Genel Gündem

Füruzan Neden Öldü?

Usta yazar Füruzan, 91 yaşında hayatını kaybetti. Türk edebiyatının önemli kalemlerinden biri olan Feruze Çerçi, asıl adıyla tanınan yazar, Parasız Yatılı öykü kitabıyla büyük bir çıkış yapmıştı. Acı haberi, şair Elif Soya sosyal medya üzerinden paylaşarak duyurdu. Soya, "Füruzan sonsuzluğa gitti." ifadelerini kullanarak yazarın vefatını duyurdu.

Yazar Füruzan, 91 yaşında hayata gözlerini yumdu. Feruze Çerçi adıyla da bilinen yazarın vefat haberini şair Elif Soya duyurdu. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda Soya, "Füruzan sonsuzluğa gitti." ifadelerini kullandı.

Yazar Füruzan'ın vefatının ardından DEVA Partisi lideri Ali Babacan da sosyal medya üzerinden bir taziye mesajı yayımladı. Babacan, paylaşımında "Eserleriyle toplumun ezilmiş, ötekileştirilmiş kesimlerinin dramını bizlere aktaran, çağdaş edebiyatımızın önemli değerlerinden Füruzan'ı kaybettik. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum." ifadelerine yer verdi.

İstanbul'da 29 Ekim 1932 tarihinde doğan Feruze Çerçi, Füruzan adıyla eserlerini kaleme aldı. Karikatürist Turhan Selçuk ile evlendikten sonra Füruzan Selçuk imzasını kullanan yazar, Yalova Demir Köyü İlkokulu'ndan mezun oldu. Orta öğrenimini yarıda bırakarak bir süre tiyatro oyunculuğu yaptı. Daha sonra tamamen edebiyat çalışmalarına odaklandı.

Füruzan, eserlerinde gözlemci bir yaklaşımı benimseyerek hikayelerini Seçilmiş Hikâyeler, Türk Dili, Pazar Postası, Dost, Papirüs, Yeni Dergi gibi dergilerde yayımladı. İlk hikaye kitabı Parasız Yatılı ile 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanan yazar, ilk romanı Kırkyedi'liler ile de 1975 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'nü aldı. Füruzan'ın Parasız Yatılı eseri sinemaya da uyarlandı.

Füruzan, soyadı kullanmayışıyla ilgili olarak şunları söylemişti: "Ben o yıllar çok ünlü bir soyadı taşıyordum. Çok ünlü, çok saygıdeğer iki adamın kendi akıllarıyla, emekleriyle ve yetenekleriyle ünlendirdiği saygıdeğer bir soyadıydı. Ben, o ünlenmiş soyadının bana sağlama ihtimali olan kolaylıklarına hiç yanaşmak istemedim. Ben, yazarlığımın sınanmasını öyle bir şekilde tek başıma yapıp bu büyük addan yararlanmamalıydım."