İstanbul’da Bir Şaheser: Süleymaniye Camii

“Ordu-milletlerin en çok döğüşen, en sarpı

Adamış sevdiği Allah`ına bir böyle yapı.

En güzel mâbedi olsun diye en son dînin

Budur öz şekli hayâl ettiği mîmârînin.

Görebilsin diye sonsuzluğu her yerden iyi,

Seçmiş İstanbul`un ufkunda bu kudsî tepeyi;...”

Mısraları ile anlatmış Yahya Kemal, Mimar Sinan’ın kalfalık eserini.

Süleymaniye’nin Önemi

Batının “Muhteşem” i, Doğunun “Kanuni” si Sultan Süleyman tarafından camiinin yapılma emri verilmiştir, Türk-İslam tarihinin en önemli mimarlarından Sinan’a. Türk- İslam kültüründe camii, medeniyet demektir; islamın mührünü yaşanılan topraklara vurmaktır. Hükümdarın şanıdır, yer yüzüne Allah’ın evini inşaa etmek. Hünkar İçin camii yaptırmak "Kim, Allah rızâsı için bir mescit yaparsa, Allah da ona (cennette) onun benzerini (onun gibi bir köşk) yapar." hadisine mashar olmaktır. Tarihe mal olmuş, 89. İslam Halifesi, 46 yıl tahtta kalmış, 13 sefere çıkmış Kanuni Sultan Süleyman Han, Müslüman-Türk kültürüne de şanına yakışır eserini hediye etmiştir.

Süleymaniye’nin Tarihi

Eserin temeli 1550 yılında Şeyhül'İslam Ebussuud Efendi’nin il taşı koyması ile atılmıştır. 1557 yılında açılışı yapılmış, 1660 yılında çıkan yangında zarar gören camii onarılmış, 1956 yılında tekrar kapsamlı bir tamir camiide yapılmıştır. 2007 yılında bir restorasyona alınan Süleymaniye Camii, 2010 yılında ibadete açılmıştır.

Süleymaniye Camii’ne Dair Bilgiler

Köşemizin kısıtlı imkanlarına istinaden Süleymaniye Camii’ne dair ayrıntılı bilgi veremeyeceğim dikkatimi çeken bilgileri sizlerle paylaşıyorum. Camii deniz kenarında İstanbul’un en güzel yerlerinden birinde, Eminönü-Fatih’tedir. Camii Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı’na yürüme mesafesindedir. Caminin 3500 metre kare iç alanı var, 2500 metre kare avlusu, 6000 metre karelik 11 kapılı bahçesi ile bu camii muhteşem kelimesini sonuna kadar hakkediyor. Camii, mendereseleri, türbeleri vb. yapıları ile külliye şeklinde. 54 cm’lik 64 küple sağlanan akustik ses sistemine, kandillerden gelen sislerin toplanıp mürekkep olduğu bir odaya sahip. Örümcekler ağ örmesin diye deve kuşu yumurtası kullanılmış. Camide bulunan 4 minare, Kanuni sultan Süleyman’ın İstanbul Fethi’nden sonra tahta geçen 4. padişah olduğunu 4 minare üzerinde bulunan 10 şerefe ise Kanuni’nin 10. Osmanlı padişahı olduğunu temsil eder. Minare sayısından bölümlere kadar her yapının bir sembolik değeri olan Mimar Sinan’ın zekasının ürünü “Muhteşem Süleymaniye”yi görüp de etkilenmemek imkansız.