İttifak mı nifak mı?

İttifak, kelime anlamı bakımından TDK’da ‘anlaşma, bağlaşım, oy birliği’ olarak geçse de siyasi literatürde ‘koalisyon’un eş anlamlısı gibi.

Siyasette koalisyonlar bitti koalisyon benzeri ittifaklar başladı!

Yeni hükümet sistemi siyasi partileri böyle bir sürecin içine itti, mecbur bıraktı aslında.

Peki Türk siyaseti bu şekilde geçmiş yönetim şeklini mi seçti? (Bu konuyu başka bir zaman diliminde detayları ile konuşalım.)

* * *

Siyaset her geçen zaman farklı söylemler türetse de içerik bakımından aslında geçmişin biraz makyajlı hali çıkıyor karşımıza.

Cumhur İttifakı, Millet İttifakı gibi kavramlarla tanışalı çok olmadı.

İttifaklar liderlere seçim kazandırırken seçim de kaybettirebilir. Bu anlamda sayısal olarak bakarsak ittifakların kazanan tarafı ‘Cumhur İttifakı’ oluyor.

Ancak yerel siyasette ittifak yapılanmaları iki büyük şehrin ‘Millet İttifakı’ saflarına geçmesine neden oldu.

Her ne kadar ayrılıklar, gayrılıklar var gibi görünse de İstanbul, Ankara ve İzmir’de Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı kavramları karşı karşıya gelecek!

* * *

Yaklaşan yerel seçimler öncesi başta Yozgat olmak üzere pek çok şehirde aday belirleme heyecanı yaşanıyor. Bununla birlikte ‘ittifak olacak mı’ sorusu ve beklentisi var hala hakim durumda!

Yozgat merkezde Cumhur İttifakı kavramının masada bir türlü kabul görmemesi muhtemel odur ki bu seçim 3 iddialı adayla seçim yaşayacağımızı gösteriyor. Ancak Yozgat’ta merkez son dakika ittifak söylemine her zaman gebe…

Çok kısa adaylar kim olur sorusuna yanıt verecek olursak: Yozgat’ta AK Parti mevcut başkan Celal Köse, MHP Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel, Yeniden Refah Partisi de son seçimin bağımsız adayı Kazım Arslan ile seçime katılacak (gibi).

Olası ittifak halinde tüm dengeler değişir mi değişir!

Şimdi dönemim asıl mevzua, ilçelerde ittifak olur mu?

Akdağmadeni, Sorgun, Sarıkaya, Çekerek AK Parti’nin olmazsa olmazlarından. 3 ilçede MHP’de olsa da bu seçim merkezde olası ittifakı Ankara’da masada bozduran bu ilçenin AK Parti tarafından ısrarla istenmesi.

Keza Sarıkaya’daki Abdulkadir Akgül faktörünü de göz önüne aldığımızda, iki dönemdir süregelen MHP mevcudiyetinin yerine AK Partili bir belediye başkanı getirmek isteyecektir.

Yozgat genelinde ciddi görüşmeler, tabiri caizse pazarlıklar yapıldı. Son minvalde hala ittifak söylemleri gündeme gelse de bundan sonrası için Yozgat (ilçelerde) gibi üçüncü alternatifin yok denecek kadar az olduğu şehirlerde ittifak ‘kazanım’ değil bilakis ‘nifak’, ‘çatışma’ hatta ters etki oluşturacaktır.

Mesela Yerköy, ya da Yenifakılı, buralarda İYİ Partili belediyelere karşı güç birliği yapmak için ittifak oluşturabileceği gündemi sürekli meşgul ediyor.

Bununla beraber mevcut belediyesi AK Partili olmasına karşın iddialı isimlerin rakip partilerden aday olması bir iki ilçede daha ittifak söylentilerini gündeme getirecektir.

Peki buralarda ittifak modelini uygulamak kime ne getirir?

İttifak mı, nifak mı sorusu işte tam da burada sorulabilir.

İlçelerde yapılacak yanlış, yersiz ve tamamen duygusal gerekçelerle oluşturulacak ittifaklar beraberinde partilerin kendi içinde ve özellikle ailelerin, sülalelerin etkin olduğu, seçimin kaderini etkilediği yerlerde nifak oluşturacaktır.

İttifakla oluşturulmak istenilen güç birliği, tam tersi bir etki ile karşı tarafa güç katacaktır. Bu seçim duygusal gerekçelerle hareket eden partilerin özellikle Anadolu şehirlerinde hüsrana uğrayacağı gerçeğini yüksek sesle dile getirmek istedim.

İttifaklar yanlıştır demiyorum, bilakis doğru zaman ve doğru konjektörde yapıldığında kazandırır.

Ama duygusal hareket edildiğinde ittifak olur nifak!

Sonrası malum…