“Fitne”nin değişik manaları hakkında

Şerefli ecdâdımızın maksadı insanları öldürmek değil, yaşatmaktı. Hattâ “insanı yaşat ki, devlet yaşasın” demişlerdir.
Elinde silâh olmayan, sâdece bayrak tutan kişilere, şerefli ecdâdımızın ateş ettiği, tanklar, helikopterler ve uçaklardan ateş açarak sivilleri öldürdükleri vâki değildir; bu vahşeti ancak cinnet getiren, gözü dönmüş, ne yaptığını bilmeyen kişiler yapabilirler.
Peygamberler, emir ve yasaklarında hep 5 şeyin korunmasını gözetmişlerdir: 1- Dînin, 2- Aklın, 3- Nefsin , 4- Neslin ve 5- Mâlın korunması.
Bilindiği üzere bazı terimlerin bir sözlük manâları, bir de terim/tabîr/ıstılâh olarak dînî, ilmî anlamları vardır. Bugünkü konumuz olan “fitne” kelimesinin de pekçok manâsı bulunmaktadır. Bu kelime Kur’ân-ı kerîmde birçok manâda kullanılmıştır. Başlıca 13 farklı manâda kullanıldığını görüyoruz. Bunlardan birkaç tanesini zikredip bazı misâller de vermeye çalışalım:
1- Şirk, küfür: “Fitne (küfür) tamâmen yok oluncaya kadar kâfirlerle savaşın.”
2- Dalâlet: “Allah, birini fitneye (dalâlete, şaşkınlığa) düşürmek isterse, Allah’a karşı senin elinden bir şey gelmez.”
3- Sapıklığa düşürme: “Siz ve taptıklarınız, Cehenneme girecek olanlardan başkasını fitneye düşüremez (saptıramaz).”
İki hadîs-i şerîf meâli:
“Ahir zamanda, âlim ve ilim azalır, câhillik artar. Câhil ve sapık dîn adamları, yanlış fetvâ vererek fitne çıkarır, doğru yoldan saptırırlar.”
“Fitne (küfür, sapıklık, bid’at) yayıldığı zaman, hakîkati, doğruyu bilen, (imkânı nisbetinde, söz ile, yazı ile, medya=gazete, dergi, radyo, tv ile) başkalarına (mümkün olan her yere ve herkese) bildirsin, (imkânı var iken, bir engel de yok iken bildirmezse), Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun.”
4- İhtilâl, bâğîlik , bozgunculuk, kavga, anarşi, kargaşa, bölücülük, fesâd: “Fitne çıkarmak, adam öldürmekten daha kötüdür.”
“Kâfirler birbirlerinin dostları, yardımcılarıdırlar. Eğer, Allahü teâlânın emirlerini yerine getirmez, kendi aranızda dost olmazsanız, yeryüzünde fitne, kargaşa ve büyük fesâd çıkar.”
İki hadîs-i şerîf meâli:
“Eshâbım arasında fitne çıkacak, o fitnelere karışanları, Allahü teâlâ benimle olan sohbetleri hürmetine affedecektir. Bu fitnelere karışan Eshâbıma dil uzatan Cehenneme girecektir.”
“Dîn, dünyâ menfaatine âlet edilince, fitneler zuhûr eder.”