Kültür-Sanat

Kayseri'de Mutlaka Görmeniz Gereken Doğal Güzellikler nerelerdir?

Her ilin kendine göre doğal güzellikleri ve turizm alanları bulunmaktadır. İç Anadolu Bölgesinde tarihi ve turistik merkezleri açısından bir çok güzelliğe sahip illerinden birisi de Kayseri.

Kayseri gezisi sırasında engeli ve dağlık alanlarda seyahat edilirken dikkatli olunması önemlidir. Kayseri aynı zamanda bir çok doğal güzelliği de barındıran bir şehirdir. Kuzeybatıda  Yozgat, kuzeydoğuda Sivas, doğuda Kahramanmaraş, güneyde Adana, güneybatıda Niğde ve batıda Nevşehir ile komşudur. Bu sebepten bazı bölgelerinde Doğu Anadolu’nun iklim özelliklerini taşımaktadır. Doğal alanları ormanlık ve fundalık alanlardan meydana gelmektedir. Erciyes dağının eteklerinde bulunan bir şehirdir.

Kayseri doğal güzellikleri ve tarihi yapısıyla turistleri kendine çeken özelliklere sahiptir. Kayseri’de şelaleler, sazlık alanlar ve dağlık bölgeler bulunmaktadır. Doğal güzelliklerinin hepsini  ziyaret etmek isterseniz gezinizi birkaç gün sürecek şekilde planlamanız gerekir. Kış mevsiminde kış turizmi ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Erciyes dağı ve kar merkezi yıl boyunca ziyaret edilebilecek bir yerdir. Kayseri gezisinde mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler arasında; Erciyes dağı, Kapuzbaşı şelalesi, Zamantı ırmağı, Sultan sazlığı kuş cenneti, Koramaz vadisi, Kültepe, Yeşilköy şelalesi, Derebağ şelalesi, Hacer ormanı, Yedigöller, Şeker gölü, Soğanlı vadisi ve son olarak da Derevenk vadisi yer almaktadır.

ulaşım mümkün olmaktadır. Kayseri merkezden kalkan Develi minibüsleriyle Erciyes dağına ulaşılabilir. Ayrıca yine merkezden kalkan 13,20,510, 511 ve 529 numaralı otobüslerle de gidilebilmektedir. Özel aracınızla seyahat etmek isterseniz Hisarcık kasabası üzerinden Tekir yaylası yönünde giderek Erciyes dağına ulaşabilirsiniz.

Erciyes dağı yılın her mevsimi görsel güzellikler sunmaktadır. Kışın kayak turizmi amacıyla baharda yürüyüş yapmak için en çok tercih edilen yerlerdendir. Erciyes dağında en çok görülen ağaç türleri arasında ilk sırada meşe ağacı bulunmaktadır. Dere boylarında kavak ağaçları, dağlık alanlarda ise ardıç ağaçları görülmekte olan türlerdendir. Dağın tepesinde bozkır ve kayalıklar bulunmaktadır.

Doğal bitki türleri arasında geven, sütleğen, kekik, peygamber çiçeği, sığır kuyruğu, defne ve yapışkan otu yer almaktadır. Bu bitki türleri bahar aylarında doğal güzelliklerin yanında mis gibi kokuların oluşmasını sağlamaktadır. Mesire alanları, kayak merkezi ve yürüyüş parkurları ile çevrilidir.

Erciyes dağı yerli ve yabancı turistlerin her mevsim tercih ettiği bir yerdir. Doğal güzellikleri ve kayak pisti sebebiyle özellikle kış ayları yoğun bir ilgi olmaktadır.

Erciyes kayak merkezi ve yayla çıkışlarında yaşa göre ücretlendirme yapılmaktadır. Her yaştan kişinin gidebileceği bir yerdir. 0-6 yaş arası çocuklar için çıkışlar ücretsizdir. 6-13 yaş arası çıkış ücretleri 9 TL- 100 TL, 13 yaşından büyükler için 17 TL -120 TL arasındadır. Çıkış özelliklerine göre fiyat belirlenmektedir.

