Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, yapılan bu denetimlerin haksız işsizlik ödeneği alımını önlemeyi amaçladığını belirtti. Karakaş, bu tür sahtekarlıkların tespit edilmesi durumunda işsizlik ödeneğinin kesileceğini ve ilgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı.
SGK, işyerinden kendi isteğiyle ayrılan veya haklı sebeplerle işten çıkarılan işçilerin, işsizlik sigortası almak için sahte işlemler yapmasının önüne geçmek amacıyla harekete geçti. Bazı işçiler, kanuni şekilde işten çıkarıldıktan sonra anlaşmalı işverenlerle kısa süreli sözleşmeler yaparak, haksız yere işsizlik ödeneği şartlarını karşıladığı iddiasıyla SGK'dan işsizlik ödeneği talep ediyor. İŞKUR, bu tür kısa süreli çalışan işçileri SGK'ya bildirecek ve SGK, bu kişiler hakkında detaylı denetimler gerçekleştirecek.
Karakaş, işsizlik ödeneğinin, kişinin kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalması halinde ve en az 600 gün işsizlik sigortası primi yatırıp, bunu son 120 günde çalışarak elde edilen bir hak olduğunu belirtti. Ancak, bazı kişilerin bu sistemi suistimal ettiğini ve kısa süreli anlaşmalı çalışmalarla işsizlik ödeneği aldığını vurguladı. Bu tür davranışların, hem işsizlik ödeneğinin kesilmesine hem de evrakta sahtecilik suçundan yasal işlemlere yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, sahte sigortalı işçi gösteren işverenler de idari para cezası ve devletten alınan teşviklerin kaybedilmesi riskiyle karşı karşıya kalabilecekler.