Gerçek Dürüst Zararsız Samimi ve Candan Dost mu Arıyorsun ?

Dünyanın düzenini bozduk, samimi, candan dürüst dost ve arkadaş bulamaz olduk. Yalan dolan, hile hurda hayatımızı alt üst etti. Kime, niçin, neden ve nasıl güvenebileceğimize karar veremiyoruz. Güvendiğimiz dağlara kar yağdı. Makam, mevki ve menfaate dayalı dostluklar da geçici. Kime, nasıl ve neden sırtınızı dönüp güvenebileceğinize emin değilsiniz artık!... Dost, arkadaş, güven, bağlılık, kardeşlik vefa önemli bir konu ama...? Biz bir başka dosttan bahsedeceğiz bugünkü yazımızda...

Gerçek dost gerçek arkadaş olan: Kitap...”Kitap bir medeniyet ölçüsüdür. Bir ülkede basılan kitapların muhtevası, türleri, adedi, kitap dağıtım sistemi, alış miktarı o ülkenin uygarlık düzeyini gösterir. Medeniyetin kaynağı olan kültür, bilgiye dayanır. Bilginin kaynağı ise kitaptır. Kitap okudukça kainatın büyük bir insan, insanın küçük bir kainat olduğunu anlarız.

Okumak, insan için en önemli ve en etkili öğrenme yoludur. İnsanlar, okuyarak olayların ve varlıkların iç yüzünü öğrenirler. Aynı zamanda düşünce ufkunu geliştirip, geniş bir görüş açısı sağlayarak, olayları doğru yorumlama yeteneği kazanırlar.

Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırabilmek için, öncelikle anne-babaların iyi örnek olmaları, düzenli bir şekilde kitap okumaları gerekir. Okuma ailede başlar, okulda devam eder hayatta ise bir yaşam biçimine dönüşür. Okuma alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılması çok önemli bir husustur. Çocuğun ruh dünyasını etkileyip, bilgili ve kültürlü yetişmesini sağlayacak kitapları okumaları sağlanmalıdır.

Dünya klasiklerinden ilmi, dini içerikli doyurucu kitapların tercih edilmesi- okunmasını tavsiye ederiz. Okuyan çocuk başarır, kitap okuyan kişi bir ömür boyu başarılı ve mutlu yaşar. Gelişmenin kaynağı kitap olduğu gibi mutlu olmanın kaynağı da kitaptır. Gelişmiş ülkelerin gelişmesinin altındaki ana neden kitap okuyan aydın insanların fazla olmasıdır.

Bizzat kendimiz kitap okuma hususunda güzel bir örnek olmalıyız.Kitap okumak insanın ufkunu açar. Bilgi ve birikimini arttıracağı için belirli bir bilincin, şuurun kazanılmasını sağlar. Olayları doğru analiz edip, mukayeseli bir şekilde sonuçlandırma yeteneği kazandırır.

Kitaplar sayesinde bilgi kapasitemiz artar, yaşama dair bilgi ve kültürümüz gelişir. Kitap okurken, düşünmeye vaktimiz vardır. Düşünerek bilgiyi özümsersiniz ve tekrar bilgiye geri dönebiliriz.
Kitap okumak ile matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi bir çok dalda daha başarılı oluruz. Bunun sebebi, kapsamlı düşünce yeteneğinin kazanılmasıdır. Yani kitap okuyarak, düşünme yeteneğimizi, yorum yapma gücünü kazanırız. Hızlı okuma ve hızlı anlama yeteneğimizi geliştiririz.

Kitap, çocuğun hayal gücünü, iş yapabilme yeteneğini , sorun çözmebilme becerini geliştirir. İyi ve kötüyü kitaplardan öğrenir. Kitaplar, gerçek ile hayal arasındaki köprüyü kurar. Çocuklar başka insanların yaşamlarını, olaylar karşısındaki davranış ve duygularını anlama ve sorun çözme yeteneklerini kazanırlar. Ayrıca kitaplar en samimi, en candan ve en faydalı dostlarımızdır. Gerçek dürüst, candan, samimi ve zararsız dost mu arıyorsun; kitap oku kitaba dost ol!”