Körüklü Olmak Bir Ayrıcalık Olsa Gerek !

Körük, Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesine bağl, buram buram kültür- sanat kokan tipik bir Anadolu köyü. Gel gör ki: her zaman her yerde köyü görmek yahut köyle ilgili şiire, görsele ve yazılı metine rastlamak mümkün. Çünkü köyün bir araştırmacı, şair, yazar aydını var?

Hani günümüz hastalığı ya, teknoloj bağımlısıyız, internette dolaşırken “Şiirlerle medhedilen tipik bir Anadolu köyü “ Körük” yazısı ve videosuna takıldı gözüm. Merak bu ya, tanıtım videosunu izledim. Gıpta etmedim değil doğrusu, içimde bir eziklik oldu: ben de doğup büyüdüğüm köyümü bir kitapta toplayamadım diye...

Tabi ki: “Körük Köyü” deyince köyle özdeşleşen Araştırmacı yazar, Hakkı Yurtlu’yu hatırlamamak mümkün mü? Şair ve yazar Hakkı Yurtlu, doğup büyüdüğü köyünü 1999 yılında “ Dünden Bugüne Körük Köyü” adıyla kütüphanelerde yerini alan kitapla tanıtmıştı!.. Umarız ki her köy kitap halinde tanıtılsın. Maalesef zor iş, çileli, zahmetli, elbette bilgi ve zaman isteyen bir çalışma.

Neyse dönelim konumuza ve youtube kanalındaki tanıtıma: “Erdoğan Budak’ın” kanalında rastladığım “Körük Köyü” tanıtımı beni oldukça etkiledi... Gerçekten de sloganda olduğu gibi “Şiirlerle Medhedilen bir köy”.. ve bu köye vefa cinsinden duyulan özlem ve hasret. O denli hasret ve özlem var ki !...Ancak böyle güzel anlatılabilir.

Uzaktan gelirim pek çok özledim
Niceden beridir yolu gözledim
Öpeceğim yeri, böyle sözledim
Körüğün Yarma’da dur otobüsçü!...

Dizesine ne kadar güzel işlemiş şair dostumuz Hakkı Yurtlu köyünü. Yıllar öncesinde hazırladığı kitapta köyünü ilmik ilmik tanıtan araştırmacı yazar Hakkı Yurtlu, her mevkiini, dağını taşını, yolunu belini ihmal etmeyerek şiirlere aktarmış. Ne diyelim; Körük de şanslı, Körük Köylüleri de!….

Yorumlara göz attım hepsi haklı, övgüyle bahsetmişler…Bir köy ancak bu kadar güzel tanıtılabilir. Bu denli bilgi ve şiirlerle beslenebilir…Görsel o kadar muazzam ki dört bir yanı ekrana taşınmış!.. Hasret, özlem ve vefa dolu bir belgesel. Göçü anlatan dizler duygusallığı zirveye taşımış…

Onlar şimdi mekan tuttu Sekaköy’ü, Kuştepe’yi,
Karargah kurdular Başkentte,
Duyun ha dostlar duyun
Göç ne hale getirdi bizim köyü..

Göç olgusu da işlenerek, büyükşehirlere göç edip yollara düşenlerin hikayesini de anlatmış yazarımız Hakkı Yurtlu.

Körük Köyü doğumlu olmak, Körük Deresi’nde nevruz toplamak, Körük Özü’nde balık tutmak…. Elbette unutulacak bir duygu olmasa gerek, köy sakinleri için. Birer hatıra saklı, onca anılar yüklü!..

Kalemine, sözüne, özüne gönlüne sağlık koca yürekli şair, yazar Körüklü Hakkı Yurtlu kardeşim!…Kendi tabiri ve mahlasıyla şair “Kul Hakkı”…Evet haklısın: Körük Köylü olmak bir ayrıcalık olsa gerek !....