Felak sûresi Mekke’de inmiştir. 5 âyettir. İsmini birinci âyetin sonundaki “yarmak, aydınlık, sabah” mânalarına gelen (felak) kelimesinden alır. İnsanın beden ve ruh sağlığına zarar verecek şeylerin şerrinden Allah’a sığınmayı öğütlemektedir.
Peygamberimizin sahâbelerinden Ukbe b. Âmir’e şöyle buyurmuştur:
“Görmedin mi? Bu gece benzeri asla görülmemiş âyetler indirildi: Kul eûzü bi-rabbi’l-felak ve Kul eûzü bi-rabbi’n-nâs.” (Müslim)
Resûlullah Efendimiz, Felak ve Nâs sûrelerinin en güzel sığınma duaları olduğunu açıklamış ve çok okunmasını tavsiye etmişlerdir. (Fezâilü’l-Kur’ân)

Nâs sûresi Mekke’de inmiştir. 6 âyettir. Kur’ân-ı Kerîm bu sûre ile sona ermektedir. İsmini, 4. âyet hâriç, âyetlerinin sonlarında tekrarlanan ve “insanlar” mânasına gelen (nâs) kelimesinden almıştır. Ele aldığı tek konu, şeytanın şerrinden Allah’a sığınmaktır. Önceki Felak sûresinde insanın beden ve ruhu üzerinde menfi yönde tesir eden hâricî sebepler ele alınmış ve bunlardan Allah’a sığınma emredilmiştir.

Bu sûrede ise daha çok kalbe ve ruha olumsuz olarak tesir eden, insanın iç âleminde vesvese ve şüphe fırtınası koparan cin ve insan şeytanlarının telkin ve fısıltılarından Allah’a sığınma yolları gösterilir. Hz. Peygamber’in cinlerin ve insanların nazarından Allah’a sığındığı (Tirmizî) “göz değmesine karşı rukyeyi önerdiği ve Muavvizeteyn nâzil olunca nazar için sadece onları okumaya başladığı nakledilmektedir.

Felak ve Nas Sureleri kazadan, beladan, hastalıktan, kötü insanların şerrinden, nazarlardan korunmak için sıkça okunabilir.
Felak ve Nas Surelerinin faziletine dair birçok rivayet nakledilmiştir. Kur'an-ı Kerim'in üçte birine denk gelen fazileti bulunmaktadır. Koruyucu özelliği, şifa verici olması nedeniyle yatmadan önce ve her namazdan sonra okunması gerektiği belirtilmiştir.

Hz. Âişe'den rivayet edilen bir hadise göre Resûl-i Ekrem Efendimiz rahatsızlık ânında ve gece yatağına gireceği sırada İhlâs, Felak ve Nâs sûrelerini okuyup avuçlarına üfler ve elleriyle bütün vücudunu sıvazlardı (Buhârî-Tirmizî)

Ukbe b. Âmir'den gelen bir başka rivayette de Hz. Peygamber'in kendisine şöyle dediği belirtilmiştir: "Ey Ukbe! Sen 'Kul eûzü bi-rabbi'l-felak' sûresini oku; zira Allah'a bu sûreden daha sevimli gelen ve daha beliğ olan hiçbir sûre okuyamazsın.
mümkün oldukça onu oku" buyurmuşlardır.

 İki sure de bizlere vesvese veren şeytanın, kötülüğe sürükleyen cinlerin ve insanların şerrinden korunabilmemiz için yalnız Allah’a sığınmamız gerektiğini öğütler. Bizi yaratan Allah, bizi devamlı olarak gözetmekte ve korumaktadır. İnsan kendini yalnız, kimi zaman çaresiz hissettiğinde ya da vesveselere kapıldığında bu sureleri okumalıdır.

Felak Suresinin anlamı: “De ki: "Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım."

Nas Suresinin Anlamı: “De ki: "Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden, insanların Rabbine, insanların Melik'ine, insanların İlah'ına sığınırım."
Cumanız mübarek olsun; hayırlı cumalar dilerim.