Hüvallahüllezi Ayetinin Anlam ve Fazileti?

Hüvallahüllezi, Haşr suresinin son ayetleridir. Surenin son ayetleri, Allah'ın yüceliğini dile getirip isim ve sıfatlardan söz edildiği için İslâm imanının temelini oluşturur.
Sabah ve akşam namazlarının tespihi sonrasında okunması efdaldir. Faziletleri bol olan bu sure Allah Teala'nın birliği ve ilminin sınırsızlığı hakkında kapsamlı bilgiler verir. Yüce Allah'ın sıfatlarını ve isimlerini barındıran bir sure olduğu için de inananlar için büyük önem arz eder.

Ayetlerin Türkçe meali şöyledir:
“Eğer biz, bu Kur’an’ı bir dağa indirseydik, elbette sen onu Allah korkusundan başını eğerek parça parça olmuş görürdün. İşte misaller! Biz onları insanlara düşünsünler diye veriyoruz.”

“O, kendisinden başka hiçbir ilâh olmayan Allah’tır. Gaybı da, görünen âlemi de bilendir. O, Rahmân’dır, Rahîm’dir.”

“O, kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan Allah’tır. O, mülkün gerçek sahibi, kutsal (her türlü eksiklikten uzak), barış ve huzurun kaynağı, güvenlik veren, gözetip koruyan, mutlak güç sahibi, düzeltip ıslah eden ve dilediğini yaptıran ve büyüklükte eşsiz olan Allah’tır. Allah, onların ortak koştuklarından uzaktır.”

“O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah’tır. Güzel isimler O’nundur. Göklerdeki ve yerdeki her şey O’nu tesbih eder. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir. " (Haşr Suresi Ayet: 21-22-23-24)

Bu ayetlerin fazileti dolayısıyla İslam kaynaklarında geniş yer verilen bir suredir. Allah'u Teala'nın Esmaü'l Hüsna'da bulunan 15 isminin zikredildiği sure, bu yönü ile son derece derin ve anlamlı bulunmuştur. İslam alimleri tarafından Allah'ı zikretmek için sıklıkla okunması tavsiye edilen Hüvallahüllezi, Peygamber Efendimiz Rasulullah'ın hadislerinde de büyük ölçüde vurgulanarak öne çıkarılmıştır.

Ebu Hüreyre (r.a.) tarafından rivayet edildiğine göre :Sevgili Resulü Ekrem (sav)’e İsmi Azam’ı sordum.
Şöyle buyurdu. “Sure-i Haşr’in sonuna devam et, onu çokça oku.”
Ben yine sordum. Bana aynı tavsiyeyi yaptı, yine sordum. Aynı tavsiyeyi yaptı.”

Malik b. Yesâr`dan rivayet edildiğine göre Rasûlüllah (sav) şöyle buyurmuştur: "Kim sabahleyin üç defa "euzubillahis-Semî`il-Alîmi mines-şeytanirracım" der, sonra Haşr suresi`nin sonundaki üç ayeti okursa Allah kendisine yetmiş bin melek vekil kılar, bunlar akşama kadar o kişiye dua ve istiğfar ederler. Eğer o gün vefat ederse şehid olarak ölür. Bunu akşamleyin okuyan da aynı derecededir." (Tirmizî, Müsned, Beyhakî, Taberani, Ibn Kesîr).
Rivayetlerin çoğunda son üç ayetten bahsedilmekle beraber, "Levenzelnâ`dan aşağısı" diyen rivayetler de vardır.

Rivayetler ışığında sabah ve akşamleyin, tercihen namazların bitiminde, üç defa "Euzü billahi`s-semî`il-Alimi mine`ş-şeytânirracîm..." diyerek "Lev-enzelnâ"dan aşağı dört ayeti (iki rivayetin arasını bulmuş olarak) okumak müstehaptır. (Hz. Peygamber’in bazen işleyip bazen terkettiği, âlimlerin ve sâlih kulların öteden beri yapageldikleri ve tavsiye ettikleri fiil ve davranışlara dinî terminolojide müstehap denilir.)

Kur'an'ı okuyan ve onunla amel edenleri, hayatlarını Kur'an'la nizama sokanları Allah yükseltip yüceltir. Kur'an'ı okumayan, okusa da onunla amel etmeyenleri Allah alçaltır. Peygamber Efendimiz buyuruyor: “Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçı olarak gelecektir” Gününüz mübarek cumanız da hayırlı olsun !