Hoş Geldin Kurtuluş Ayı Ramazan !

Mübarek üç ayların üçüncüsü ve sonuncusu olan Ramazan ayı onbir ayın sultanı olarak bilinen kutsal bir aydır. Hiç şüphesiz ki, bu ayı sultan yapan, Rahmet, mağfiret ve bereket ayı olmasıdır! Yüce Allah Kutsal kitabı Kur’anı Kerim’inde indirdiği ayı, Rahmet, ayı; Kur’anın indiği geceyi de bin aydan hayırlı bir gece, Kadir gecesi olarak müjdelemiştir.

Cenab-ı Hakk buyuruyor: “Ramazan ayı insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak kendisinde Kur’an indirilen aydır. Sizden bu aya yetişen, onda oruç tutsun. Kim hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık ister, zorluk istemez. O sayıyı tamamlamanızı, size doğru yolu gösterdiği için, Allah’a tazim etmenizi ister. Umulur ki şükredersiniz.” (Bakara Süresi-185)

Oruç dinimizin beş temel ibadetlerinden biri olup, Ramazan ayında tutulması gerekir. Oruç; niyet ederek tan yerinin ağırmaya başlamasından itibaren, güneş tam batıncaya kadar yemeden, içmeden ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Oruç sadece Allah rızası için tutulur.

Peygamber Efendimiz buyuruyor: “Kim inanarak ve mükafaatını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari)

Cenab-ı Allah buyuruyor:” Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi sizin üzerinize de oruç farz kılındı, ta ki korunasınız(diye).” (Bakara -183)

Oruç belirli bir sürede sadece aç kalma işi değildir. Allah Rızasını kazanmanın yanı sıra; Oruç köklü bir irade terbiyesi, insan olarak kötü alışkanlıklarından temizlenme, iyi huylar kazanma ve düzenli bir ahlak eğitimidir. Oruç bir ibadet olmanın yanısıra, ahlak, sabır, yardımlaşma, aç, fakir ve muhtaçları düşünme, doyurma işidir.

Ramazan ayı Kur’an ayıdır. Mukabele ayıdır, Peygamberimiz Ramazan ayında Cebrail Aleyhisselam’la birlikte karşılıklı olarak bu ayda Kur’an okurlardı. Onun için Ramazan’a Kur’an ayı da denilmiştir.

Cennetin sekiz kapısı bu ayda açılır ve Cehennemin yedi kapısı bu ayda kapatılır. Ramazan da müminlere zarar vermesin diye şeytanlar bağlanır; tesirsiz hale getirilir. Duası reddedilmeyen üç kişiden birisi de Ramazan orucunu tutan kişinin duasıdır. Özürlü, hasta, yatalak, oruç tutamayacak kadar düşkün ve yolcuların dışında akıl baliğ olan tüm Müslümanların Ramazan ayı içerisinde oruç tutmaları farzdır.

Ramazan ayı girdiğinde Allah’ı Teala hazretleri, Cennete müminler için hazırlık yapmasını ve süslenmesini emrederek der ki:” Kullarım... Dünyanın sıkıntısından, ızdırabından yoruldular, istirahatı için yakında sana gelecekler hazırlıklı ol! “ diye buyurur. Ramazan ayında- Kadir Gecesinde- Cebrail başta olmak üzere çok sayıda melek yeryüzüne iner, Müminlerle musafaha yapar, gecelerini kutlar ve selam verirler.

Oruç sadece yemeyi, içmeyi bırakmak değil, aynı zamanda kötülüklerden de uzaklaşmak demektir. Fitneden, fesattan, gıybetten, dedikodudan, her türlü ahlaksızlıktan uzak durmaktır.

Oruç tut sıhhat bul diyen Peygamberimiz Orucun sağlık açısından da önemli olduğunu ifade etmişlerdir. Yardımlaşma ve sabır ayı olan Ramazan ayı aynı zamanda sosyal yardımlaşma ayıdır. Zekat ve fitrelerimizle, iftar sofralarımızla, yetim, yoksul ve fakirlere yapacağımız sadakalarımızla yardımlaşma ve kucaklaşma ayıdır Ramazan...

Mübarek Ramazan’ı Şerif’inizi tebrik eder hayırlara ve günahlardan kurtuluşunuza vesile olmasını dilerim. Cenab-ı Allah Ramazan ayı hürmetine üzerimizdeki şu virüs illetini kaldırsın, ülkemizi ve insanlığı sağlıklı- huzurlu günlere ulaştırsın inşallah! Hayırlı Ramazanlar dilerim. Rabbim oruçlarınızı, ibadetlerinizi ve dualarınızı da kabul buyursun.