Karneler ve çocuklar!

Okullar tatil oldu. Çocuklar yolu yarıladılar. Yarılamasına, yarıladılar ama ya ebeveynlerin çocuklara olan tepkileri ne olacak. Ailelerin çocukları karneyi alınca ilk baktığı alan ders notlarının olduğu kısımdır. Oysa bilmeliler ki önemli olan noktanın sadece akademik başarı olmadığı..
Çocuğunuzun başarısını sadece okul veya karne belirlemez!
Çocuğun hayatta başarılı olduğu başta alanlarda vardır. Aileler bu akademik kısıma dikkatlerini yoğunlaştırdığı için çocuklarının diğer yeteneklerini göremeyebiliyor maalesef. Dolayısıyla çocuklarına “tembel, başarısız “ gibi olumsuz ifadeler yükleyerek farkında olmadan onların özgüvenini zedeleyebiliyor. Bu sözler tabiki çocukta” başarısızsam sevilmem, başarılıysam sevilirim.” düşüncesini ortaya çıkarıyor. Oysa disiplin sürecinde olduğu gibi başarısızlığı olay anında ya da olaydan sonra vurgulamak iyi olmayabiliyor.
Karne çocuğunuzun gerçek potansiyelini yansıtmayabilir!Karne çocuğunuzun yeteneğini değil, sadece akademik başarısını, durumunu gösterir.
Yeterince ilgi ve sevgi görmeyen çocuk mutsuz olabilir. Mutsuz çocuğun derslerinde başarılı olduğu söylenemez. Aileler yoğun geçen bir okul maratonunda çocuklarına sürekli sorumluluk vermekten, onlara sarılıp onları öpmeyi unutabiliyor. Bu da çocukta olumsuz ruh hali oluşturup ders çalışma kalitesini düşürebilir. Ruh hali bozuk olan çocuk derslerine yoğunlaşamaz ve başarısı düşer. Zamanla da hiçbir konuda gerçek potansiyelini gösteremeyebilir. Derslerine çalışma konusunda baskı yapılan çocukile ailenin iletişimi olumsuz etkilenebilir.
Karne, sadece çocuğun karnesi değildir.
Karne sadece çocuğun karnesi değildir. Karne; okul, ebeveyn, çocuk üçlüsünün performansını yansıtan bir araçtır. Karnesi zayıf olan çocuğun başarısızlığının birçok sebebi vardır. Bunlar; ilgili dersi sevmemesi, öğretmeni ile olumsuz iletişimi, ders çalışma ortamının olmaması, ailedeki problemler ve daha sayılabilecek bir çok neden. Yani başarısızlığın sebebini bir tek çocuğa yıkmamak gerekir.
“Tatil yok! Otur ders çalış”..
Tatil günleri , başarısız olan karnenin hesabının kesildiği zaman olmamalıdır. Çocuğa;” karnen zayıf! bütün zaman ders çalışacaksın!” gibi olumsuz tavırlardankaçınılmalıdır. Çocuğu karnenin yükseknotlarındanbaşlanılarak tebrik edilmeli ve düşük not aldığı dersin çalışmaplanı ebeveyn çocuk eşliğinde yapılmalıdır.
Anlatalım, farkındalık oluşturalım.
Anlatalım çevremize, çocuğumuza, herkese başarının değişebilen bir şey olduğunu.. Asıl önemli olan insan olmak, ahlaklı olmak olduğu bilincini biz yayalım.Çocuğumuza umut, güven verelim. Her başarısızlığın çözümü olduğunu, her zaman alternatifler olduğunu anlatalım. Mesela hiçbir sınavın hayat başarısını belirlemediğini söyleyelim. Herkesin kendine has özelikleriolduğunu bu yüzden kimse ile kıyaslanamayacağınıanlatalım...Tatilin çocuğunuza; başarısızlığınıncezasınınfaturasını kesildiği zaman olarak değil, bol bol dinlenerek , kendinin farkınavarması gerektigi bilincini yayalım.