İnsan İçin Zararlı ve Kötü Bir Arkadaştır O!

Günümüzde insanların sağlığını tehdit eden pek çok farklı bağımlılık görülür. İnsanlar çeşitli nedenlerle kendilerini bir tür bağımlılık sebebi olan şeylere bedenlerini alıştırıyorlar. Alışkanlık ve bağımlılık sonrasında vazgeçilemeyen bu şeyler zamanla sağlık sorunlarının çoğalmasına neden oluyor.

Bağımlılık yapan şeylerin başında sigara geliyor. Sigara her gün dünya genelinde binlerce insanın ölmesine neden olabilecek kadar olumsuz etkiye sahip olan maddeler içeriyor. Ne yazık ki günümüzde çocuk yaşta diyebileceğimiz binlerce genç küçük yaşta sigara içmeye başlıyor! Şüphesiz ki: Sigaraya hiç başlamamak daha akıllı bir davranış olacaktır!

Sigara içermiş olduğu 4000’i aşkın kimyasal madde sebebi ile insan sağlığı açısından büyük risk ve tehlikelere sebep olabilecek zararlı bir maddedir. Sigaranın zararları insan vücudunda yalnızca bir noktaya odaklanmamakta, insan vücudundaki birçok farklı organ, doku ve sistem sigara sebebi ile doğrudan zarar görmektedir.

Bu sebeble sigara içen insanların sağlığı oldukça kısa bir süre içerisinde bozulur. Kişi bu alışkanlığını devam ettirilmesi durumunda geri dönülmesi zor zararlar görmeye başlar. Toplumda sigara bağımlılığın artması özenti ve arkadaş kurbanı olmakla başlıyor. Masum gibi görülen bu tehlikeli maddenin altında: “mekruh!”görüşü yatıyor amma; koku, pisliği ve sağlığa zararları kimseyi tedirgin etmiyor! Günümüzde ise bir çok din adamı sigarayı sağlığa zararları sebebiyle “haram” olarak değerlendiriyor.

Sigara bağımlılığı ile ilgili olarak yapılan çalışmalar sonucunda insan bedenine olan kötü etkileri açıklanıyor: Sigaranın en önemli etkisi kalp ve damar sağlığı üzerinde görülüyor. İçerisinde bulunan onlarca farklı kimyasal madde sebebi ile kalp ve damar sağlığı ile ilgili pek çok hastalığın kaynağı olarak biliniyor. Damar tıkanıklığı, tansiyon ve benzeri hastalıklara neden olabiliyor.

Akciğer ve solunum yolları ile ilgili olarak görülen etkiler de en az kalp ve damar sağlığı kadar yüksektir. Koah ve benzeri hastalıkların temel kaynağı olarak sigara görülür. Mide ile ilgili olarak görülen hastalıkların sebepleri arasında nikotin yani sigara bulunur. Cilt kırışıklıkları, ağız kokusu, gelişim bozuklukları ve anne sütünde eksilme gibi etkileri de görülür. Kanserin en önemli nedenleri arasında sigara sayılıyor.

Sigarayı, bıraktıktan sonra olanlar:
Sigara bağımlılığı ve zararları sigaranın bırakılmaya başladığı anda azalmaya başlarken yaklaşık olarak on yılda tamamen biter. Başladıktan iki saat sonra nikotin vücuttan atılmaya başlar. Altı saat sonra kan basıncı ile kalp atış hızı normal seyrine inmeye başlar. Yarım gün sonrasında akciğer içerisinde bulunan sigara dumanı atılarak akciğerlerin temizlenme süreci görülür.

Nikotinden kaynaklanan tat ve koku alma duyularındaki azalma iki gün içerisinde düzelir. On haftaya kadar olan süreçte bedenin normal seyrinde çalışması ve aktiviteleri yerine getirmesi sağlanır. Nefes darlığı, öksürme ve benzeri etkilerin geçmesi dokuz hafta kadar sürer. Beş yıl içerisinde kalp krizi, on yıl içerisinde de kanser riskinde azalma görülür.

Sigara hastalık yapma etkisinin yanı sıra, sahip olduğu bağımlık yapıcı özelliği ile kişilerin sürekli sigara kullanmak istemelerine neden oluyor. Bu sebeble sigara bağımlılığından kurtulmak oldukça zor bir iştir. Ancak oldukça farklı ve fazla yöntem şekli ile bu zorlu işlem gerçekleştirilebilir.

Sigara Bağımlılığından Kurtulmak İçin birçok farklı yöntem izlenebilir. Ancak bu yöntemlerin tamamında kişinin iradesini koruması ve istikrarlı olması şarttır. Sigarayı bırakabilmek için kimi insanlar daha az çaba sarf edebilmekte, kimi insanlar ise daha fazla çaba sarf ederek bu bağımlılıktan kolayca kurtulmaktadırlar.

Ancak genel manada sigara bağımlılığını terk edebilmek oldukça zor olacaktır. Bu bağımlılıktan vazgeçebilmek için nikotin sakızı, nikotin bandı ya da birtakım farklı ilaçlar denenebilir. Özellikle tüm bu çözümler bir doktor gözetimi altında gerçekleştirilir ise sonuç daha etkili olacaktır.

Aynı zamanda bu süreç bir bağımlılıktan arınma süreci olduğu için kişi üzerinde birtakım yan etkiler olabilir. Bu yan etkiler de doktor kontrolü sayesinde idare edilebilir.
Sigara bağımlılığından kurtulmak İçin uzman hekimlerin yardımı alınmalıdır. Sigara bağımlılığından kurtulmak genellikle kişilerin kendi başlarına gerçekleştirebilecekleri basit bir iş değildir. Bu iş için bir uzman yardımı talep etmek her zaman daha akıllıca olacaktır. Karar vermek, iradesine hakim olmak, tiksinmek ve bir uzman denetiminde bu kötü alışkanlıktan kurtulmak gerekiyor!..