Ankara Büyükşehir Belediyesi, Hamidiye Camii’ni doğal malzemeler kullanarak aslına uygun şekilde yeniden inşa etti. 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biri olan cami, sağlıklı ve konforlu bir ibadet alanıyla yeniden halkın hizmetine sunuldu.

Aslına Uygun İnşa Edildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından yürütülen projede, cami, özgün yapısına uygun olarak doğal bazlı malzemelerle inşa edildi. Cami, 12 metre yüksekliğindeki ahşap serenli minaresi ve kareye yakın planıyla dikkat çekiyor. Kireç bazlı ve toprak katkılı yapı malzemeleriyle yeniden yapılan caminin, yazları serin, kışları ise ılık bir ortam sunduğu belirtildi.

Yozgat’ta SYDV Mütevelli Heyeti Belirlendi Yozgat’ta SYDV Mütevelli Heyeti Belirlendi

Süreç Tamamlandı

Hamidiye Camii’nin yenilenme süreci hakkında bilgi veren Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Çetin Ünal, yapının onarım ihtiyacı sonrası Vakıflar Genel Müdürlüğü ile protokol imzalandığını söyledi. Ünal, “Restorasyon ve rekonstrüksiyon süreci, Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığımıza devredildi. Koruma Kurulu’ndan onaylanan projeler doğrultusunda yapılan çalışmalar, uygulama ihalesinin ardından tamamlandı. Cami, artık halkımızın ziyaretine ve ibadetine hazır,” dedi.

Doğal Malzemelerle Modern Konfor

Caminin yapımında ahşap ve taş kullanılarak, orijinal özelliklerine ve yapım tekniklerine sadık kalındı. Taş örgü duvarlar, ahşap dikme ve payandalarla desteklenerek geleneksel taşıyıcı sistem oluşturuldu. Kerpiç ve ahşap çıtalı bağdadi tekniğiyle inşa edilen cami, doğal iklimlendirme özelliği sayesinde ziyaretçilerine sağlıklı ve konforlu bir ibadet ortamı sunuyor.

Halkın Hizmetine Açıldı

Tüm çalışmaları tamamlanan Hamidiye Camii’nin yönetim sorumluluğu Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilerek, halkın hizmetine açıldı. Son dönem Osmanlı mimarisinin zarif örneklerinden biri olan cami, tarih ve doğanın buluştuğu yapısıyla Ankara’nın önemli kültürel miraslarından biri olarak yeniden hayat buldu.

Editör: Haber Merkezi