Kızılelma neresidir bilen var mı?

Hikâye meşhurdur. Kanuni Sultan Süleyman “Kızılelma’ya, Kızılelma’ya!” naralarını duyunca paşalarını toplar ve “Kızılelma neresidir, bilen var mı?” diye sorar. Fakat aldığı hiçbir cevap kendisini tatmin etmez. Sonunda İskender Paşa’ya, ordunun içine girerek “Kızılelma’ya” diye bağıran askerlerden üçünü otağına getirmesini emreder.
Padişah birinci askere sorar:
“Kızılelma, Kızılelma’’ dersin, neresidir burası?”
-Herkes bağırır padişahım, ben de bağırdım.”
Padişah tekrar sorar:
-Niye bağırdığını sormam, Kızılelma neresidir, onu söyle!
Asker, tereddütsüz cevap verir:
-Padişahımızın bizi götüreceği yerdir!
-Orası neresidir?
-Padişahımız bilir!
Padişah ikinci kişiye sorar. Aldığı cevap:
“Önümüze düşüp, bizi götüreceğiniz yerdir padişahım!”
-Orası neresidir?
-Padişahımız bilir.
Üçüncü askerin verdiği cevap:
-Atınızın gittiği yerdir sultanım!
-Orası neresi?
-Neresi olduğunu ancak padişahım bilir.
Üçünün cevabında da aynıdır ve padişah bu cevaplardan çok memnun olarak, her birine birer kese altın verir. Sonra da: ‘’Kızılelma, Hakk’ın beni göndereceği yerdir!’’ der.
Bu cihangir padişah, zaman zaman kışlaları ziyaret eder, askerlerin şerbetini içer ve o bardağı altın doldurur ayrılırken de “Kızılelma’da buluşuruz” derdi.
Kızılelma, eski Türklerdeki ‘Hayat Ağacı’dır. Eski Türklerde ölen bir kimse için ‘’Niye öldü ki, evinde elma yok muydu?” diye sorulurdu. Buna göre Kızılelma Lokman Hekim’in bulduğu ‘ölümsüzlük iksiri’dir. Dinimizde ise bu iksir ‘şehadet şerbeti’dir. Zira şehitler ölümsüzdür. Kızılelma Cennet-i âlâdır, Havz-ı Kevser’dir, Cemalullahtır. Kızılelma, Oğuz Kağan Destanı’nda geçen ‘Güneş bayrak, gök çadır’ ülküsüdür. Zira bayrak, gölgesinde korkusuzca yaşanılan özgür vatanın sembolüdür. Bayraksızlık esarettir, ölümdür. Ev ise aileyi ve yurdu temsil eder, bu aile de bütün insanlıktır. Kızılelma, Nizam-ı âlem ülküsüdür. ‘’Ümmet-i davet’’i ‘’Ümmet-i icâbe’’ eyleme davasıdır. İnsanlığı kardeş edip iki cihanda mesut etme sevdasıdır Kızılelma. Bu uğurda feda-i can edenler, ab-ı hayat içip cennet-i âlâya kanat açarlar.
Kızılelma İstanbul’dur, Viyana’dır, Roma’dır. 2023-2071 hedefidir. Kızılelma gittikçe uzaklaşan hedeftir. Elde olana muhabbet duyulur, elde olan tükenir. Kızılelma ele geçmez, Kızılelma idealdir. Kızılelma yıldızdır. Yıldızlara ulaşılmaz, yıldızlarla yol bulunur. Kızılelma çürüdüğü gün, ölüm kaçınılmazdır. Kızılelma yürek ister, ardına bakanların işi değildir Kızılelma!
Afrin’e giderken: ‘Beklemesinler!’ diyen Mehmetçik’in yüreğidir Kızılelma!..
“Kızılelma’ya hey, Kızılelma’ya!..”