Gıda israfına dikkati çekiliyor

"Sağlıklı beslenme ve Akıllı Çocuk Sofrası" 

gıda israfı ve bilinçli ve sağlıklı beslenme konularına dikkat çekmek için Pforzheim ve Çevresi Türk Veliler Derneği, Sağlık sigorta kasası AOK katkılarıyla Sağlıklı beslenme ve Akıllı Çocuk Sofrası projesi hayata geçirdi.


Pforzheim AOK sağlık sigortasının Simmler caddesinde bulunan binasında ki mutfağında, uzman diyetisyen Tülay Mızrak ile birlikte dernek yöeticisi Perihan Süzer’in girişimleriyle yöneticilerin, üyelerin ve çocuklarınının katıldığı farkındalık gününde sağlıklı beslenmek için çocuklar yemek yaptı anneleriyle birlikte yediler.
Pforzheim ve Çevresi Türk Veliler Derneği, Sağlıklı beslenme Akıllı Çocuk Sofrası projesi, "Küresel Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü"nde gıda israfı ve bilinçli beslenme konusuna dikkati çekmek için bir araya geldi. Farkındalık gününe Uzaman Diyetisyen Tülay Mızrak, yöneticiler Fatoş Öztürk, Özlem Aksoy, Perihan Süzer, Hülya Karaca üyeler Emine Akyüz, Jenny Çepni, Suzan Atılgan ve çocukları katıldı. 


Dernek ikinci Başkanı Fatoş Öztürk,
Çocuklara erken yaşta bilinçli gıda tüketimi alışkanlıkları kazandırmak ve gıda israfının önüne geçecek bir neslin yetişmesine destek olma hedefiyle çalışıyoruz.


'Akıllı Çocuk Sofrası,
 beslenme ve pedagoji alanlarında uzman danışman Tülay Mızrak ile aile, öğretmen ve çocuk eğitimleri olmak üzere, gıda israfını önleme konusunda kapsayıcı bir yol haritası çizmeyi hedefliyor. Çocuklarımıza bırakacağımız en değerli mirasımız yaşanabilir bir dünya. Bugün olduğu gibi bundan sonra da dernek olarak bu gibi çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz.'
Bilinçli Gıda Tüketimi
Alanlarında uzman pedagog ve diyetisyenler tarafından hazırlanan, kaynakların doğru kullanımı ve bilinçli gıda tüketimi konularında, eğitim videoları ve faydalı içerikler.
Gıda İsrafı Farkındalığı
İklim krizi, çevre kirliliği gibi sorunları tetikleyen gıda israfı hakkında ebeveynleri, öğretmenleri ve çocukları bilinçlendiren yaklaşımlar.
Beslenme ve Sofranın Önemi
Çocuklara erken yaşta bilinçli beslenmenin ve sofrada aileleriyle birlikte yemek yemenin önemini anlatan içerikler.
Sürdürülebilir Gıda
Herkes için erişilebilir ve güvenilir gıda hedefi doğrultusunda hazırlanan, gıdanın geleceğini korumaya yönelik çalışmalar.


Dernek Başkanı Mümin Karaca, yapılan açıklamalara göre, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2022'de yayınladığı 'Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme' durum raporuna göre, 2021'de açlıkla karşı karşıya olan kişi sayısı 2020 yılına göre 46 milyon, Kovid-19 salgınının başladığı 2019'a göre ise 150 milyon artarak 828 milyona ulaştı.
Bu rakamlarla toplam dünya nüfusu içinde açlıkla mücadele edenlerin oranı 2019'da yüzde 8 iken 2020 ve 2021'de görülen artışın ardından yüzde 9,8'e yükseldi. Raporda, Birleşmiş Milletler'in 2030 yılında açlık ve kötü beslenmeyi sona erdirme hedeflerine ulaşmada daha da geriye düşüldüğü belirtiliyor.
Karaca, 'Dünyada pek çok insanın sağlıklı gıdaya erişememesinin en önemli nedenlerinden birisi de gıda israfı. Oysa bu israfın sadece dörtte birinin önüne geçilmesi, açlık çeken yaklaşık 830 milyon insanın beslenmesine yetiyor. Tasarruf sağlanması ve israfın azaltılması yönünde akılcı, düşük maliyetli ve hızlı sonuç verebilecek önlemlerin alınması gerekiyor.' ifadelerini kullandı.