Kadınlarla siyaset nasıl olurdu?

Küçük bir kasabada belediye başkan adayı olmak isteyen bir kadın arkadaşım var. Bu arkadaşım bu kasabada bir ilki gerçekleştirmek ve kadın bakış açısı ile yeni bir yönetim şekli getirmek istiyor. Yıllardır içinde bulunduğu kadın çalışmaları ona belki de birçok kadının ve erkeğin fark etmediği ve göremediği bir farkındalık oluşturmuş. Bu farkındalık arkadaşıma artık hiçbir şeyi eskisi gibi yaşatmıyor. Nerde yalnız bir kadın görse hemen ona eşlik etmek istiyor. Nerde tacize uğrayan ya da şiddet gören bir kadın varsa onun için ne yapabileceğine bakıyor. Parasız yolda kalan kadına para veriyor. Okumak isteye genç bir kadına nasıl burs bulması gerektiğini düşünüyor. İşi olmayana iş bulmaya, yiyecek ekmeği olmayana aş bulmaya çalışıyor. Yaşlıyı anlamaya ve anlattığı hikayeleri dinlemeye özen gösteriyor. Hiçbir işi ve sorumluluğu yük saymıyor. Tanıştığı ve hikayelerini dinlediği kişilerin sorumluluğunu alıyor. Toplumun yarısını oluşturan kadınların gözü, kulağı oluyor. Kadın bilincini kadın bakışını ve kadın olmanın zorluklarını bildiği için bu zorlukları kolaylamaya ve kadının bu toplumda adının ve temsil hakkının olduğunu savunuyor. Kadınların bu toplumun değişimi ve gelişimi için ayağa kalkmaları bizde varız demeleri gerektiğini düşünüyor. Kendi güçlerini bir erkeğin arkasına saklamanın kadına ve topluma hiçbir faydası olmadığını anlatıyor. Toplumda bir denge ve düzen varsa bunun sağlayıcılarının kadın olduğunu söylüyor. Evlerdeki tertip düzen, evdeki ekonomi, çocuk ve yaşlı bakımı, yemek ve temizlik, hasta ziyaretleri, doğum, düğün ve ölüm ziyaretleri, bahçe ve balkondaki yiyecek üretimi, anne baba ve akrabalar arası ilişki ağının oluşturulması, kardeşler arası denge ve yol göstericiliğin sağlanması için işleyen bir sistem kurup, bu sistemin yıllarca uygulatıcıları olan kadınlar… Bütün bunları yapan kadına nasıl oluyor da yönetim hakkı verilmiyor. Bütün bu imkanları eşlerine, çocuklarına, gelinlerine, akrabalarına, komşularına ,yaşlılarına, engelli çocuklarına sağlayan ve bunları periyodik olarak yapabilen ama buna rağmen yine de bu toplumda sürekli görünmez olan kadınları, ortaya çıkarıp görünür olmayı sağlayacak tek şey kadının ülke yönetiminde yer almasıdır. Toplumun her bireyine dokunan onların her türlü sorununu çözen kadınlar maalesef erkek siyasetinde hiç yer alamıyorlar. Oysa yönetimde olan erkeklerin arkasında danışmanlık yapan hep kadınlar oluyor.

Sizce de burada bir yanlışlık yok mu?

Aslında toplumun temel yapı taşı olan ve aile birliğini sağlayan kadınlar toplum birliğini sağlayamazlar mı? Bu kadar iş yükünü hiçbir bedel talep etmeden gönüllülük esası ile yıllarca taşıyabilen bu kadınlar gerçekten siyasette başarılı olamazlar mı? Siyasette konuşulan konular kadınların yaptıklarından farklı konular mı? Aslında sorunun da çözümün de içinde olan kadınlar neden bugüne kadar öğrendiklerini paylaşacak bir platformu bulamıyorlar? Peki bu kadınların önündeki engel ne ? cevap kendileri ve ataerkil sistem…

Kadınlar olarak gücümüzün ve yapabileceklerimizin farkında mıyız? Şimdiye kadar yapmak isteyip de yapamadığımız ya da yaptıramadığımız ne var? Neden korkuyoruz? Bize öğretilen rollerin kölesi olduğumuz için mi? Aslında yalnız da değiliz. Bununla baş etmiş ve başarılı olmuş kadınlarımızda var. O zaman bizi korkutan şey üzerine gidemediğimiz ve kendimize itiraf edemediğimiz şey ne?

Yapamamaktan mı korkuyoruz? Erkeklerde önce yapamadılar ama onlara bu toplum sonsuz kredi verdi. Her defasında yanıldılar ama her defasında bu toplum kadınları alternatif olarak hiç düşünmedi ve kadınlara bırakın krediyi bir kere bile yol vermediler. Siyaset arenasına çıkmak için hep babalarımızın, erkek kardeşlerimizin, kocalarımızın bizlere alan açmasını bekledik. Ama bu alanlar yıllarca bizlere açılmadı. Ve galiba biz kadınlar bunu talep edemez ve kendimize hak görmezsek bu alanlar erkekler tarafından bizlere hiç açılmayacak… işte tam da bu yüzden artık alanlara çıkmak ve her türlü korkumuzla yüzleşip bu topluma yeni bir bakış ve yeni bir ivme kazandırmak biz kadınların sorumluluğunda olmalı diye düşünüyor kadın arkadaşım. Ben de buna çok inananlardanım.