Kapuzbaşı Şelalesi

Kapuzbaşı şelalesi Yahyalı ilçesine bağlı Kapuzbaşı köyünde bulunmaktadır. İsmini köyün isminden almaktadır. Kayseri şelale arası 147 km’dir. Kapuzbaşı şelalesine gitmek için Yahyalı’dan günde iki defa kalkan dolmuşlarla ulaşım sağlanabilir. Özel aracınızla veya tur firmalarıyla ulaşım da mümkün olmaktadır. Taksi ile de şelaleye ulaşmak için bir alternatiftir. Kapuzbaşı şelalesi Kayseri’de görmeniz gereken doğal güzelliklerin başında yerini almaktadır. Kapuzbaşı şelalesinde birden fazla şelale bulunmaktadır. Bu şelalelerden bir tanesi  Türkiye’nin en yüksek şelalesi olarak bilinmektedir. Ayrıca dünyanın en yüksek ikinci şelalesi olarak gösterilmektedir. Kapuzbaşı şelalesinin bulunduğu alanda restoran, kafe ve ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tesisler bulunmaktadır. Piknik ve mesire alanları bulunan şelale bölgesinde ailenizle keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Kapuzbaşı şelaleleri kamp alanına da sahiptir. En çok yaz aylarında tercih edilen bölgenin havası çok ferah ve serindir. Halka açık olan bölgeye giriş ücretleri indirimli 4 TL normal bilet ücreti 8 TL olarak belirlenmiştir.

Zamantı Irmağı


Kayseri Yahyalı ilçesi sınırlarında bulunan Zamantı ırmağı 51 km uzunluğundadır. Kayseri’den Zamantı ırmağı 145 km’dir. Şehir merkezinden kalkan 557 ve 559 numaralı otobüslerle Zamantı ırmağına ulaşım mümkündür. Özel aracınızla D300 Kayseri Malatya kara yolu üzerinden ulaşım sağlamanız mümkündür. Taksi kullanarak da Zamantı ırmağına gidilebilir.

Zamantı ırmağı heyecan tutkunlarının rafting için tercih ettiği bir yerdir. Rafting alanı 13 km uzunluğundadır. Bu bölgede mart ayından başlayıp ekim ayının ortasına kadar rafting yapılması mümkün olmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin doğal güzellikleri ve rafting imkanı sebebiyle tercih ettiği bir ırmaktır. Zamantı ırmağı boyunca mesire alanları ve piknik alanları bulunur.

Zamantı ırmağı herkesin gezip görebileceği doğal güzelliklere sahiptir. Aladağlar milli parkı içerisinde bulunması sebebiyle giriş ücreti 8 TL dir. Rafting için turla gelmeniz gerekir ve ücretleri değişkenlik göstermektedir.


Sultan Sazlığı Kuş Cenneti

Sultan Sazlığı Kuş Cenneti; Kayseri Yeşilhisar, Develi ve Yahyalı ilçeleri arasında bulunmaktadır. Kayseri’den 70 km uzaklıkta yer alır. Sultan Sazlığı Milli Parkı’na ulaşım için merkezden Yahyalı dolmuşlarına binebilirsiniz. Ayrıca 144, 420, 444, 475, 490, 542, 566, 571 numaralı otobüslerle de ulaşım sağlamak mümkündür. Özel aracınızla gitmek isterseniz Niğde veya Develi yolu üzerinden kolaylıkla gidebilirsiniz.

Sultan Sazlığı Milli Parkı bünyesinde 300’den fazla kuş ve 400’den fazla da bitki türü bulunmaktadır. Bu bitki türlerin 48 tanesi bölgeye özel endemik türlerdir. Yerli ve yabancı kuş gözlemcilerinin ziyaret ettiği bir alandır. Flamingo, dik kuyruk ve turna bu kuşlar arasındadır. Kaya tırmanışı ve fotoğrafçıların gözde yerleri arasında yer almaktadır.

