Gündem

İYİ Parti Yozgat Milletvekili Kayalar: Gülüyoruz ama iş gülünecek durumda değil

İYİ Parti Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, Akdağmadeni Seçim irtibat bürosunda yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisi ve çiftçilerin son durumunu anlattı.

Fiyatlar Çok Yüksek

Kayalar,

“Geçtiğimiz Mayıs ayındaki Türkiye ile şuanda Mart ayındaki Türkiye aynı Türkiye değil. Çiftçi açısından, esnaf, iş adamı açısından, inşaat sektörü açısından, müteahhitler, emekliler, orman işleriyle uğraşan köylerimiz var. Bütün bunlara baktığımızda çiftçimizin Mayıs ayı sonu Haziran başındaki mazotu 18 liraydı. Şimdi mazot 8-9 ayda 45 lira oldu. Aynı şekilde çiftçinin tarlaya attığı DAB Gübresinin fiyat artışı şuanda yüzde 70-80’lerde. Ama Nisan ayında bu aynı mı olacak onu bilemiyoruz. Tahmin yapıyorsunuz. Azalacak veya fiyatları düşecek diye bekleyen bir kişi var mı? Gübrede, mazotta, yemde, traktör ekipmanlarının bakımları aynı şekilde” dedi.

Sabah Namazında Et Kuyrukları Oluşuyor

Yozgat’ta bulunan Et süt Kurumu’nun önündeki kuyruklarla ilgili bilgi veren Kayalar,

“ Sabah namazı ile birlikte kuyrukların oluştuğu televizyonlarda çıktı. Kilometre ile ilgili sabah namazından sonra 230 liraya et alacağım diye insanlar kuyrukta. Kasapta neden 450 lira da Et süt Kurumunda 230 lira. Devletimiz ucuza veriyor diye düşünenler olmuş.”

Bayram İçin 3 Bin Lirayı Müjde Olarak Açıklanıyor

Kayalar,

“Müjde açıklanıyor. Bayram için 3 bin lira verdik müjde deniyor. Ama ne müjde, büyük ve güzel bir müjde. O müjdenin sanki Efendimiz hazretleri bağışta bulunuyor. Demokrasi bu mu, onun için mi meydanlarda konuşuyoruz. Neyin mücadelesini veriyoruz. Efendimiz ihsan edecek. Biride boynunu bükecek 3 bin lira müjde verdi diyecek” dedi.

Et Süt Kurumu Etleri Avrupa’dan Geliyor

 Kasaptaki etin kilosu 450 lira. Et Süt Kurumunun 230 liraya sattığı et Avrupa’da kestirilen ve oradan Türkiye’ye ithal edilen etler olduğunu ifade eden İYİ Parti Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar,

“Avrupa’da nerede kestirildiğini de kimse bilmiyor. İçeride hep helal diye söyleniyor. Ben bu kadar söylüyorum. En çok İspanya’da kesiliyor. İspanya’da Endülüs zamanı biraz böyle İslamiyet tarafı olan bir iki şehir vardı. Orada kesilen etler Türkiye’ye 3.90 dolardan satılıyor. 140 liradan alınıp 230 liraya da satıyoruz. Devlet bundan birde kar ediyor. İnsanlar zannediyor ki, ucuz et veriyor. Ucuz verdiği yok senin sırtından yüzde 50’ye yakın para kazanıyor. Buna da bahane üretmişler. Buradan ettiğimiz karı çiftçimize hayvancılığı geliştirmesi için yansıtacağız. Bu kadar da sunturlu söylenir mi bilmiyorum. Ama bunda 21 senede ihtisas sahibi oldular” şeklinde konuştu.

Gülüyoruz Ama İş Gülünecek Durumda Değil

Kayalar,

“Burada da kasaplara uğradım. Hepsi bizim arkadaşımız ve kardeşimiz. Türkiye’nin her yerinde de uğruyorum. 450 liraya kasap satmaktan memnun. Ama oradan çıkıyorlar ucuzlatsınlar diyorlar. Ucuz siyaset yapan birisi değilim. Hangi esnaf pahalıya mal satmak ister. Sen kasabı da göreceksin. Kasap 320 lira civarında karkas eti alıyor. Bunun üzerinde kirası, elektriği, suyu, kemiği, emeği var. Bunların hepsini hesap edildiğinde zaten 420-430 liraya geliyor. Ben oy peyinde gezen bir insan değilim. Böyle bir şey olsa bu lafı konuşmam. Hepsini dengeli görmek lazım. Besici pahalı satmak istemez. Ama yem kaç liraya çıkmış durumda” dedi.

Yanlış Politika Takip Ediliyor

Hükümet tarafından yanlış politika takip edildiğini belirten Kayalar konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

“21 senedir çiftçiyi görmeyeceksiniz, besiciyi, tarım yapan insanları görmeyeceksiniz. Ondan sonra suçu başkasına havale edeceksiniz. Bunlar OMO ile yıkanmışlar. Aman ne güzel tertemiz olmuşsunuz. Böyle bir şey var mı? Bizim bölgelerde Pancar var. Pancar çiftçisi ne oldu. Çok mu kazandı, kar mı etti. Daha paraları almadınız. Pancar çiftçisi de bu sene perişan oldu. Kotadan perişan oldu. Kaliteden, ödemelerden perişan oldu. Hangi ilin başka illerin pancarları Yozgat Sorgun’a kaydırıldı. O kaydırmadan dolayı bizim çiftimizin sözleşmeli üretime alınmadı. Nakliyecilerle birbirine girdi. Netice olarak perişanlık diz boyu” diye konuştu.