Kazankaya Kanyonu Bölgemizin Saklı Cennetidir

Yozgat bölgesinin en harika doğal güzelliklerden biri olan Kazankaya kanyonu doğal güzellikleriyle bölgeye gelenleri büyülüyor. Kanyon içerisinden akan ve Yeşilırmak’ın bir kolu olan Çekerek ırmağı bölgeye ayrı bir güzellik katıyor. Etrafı yeşil, havası bol oksijenli olan kanyonda doğa yürüyüşleri, tırmanış ve kampçılık gibi birçok doğa aktivitesi yapılabilir. Bununla birlikte hem çadır kampı hem de karavan kampı için oldukça uygun alanlar mevcuttur.

Aydıncık ilçemize bağlı Kazankaya kasabasında bulunan Kanyon Yozgat turizminin gelişmesine kapı aralayacak önemli mekanlardandır. Yozgat turizmine kazandırılması için ciddi bir tanıtım çalışmasının yapılması gerekiyor. Burayı gezip görenlerin tabiriyle: “Kazankaya Kanyonu saklı cennet olarak isimlendiriliyor.”

Ayrıca Çekerek ırmağının müsait yerlerinde yüzme sporu da yapılabiliyor. Yazın sıcak günlerinde buraya akın eden yöre halkı serin suların keyfini çıkarıyor. Sene içinde oldukça sakin olan kanyon doğal ortamda tam kafa dinlemek için oldukça mükemmel bir mekân konumunda.

Aydıncık ilçesinin doğal güzellikleri, Kazankaya Kanyonu, tarihi dokusu, yarı değerli taş rezervleri, endemik bitki türleri gibi özelliklerini görsel yayınlarla ön plana çıkartıyor. Bölgenin, profesyonel dağcılar, trekkingciler, doğaseverler ve fotoğraf tutkunları için bulunmaz bir mekan olduğunu belirtebiliriz.

Dünyada eşine az rastlanır bir güzelliğe ev sahipliği yapan Aydıncık ilçesinin 5 kilometre kadar kuzeyinden geçen Çekerek Suyu, volkanik Kazankaya kayalıklarının içindeki kanyonda kıvrılarak yol aldıktan sonra daha kuzeyde Amasya yakınlarında Yeşilırmak’a karışıyor.

İsmi gibi bir kazanı andıran Kazankaya Kanyonu, Yozgat Aydıncık ilçesi sınırlarında başlayıp Çorum’a bağlı İncesu köyünde son bulan 12 kilometrelik bir parkurdan oluşuyor. Yürüyüş yolunun ilk kilometrelerine genci yaşlısı, çocuğu kadını herkes ulaşıp görkemli bir manzaradan nasibini alabiliyor.

Kanyon girişinde belirgin bir şekilde taş yığınlardan oluşan burç kalıntısı, ilerleyen yerlerde taşlara oyulmuş merdivenler ve nihayetinde çıkışa yakın Kybele Tanrıça heykeli, görülmeye değer tarihi eserlerdir.

Kanyon uzun dağlık bir vadi boyunca devam ediyor, sarp kayalar ve bitki örtüsü ile dikkatinizi cezbediyor! Vadi boyunca akan muhteşem su da vadiye ırmak görünümü kazandırıyor. Kazankaya kasabasında başlayan Kanyon girişi ve kanyon uzunluğu 10 kilometreyi buluyor. Kazankaya Kanyonunun güneyinde yer alan Alan dağları 1363 metre yüksekliğine sahiptir ve batısında Malbelen tepesi vardır.

Kazankaya Kanyonu içerisinden, Yeşil ırmağın bir kolu olan Çekerek Irmağı akmaktadır. Irmağın geçtiği vadinin her iki tarafında yükselmiş olan kayalar üzerinde duvar kalıntıları, hatıl oyukları ve merdiven basamakları, Tanrıça Kibele kabartması göze çarpmaktadır. Bir niş içinde, kabartma biçiminde inşa edilmiş olan devasa boyuttaki ve 3,16 metre yüksekliğindeki Tanrıça Kibele kabartması Çekerek Irmağı’nın diğer tarafındaki kayalar üzerinde yükselen kaleye nazırdır.

Kazankaya kasabasının güneydoğusundaki tabanı kayalık olan ve güneybatısından giden ırmağa sarp kayalar biçiminde inen tepenin ismi ise Sarıbaba tepesidir . Bu tepe ve kayalıklar üzerinde milattan önce var olduğu tahmin edilen yerleşim yerinin izleri yer almaktadır. Kazankaya kasabasının doğusundaki Karagözlük tepe denilen mevkiinin güneyinde sırtlar biçiminde tarlalar vardır. Buraya Güllük adı verilmektedir. Jeolojik ve arkeolojik araştırmacılar Güllük alanında Hitit mezarlığı tespit etmiştir.

Kanyonun içerisine uzanan yollar, araçların ve hatta bisikletlerin giremeyeceği kadar taşlık ve patika özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile Kazankaya Kanyonu aslında doğa sporları ve kır gezisi için biçilmiş bir kaftan niteliğindedir. Kanyonun bazı noktalarından bakıldığında Çekerek Irmağının eşsiz güzelliğini izlemek ve tertemiz doğa oksijenini solumak suretiyle eşine az rastlanır bir doğa keyfi yaşatmaktadır.

Kazankaya Kanyonu için muhteşem bir doğa harikası diyebiliriz. Böyle muhteşem bir zenginliği ülke geneline yeterince tanıyabilmek için; turizm şirketleri ile görüşüp turlar düzenlenebilir; Kanyonu tanıtan tanıtım broşürleri hazırlanıp turizm şirketlerine yollayabilir ve muhteşem bir video ile ya da fotoğraf albümü ile ülke genelinde bir tanıtım yapılabilir kanaatindeyiz.