Hayat Pahalılığının Çözüm ve Çaresi Üretimi Artırmaktır

Yozgat kaplıcaların ve ovaların yoğun olduğu bir ildir. Termal turizmin yanı sıra tarıma ve seracılığa uygun topraklara sahiptir. Yozgat’ta  Kaplıcaların bulunduğu bölgelerde seracılıkta yapılabilir. Sıcak sularımızdan faydalanıp seracılığı geliştirmemiz mümkündür.
     Aydıncık, Kümbet ovası, Kazankaya Vadisi, Çekerek Irmağı güzergahı, Çandır Bazlambaç çevresi, Yerköy Ovası, Sekili Ovası, Şefaatli - Yerköy arasında kalan bölge Karanıdere vadisi seracılık için verimli uygun alanlardır. 
     Karamağra Kaplıcalarının bulunduğu güzergah seracılık için uygun bir mekandır, yani Yozgat’ta seracılığı geliştirmek ve teşvik etmek gerekiyor.
Bu bölgedeki üreticiler teşvik edilerek desteklenmeli; örnek bahçeler kurulmalıdır. Üreticiye destek ve örnek olmakta çok önemlidir.
     Gelingüllü Barajında balıkçılık geliştirilebilir. Çekerek  Irmağı, Delice Irmağı, Gelingüllü Barajı, balıkçılık için uygun alanlardır. Bazı bölgelerde alabalık tesisleri kurulabilir. Örnek çiftlikler kurulup vatandaşa pazarlanmalı. Sera bölgeleri kurulmalı ve üreticiler teşvik edilmelidir. 
     Yozgat tarım bölgesi tarım teşvik edilmeli. Hayvancılık her geçen gün azalıyor. Yozgat’ta hayvan üreticileri desteklenmelidir.
Üreticiler hayvan beslemekten kaçınıyorlar. Sadece kurbanlık hayvan besleniyor. Ülke genelinde hayvan yetiştiriciliği azaldığı için et süt pahalandı.

Sebze - Meyve üreticileri pazar ağı bulamıyor, üreticinin ürünü para etmiyor. Depoların kurulmasından, sulu tarıma geçilmesinden ve soğuk hava depolarının yaygınlaştırılmasından söz ediyoruz. Ancak ciddi manada üretici teşvik görmediği için başarıyı yakalayamıyoruz. Sonra da pahalılıktan yakınıyoruz. Üretim olmadan tüketim olmaz.
     Tarım üretiminde sıkıntılar yaşıyoruz, nedeni belli zamanında tedbir almadığımız için. Sera bahçerini teşvik etmiyoruz. Sera bahçeleri için uygun alanlarımız var bunlardan yararlanmalıyız.
     Yerköy ve Sekili Ovasında, Kümbet Ovasında, Aydıncık bölgesinde yetiştiremeyeceğimiz sebze, meyve yok gibi.. 
Baraj bölgelerimiz var kışın boşa akan suları barajlarda toplayıp yazın kullanmamız mümkündür. Boş akıp giden su kalmamalı bunlar barajlarda toplanmalı tarım zamanında kullanılmalıdır. 
     Üreticiye Köylüye sahip çıkılmalı, Pazar ağı kurulmalı, ürünü para etmeli. Ürünün para ettiğini, para kazanmanın kolay olduğunu, üretimi teşvik ederek ve bu konuda öncülük yaparak sağlaya biliriz…Aracı tefeci değil üretici para kazanmalı çünkü alın teri döken emek veren üreticidir; üretim olmadan kalkınma olmaz, köylünün malı değerlendirilmeden  de üretim teşvik edilemez..