Bisiklet, balıkçılık ve yürüyüş sevenlerin de tercih ettiği bir bölgedir. Afrika ve Avrupa arasında kuşların göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Ülkemizde kuşların kullandığı ikinci büyük sulak alandır. Gölün üzerinde bahar mevsiminde nilüferler bulunmaktadır. Ayrıca belirli bölümlerde de saz adacıkları görülebilmektedir.

Doğal güzellikleri ve manzaraları ile her mevsim turistlerin ilgisini çeken bir bölgededir. Her yaştan kişinin rahatlıkla gezip görebileceği ve aktivite yapabileceği imkanları barındırmaktadır. Milli park içinde tesisler ve piknik alanları bulunmaktadır. Ailecek her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz alanlara sahiptir.

Milli park statüsünde olduğu için girişler ücretlidir. Kişi başı 7 TL olarak belirlenmiştir. Özel aracınızla girmek isterseniz araç başı 21 TL’dir.

Koramaz Vadisi

Kayseri merkez Koramaz vadisi arası 12 km’dir. Vadinin rakımı 250 m’den 1550 m’ye kadar değişkenlik göstermektedir. Melikgazi ilçesinde yer alan vadiye dolmuşlarla ulaşım sağlanır. Özel aracınızla köylerden geçerek vadiye ulaşma şansınız bulunur.

Vadi Kapadokya bölgesinin en uzun vadisi olarak bilinmektedir. Deprem kırığı sonucunda oluşan vadi doğu batı yönlü olarak uzanmaktadır. Tarihi Bizans dönemine kadar uzanan vadi içinde 38 tarihi ve 2 adet modern kilise bulunmaktadır.  Koramaz vadisinde bir çok yerleşim yeri bulunmaktadır. Geçmişten günümüze farklı bir çok somut ve somut olmayan değeri barındıran yapıda özelliklere sahiptir.

Koramaz vadisinde 300 yıllık ceviz ağaçları, yaşlı söğüt ağaçları, elma ve gilaburu gibi meyve ağaçları bulunmaktadır. Vadiden akan Koramaz çayında su kaplumbağaları yaşamaktadır. Bir çok farklı kuş çeşiti ve bitki  türüyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Aynı zamanda yaban hayatı için de doğal bir barınak özelliği bulunmaktadır. Tilki, yılan, gelincik ve kirpi gibi farklı hayvanların yaşama alanıdır. Ailenizle doğanın ve güzel manzaranın içinde rahatça yürüyüş yapma imkanı sunar.

Koramaz vadisi doğal güzellikleri ve tarihi yapısıyla Unesco Dünya Mirası geçici listesine dahil edilmiştir. Vadi içinde gezilebilecek bir yeraltı şehri de bulunmaktadır.

Her yaştan kişiye doğal güzellikleri ve manzarasıyla çekici gelmektedir.  Koramaz vadisi yeraltı şehri giriş ücreti bulunmamaktadır.

Kültepe

Kayseri Kültepe arası 24 km’dir ve Kocasinan ilçesinde yer almaktadır. Kayseri Sivas yolunun 20. kim’sinden tabelalar aracılığıyla kolaylıkla ulaşmak mümkündür. Özel aracınızla veya taksi ulaşım seçenekleri arasında yer alır.    Belediye otobüslerini kullanarak da ulaşım sağlanabilir.

Kültepe Kaniş isminin özelliği bu bölgedeki küllü toprak yapısı ve eski medeniyetlerden olan krallığın adının Kaniş olmasıdır. Yıllardır devam eden kazı çalışmaları sonucunda 3 saray ve 3 tapınak kalıntısı ortaya çıkarılmıştır. Kazı çalışmalarına halen devam edilmektedir. Hititlerin Anadolu’da kurduğu ilk kent kalıntısı olan höyük tarihi 6 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Kültepe ören yerinde dini yapılar, ev, dükkan ve atölye kalıntıları bulunmuştur. Yerli ve yabancı turistlerin ilgiyle ziyaret ettikleri yerler arasında yer almaktadır.

