İnşirah Suresinin Anlamı Önemi ve Fazileti ?

Kur'an'ı Kerim'in 94. suresi olan İnşirah suresi, 8 ayetten oluşur. Halk dilinde “Elemneşrahleke” olarak da bilinir. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (Sav)’in göğsünün açılıp feraha kavuşturulmasını anlatan, en sıkıntılı döneminde indirilen, ferahlamak anlamına gelen bir suredir. Allah-u Teâla dünya hayatında sıkıntıya ve kedere düşen kullarını ferahlatan İnşirah suresini göndermiştir.

İnşirah “açılıp genişlemek, huzura kavuşmak” anlamlarına gelir. İlk âyetinde aynı kökten olan fiil kullanıldığı ve Hz. Peygamber’in gönül ferahlığına ve huzura kavuşturulduğu bildirildiği için sûre “İnşirah” adını almıştır. Ayrıca “Şerh, Elem neşrah” adlarıyla da anılmaktadır.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) tebliğin ilk dönemlerinde yaşadığı sıkıntıların ardından inmiştir. İnşirah Suresi'nin başında Hz. Peygamber'e, "Senin göğsünü açmadık mı?"diye hitap edilmiştir. Yaşanan her türlü sıkıntının ardından sıkça okunmaktadır. Hadis kaynaklarında İnşirah Suresi faziletleri ile ilgili birçok bilgi yer alır.

Surede Yüce Allah’ın Hazreti Peygamber’e manevi lütufları özetlenmekte, her güçlükle birlikte mutlaka bir kolaylığın olduğu bildirilerek Mekke’de putperestlerin baskısı yüzünden sıkıntı çeken Resûlullah (s.a.v) ile Müslümanlara teselli ve ümit verilmekte; onlardan Allah’a ibadet ve itaatlerini sürdürmeleri istenmektedir.
Allah-u Teâla, İnşirah suresini sıkıntıya ve kedere düşmüş kullarına şifa niteliğinde göndermiştir. Ruhani rahatlamak, feraha kavuşmak için okunur.

İnşirah Suresi anlamı:
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle. “Senin için bağrını açmadık mı?
İndirmedik mi senden o yükünü? O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü? Senin şanını yüceltmedik mi?”

“Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var. Evet, o zorlukla beraber bir kolaylık vardır! O halde boş kaldığında yine kalk yorul;
ve ancak Rabbinden ümit et, hep O'na doğrul.”

İnşirah Suresini her gün okumaya devam eden kimse kalp sıkıntısından kurtulur. Bir kimse beş vakit namazın ardından okumaya devam ederse, Allah’u Teâla o kimsenin her işini kolaylaştırır. Kederli bir durumda ise, ferahlığa çıkarır. Beklemediği yerden kendisine rızık ikram olunur. Kalbi her zaman huzur ve rahatlık içinde bulunur. Kendisinde göğüs darlığı bulunan kimseye bu sure okunur veya hasta olan kimse bu surenin okunmasına bizzat devam ederse, Allah’u Teâla o kimseyi bu hastalıktan kurtarır.Bu sure, gönlü darları, sıkıntı çeken ve bunalıma giren kişinin üzerine okunursa, Allah’ın izni ile şifa bulur.

İnşirah Suresi Hazreti Muhammed'e (s.a.v) en sıkıntılı anlarında teselli vermek için önce Duha suresi, sonra da bu sure indirilmiştir. Cebrail (as) vahyi getirdikten sonra Peygamberimize (s.a.v)’e sordu: “Benim ve senin Rabbin olan Allah senin şanını nasıl yüceltti biliyor musun?”Peygamberimiz (sav) buyurdu:
“Allah daha iyi bilir!”
Cebrail (as) cevap verdi:
“Senin adın Allah’ın zikri ile beraber anılacaktır. Bundan sonra Allah, iman edenlerin imanını, Allah’ın birliği ile beraber senin onun Resulü olduğuna şahitlik etmeden kabul etmeyecektir. Kelime-i Şehadet ‘Eşhedü en Lâ İlâhe İllallah ve Eşhedü enne Muhammeden Abduhu ve Rasûlühü’ şeklinde olacaktır” buyurdu.

Akşam olunca yeni bir sûrenin nazil olduğunu duyan sahabeler merakla ve öğrenme aşkı ile Peygamberimizin (sav) evinde toplandılar. Peygamberimiz (sav) önce kendisine gelen vahyi kâtiplerine yazdırdı. Sonra okudu ve ezberlemelerini tavsiye etti.Peygamberimiz (sav) Cebrail’in (as) kendisine öğrettiği Kelime-i Şehadeti mü’minlere de öğretti.

Hz. Ebu Bekir (ra) sordu:
“Âyette geçen göğsün açılması ne demektir?”
Peygamberimiz (s.a.v) cevap verdi: “Bu, göğsün içine iman nurunun girerek hakikate, imana ve İslam'a açılması ve iman nuru ile aydınlanmasıdır” buyurdu.

İnşirah Suresi kalbe ferahlık veren, kişiyi içinde bulunduğu karamsar ruh hali, sıkıntı ve bunalım hallerinden kurtaran en etkili dualardandır. Sıkıntıya düşmüş kimsenin rahatlamak için okuması gereken bu sure, Allah'a sığınarak her türlü zorluğun üstesinden gelinebileceğini vurgular. Özellikle "Her zorlukla beraber bir kolaylık var" ayeti okuyanın gönlünü ferahlatarak yalnız olmadığını hatırlatır.
Bu sebeple manevi ya da fiziksel sıkıntılarda, dara düşüldüğünde, maneviyatı güçlendirmek istendiğinde okunabilir.