Cehrilik Lalesi Yozgat’a özgü olan bir lale türüdür. Yozgat’ın Cehrilik bölgesinde yetişir ve her yıl Mayıs ortasında açar.
Cehrilik Lalesinin Hikâyesi Nedir? Cehrilik Lalesinin hikâyesi Yozgat’ta bulunan Gelin Kayası efsanesi ile bağlantılıdır.
Yozgat’ta bulunan Nohutlu Tepesi’nin arkasında bulunan Cehrilik bölgesi yakınlarında bulunan deveye binmiş geline benzemekte olan kayalar bulunmaktadır.
Bu kayalara da Gelin Kayası adı verilmektedir. Efsane bir olaya göre köyün birinden gelin alayı gelmektedir. Yolda bulunan eşkıyalar bu gelin alayını yolda çevirirler ve niyetleri gelini alıp esir pazarında satmaktır.
Gelin alayında bulunan erkekler ve eşkıyalar arasında arbede çıkar ve gelin alayındaki erkekler hayatlarını kaybederler.
Eşkıyalar, gelin ve damadı yakalamak üzeredirler. Yakalanmak üzere olduklarının farkına varan gelin ve damat Allah’a dua ederler, ‘’Allah'ım bizi bu eşkıyaların eline düşürme, bizi ya taş et, ya kuş et.’’
Duaları o an kabul olur. Gelin ile birlikte eşkıyalar, develer ve atlar o anda taş olurken, damat ise kuş olup gökyüzüne uçar. Gelinin gözyaşları sel olup orada kırmızı laleler oluşmaya başlar.
Zaman geçerken bu laleler tüm tepeyi kaplar. Mayısın ortasına doğru bu Cehrilik Laleleri kırmızı rengiyle açmaya başlar ve gökyüzünde beyaz güvercinler süzülmeye başlar.
Yılda 15 gün hayatta kalan Cehrilik Lalesinin hikâyesi bu şekilde dilen dile aktarılıyor. Güzelliği ile ihtişam yaratan bu laleleri görmek için Yozgat – Boğazkale yolu üzerinde bulunan Cehrilik Yaylasına ulaşmanız gerekmektedir.