Kültepe Asurluların kurduğu büyük ticaret merkezleri arasında gösterilmektedir. Asurluların yazdığı ilk çivi yazısı tabletlerde burada bulunmaktadır. Kültepe tabletleri 2015 yılında Unesco tarafından Dünya belleği listesine alınmıştır. Çivi yazısı tabletlerde dönemin hukuki ve siyasi anlaşmaları, metinleri, senet ve mühürleri bulunmaktadır.

Kültepe’ye giriş için müze kart kullanılabilmektedir. Herkesin geçmiş medeniyetlerin kalıntılarını görmek ve gezmek için tercih edebileceği bir alandır.

Derebağ Şelalesi
Kayseri Yahyalı’ya 10 km mesafede bulunan bir şelaledir. Özel aracınızla veya Yahyalı’ya gelen araçlarla ulaşım mümkün olmaktadır. Doğal güzellikleri ve manzarası ile her mevsim turistlerin bulunduğu bir yerdir.

Derebağ şelalesi 1,5 m yükseklikten akan bir şelaledir. İki farklı mağaradan su berrak ve temizliğiyle dikkat çeker. Bu sular vadiden akarak Yahyalı’ya ulaşmaktadır. Şelalenin çevresinde piknik yapmaya uygun alanlar bulunur.

Derabağ Şelalesi milli parkı giriş ücreti 8 TL olarak belirlenmiştir. İçerisinde tesis bulunmaktadır.

Yeşilköy Şelalesi

Kayseri Soğanlı vadisinde yer alan Yeşilköy şelalesi Kayseri’ye 95 km mesafededir. Kayseri merkezden Yahyalı’ya giden araçlarla veya özel aracınızla şelaleye ulaşım mümkün olmaktadır.

Yeşilköy’e 3 km mesafede bulunan şelale halkın ilgisi ile karşı karşıyadır. Antalya Düden şelalesine benzer özelliğiyle dikkat çekmektedir. Zamantı ırmağının üstünü kapatan doğal bir köprünün en başında bulunan bir şelaledir. Büyük olan şelalenin yüksekliği 20 m, küçük olan şelalenin yüksekliği 10 m olarak bilinmektedir. Şelale suları günün belirli saatlerinde çekilip geri gelmesi sebebiyle farklı manzaraların oluşmasına sebep olur. Bu konuyu araştıran bilim adamları da şelalede çalışmalar yapmaktadır.

Yeşilköy şelalesi doğal güzellikleri ve manzarası ile yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir yerdir.  Piknik alanı bulunmaktadır. Ailecek keyifli yürüyüş ve piknik yapma imkanı sunmaktadır.

Hacer Ormanı ve Yedigöller

Kayseri merkezden Hacer ormanı 180 km’dir. Aladağlar Milli parkı içinde yer alan Hacer ormanı doğal güzellikleri ve manzaraları sebebiyle tercih edilmektedir. Aladağlar Milli parkına direkt olarak ulaşım yoktur. Özel aracınızla kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Turlarla da gelinmesi mümkündür.

Hacer ormanı içinde dört ana su kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan bir önemlisi Soğuk Pınardır. Bu alanın çevresinde kamp ve piknik alanları bulunmaktadır. Hacer ormanı içinde bir çok farklı ağaç türü bulunur. Bunlar arasında meşe, ardıç, karaçam, titrek kavak ve sedir ağaçları sayılmaktadır. Hacer ormanında ayrıca bir mağara bulunur ve soğuk depo olarak kullanılmaktadır. Orman içinde yürüyüş yapılabilir, fotoğraf çekilebilir, mağaracılık ve dağcılık faaliyetlerinin yapılması alternatifler arasındadır.

Aladağlar milli parkı içinde yedigöllerin giriş ve çıkışlarında bulunan bir ormandır. Bu alanda irili ufaklı yedi tane göl bulunur. Yahyalı ilçesine 70 km uzaklıkta bulunan göllerden en büyüğü 3150 rakımda bulunan Direk gölüdür. Genel olarak göllerin derinliği bilinmemekle birlikte buzul ve kar sularıyla beslendikleri bilinmektedir.

