Kötü Alışkanlıkların Esiri Olmamak Lazım

Bizi yaratan Yüce Allah, can, mal, akıl, din ve nesil emniyetini muhafaza etmemizi emreder. İslam diniyle bağdaşmayan, fıtratımızı bozan, bedenimize ve ruhumuza zarar veren her türlü zararlı alışkanlıkları da yasaklar.

İnsanı uyuşturan ve aklı dengemizi bozan alışkanlıkların başında alkollü içecekler geliyor. Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadislerinde, “Sarhoş eden her şey içkidir ve her türlü içki de haramdır” buyurmuşlardır.

İçki sebebiyle nice yuvalar
yıkılmakta; yaralanmalı yada ölümlü trafik kazaları meydana gelmektedir. Bu kazalardan dolayı bir çok insanın ocağı
sönmektedir. Bunun içindir ki, alkollü içeceklerin
üretilmesi, içilmesi, alınması veya satılması dinimizceharam kılınmıştır.

Zararlı alışkanlıklardan biri de kumardır. Kolay yoldan para elde etme aracı olarak görülen kumar, haksız bir kazançtır. Pençesine düşürdüğü insanı yalnızlığa, çaresizliğe, birçok bela ve musibete sürükler. İslam’a göre şans oyunları ve kumarın her türlüsünü haramdır ve İnsanlığı felakete sürükler.

Yüce Rabbimiz, alkol ve kumardan uzak
durmamızı emrediyor:
“Kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak,
Şeytan, içki ve
sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak
ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?” buyruluyor.

Yarınlarımızın umudu olan gençlerimiz arasında yaygınlaşan başka bir tehlike ise, uyuşturucu ve yasaklı madde bağımlılığıdır. Anne baba sevgisinden, aile şefkatinden uzak kalan gençlerimiz; arkadaş teşviki, özenti ve sosyal medya gibi sanal ortamlar da ölçüsüz ve sorumsuzca kullanıldığında bu bağımlılık çok daha zararlı ve tehlikeli bir alışkanlığa dönüşür.

Günümüzde maalesef hızla yaygınlaşan dijital bağımlılık, kişiyi gerçek hayattan koparmakta, sevdiklerini ihmal etmesine, ömür sermayesini boşa harcamasına sebep olmaktadır. Bazı mecralarda kişi ve aile mahremiyeti hiçe sayılmakta, yalan, iftira ve asılsız haberlerle kul hakkı ihlal edilmekte ve insan onuru ayaklar altına alınmaktadır.

Alkol ve bağımlılık yapan bütün zararlı alışkanlıklar, modern çağın insana kurduğu ölüm tuzağıdır. Aklın selameti, neslin muhafazası zararlı alışkanlıklardan uzak kalmakla mümkündür. Fıtrata aykırı bu alışkanlıklar, insana ve topluma asla huzur vermez, veremez.

Unutmayalım ki bizi dünya ve ahirette mutluluğa ulaştıracak olan, Allah’ın koyduğu sınırlara riayet etmek, her türlü haram ve kötülükten uzak durmaktır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in şu uyarısını aklımızdan asla çıkarmayalım: “İki nimet vardır ki: insanların çoğu, onları değerlendirme hususunda aldanmıştır. Bunlar dan biri sağlık, diğeri de boş vakittir.”( Buhari) Bizi mezara kadar takip edecek ve peşimizi bırakmayacak olan bu kötü alışkanlıklardan uzak durmak gerekir. Sağlığımız için hem kendimizi hem de ailemizi bu tür kötü alışkanlıklardan korumak zorundayız. Korumakla birlikte bunlarla mücadele etmek hem dini hem de insani görevimizdir. Dua ve İbadetleriniz kabul Cumanız da Mübarek Olsun!..
( Kaynak Diyanet Hutbeleri)