meyve sebze fiyatları uçtu, Türkiye hayvancılıkla geçinen bir ülke ama et fiyatları uçtu!... Hepsi sonucu dövize, altına, benzine mazota bağlamaya başladı... Bi suçlu arıyoruz ya o suçlu da bu; bizde hiç suç yok?... Faizci, karaborsacı, tefeci aracı, stokçu uçuyor vatandaş mağdur; oh ne ala ne hoş bir düzen?...!...

Sonuç mu diyorsunuz?.. Bana göre sonuç devlet kontrollü adil bir sistem şart! Herşey devletin denetiminde kontrolünde olmalı, ağır cezalar ve kapatmalar devrede olmalı, suçlunun- yapanın yaptığı yanına kar kalmamalı, herkes aldığının sattığının kazandığının hesabını devlete vermeli, az kazanandan az, çok kazanandan çok gelir alınmalı, mağdur olana da yine devlet sahip çıkmalı, üreticiyi, satıcıyı ve tüketiciyi koruyan yeni yasalar devreye sokulmalı.. Yoksa bu soygun düzen her fırsatta ortaya çıkar iktidarları da devleti de sallar....Allah millete devlete zeval vermesin; “Vatan Sağ Olsun!..” demek bu kadar da kolay değil yani; bunun bir bedeli var vatana millete kardeşçe sahip çıkmak!..