Bu alanda 686 hektarlık ormanlık arazi olduğu söylenmektedir. Yedigöller ülkemizin en önemli doğal ve manzara alanlarındandır. Bu bölgedeki göl sayısı temmuz ayında karların erimesiyle yaklaşık olarak 80’e çıkmaktadır.

Doğal güzellikleri ve yürüyüş parkurları ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleri arasında yer alır.

Milli park içinde yer aldığı için halka açıktır ve ücret olarak kişi başı 7 TL’dir. Araçla girişlerde  araç ücreti alınmaktadır.

Şeker Gölü

Kayseri’den Şeker gölü Kocasinan ilçesi sınırları içerisindedir. Otobüslerle toplu taşıma kullanılarak ulaşmak mümkün olmaktadır. Ayrıca özel aracınızla da rahat bir şekilde göle gelebilirsiniz.

Şeker fabrikası alanı içinde bulunan göl koruma altında tutulmaktadır. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi özellikleri sebebiyle turistlerin geldiği bir yerdir. Gölün eski adı Keykubat gölüymüş. Bunun sebebi  Alaaddin Keykubat’ın kendisine ait olan köşk olarak gösterilmektedir.

Köşkün turizme açılması için çalışmalar devam ettirilmektedir. Yerli turistlerin hem göl etrafında yürüyüş yapmak hem de bu tarihi yeri ziyaret etmek için tercih ettikleri  bir alandır.

Şeker gölü halka açık ve ücretsiz bir alandır.

Soğanlı Vadisi

Soğanlı vadisi Kayseri arası 78 km’dir. Özel araçla yolculuk bir saat sürmektedir. Kayseri, Niğde ve Nevşehir illeri arasında bulunması sebebiyle ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır.

Yeşilhisar ilçesine bağlı olan vadi toplam 25 km’lik geniş bir kanyonda yer almaktadır. Kapadokya bölgesinin en gizemli vadisi olarak adlandırılmaktadır. Köy içinden kuzeye doğru uzanan alanda peribacaları görüntüsü hakimdir. Kubbeler, kiliseler, tonozlar ve apsislerle mimari bir şaheser olarak görülmektedir.

Soğanlı vadisi özel kaya yapısı ve mimari oluşumlarıyla hem doğa tutkunlarını hem de tarih meraklılarını çeken bir yapıya sahiptir. Roma devrinden kalan kiliseleriyle ünlü olan bir alandır.

Soğanlı vadisi giriş ücreti 12,5 TL olarak belirlenmiştir. Herkese açık bir alandır. Hafta içi açık olan vadiye hafta sonları giriş mümkün olmamaktadır.

Derevenk Vadisi


Kayseri Derevenk vadisi Talas ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Ermenice venk kelimesi kilise anlamına gelir ve dere kilise olarak geçmektedir. Hafta sonu doğa severlerin yürüyüş parkuru olarak kullandıkları pek fazla bilinmeyen bir alandır. Kayseri Talas arası 12 km’dir. Dolmuş veya otobüslerle Talas’a ulaşmanız mümkündür. Ya da özel aracınızla Derevenk vadisine gelebilirsiniz.

Derevenk vadisinde patikalar, tarihi kiliseler ve tarihi evler bulunmaktadır. At çiftliklerinin parkuru arasında kalan bir alandır. Vadide akan su baharda çok yüksekken Ağustosta hiç su akışı olmamaktadır.

Vadinin her iki tarafında da oyulmuş mağaralar ve mağaralarda resimler bulunmaktadır. Hem doğa hem de tarih içinde yürüyüş yapma fırsatı sunmaktadır. Ormanda meşe, kuşburnu ve söğüt türlerinde ağaçlar bulunmaktadır. Bahar aylarında çiçekler açan vadide gezip görülebilecek bir çok alternatif bulunmaktadır.

Derevenk vadisi kampçıların da tercih ettiği bir alandır. Fakat hiçbir tesis bulunmamaktadır. Halka açık olan bu vadide ücretsiz olarak gezip dolaşabilirsiniz ve hatta konaklayabilirsiniz.