Maden Zengini Olan Yozgat Neden Gelişmiyor ?

Zengin maden yataklarının bulunduğu il olan Yozgat’ta, özel sektör tarafından kiralanan alanlarda, toprak altında bulunan madenlerin yer üzerine çıkartılıp, ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmaların yeniden başlatılması Yozgat için büyük önem arz ediyor. Yozgat Yenipazar beldesi Eğlence köyü bölgesinde 2011 yılında 24 milyon tonluk cevherin bulunduğu tesbit edilmişti.

Yozgat sahip olduğu jeolojik yapı gereği maden çeşitliliği yönünden zengin bir ildir. İl ve yakın çevresinde yapılan çalışmalar sonucunda çok çeşitli metalik maden ve endüstriyel hammadde yatakları ortaya çıkarılmıştır. Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından önceki yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda zengin maden yataklarının bulunduğu belirlenen ilimizde bu zenginliğin ekonomiye kazandırılması gerekiyor.

Yozgat Akdağmadeni-Pazarcık ve Kartalköy zuhurlarının sırasıyla yüzde 21.23 ve yüzde 29.13 manganez tenörlerine sahip bulunduğu, bu zuhurlardan Pazarcık zuhurunun rezervinin ise 500 ton olduğu aktarılmıştı. Bakır-Kurşun-Çinko cevherleşmelerine Yozgat Merkez, Yerköy, Boğazlıyan, Sarıkaya ve Akdağmadeni ilçelerinde rastlanıldığı, bunlar arasında en önemlisinin Akdağmadeni ilçesindeki kurşun-çinko yatağı olduğu, bu yatakta yüzde 8 Çinko ve yüzde 4 Kurşun tenörlü toplam 500 bin ton rezerv belirlenip, önceki yıllarda işletildiği açıklanmıştı.

Yozgat Sorgun-Temrezli’de ortalama yüzde 0.1 tenörü olan 3 bin 852 ton görünür uranyum rezervi tespit edildi. Bununla birlikte Yozgat ili dahilinde gerçekleştirilen kömür arama çalışmaları sonucunda da Sorgun ilçesi civarında önemli kömür sahaları belirlendi. Bunlardan Sorgun sahasında ortalama ısıl değeri orijinal kömürde 4 bin 926 kalori olan 13 milyon 206 bin ton, Küçükköhne sahasında da ısıl değeri orijinal kömürde ortalama 2 bin 502 kalori olan 4 milyon 208 bin ton görünür rezerv belirlendi.

Yozgat’ta kurşun-çinko, demir, manganez, feldispat, kaya tuzu, kireçtaşı, kuvarsit, tuğla-kiremit, florit, grafit ve çimento hammaddelerinin bulunduğu, metalik madenlerden demir yatak ve zuhurlarının çoğunlukla Akdağmadeni, Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde yer aldığı aktarıldı. Raporda, ‘’Akdağmadeni-Karapınar demir yatağında ortalama yüzde Refsan Demir Oksit (kırmızı) tenörlü 8.5 milyon ton görünür+muhtemel rezerv hesaplanmıştır.

Sorgun-Sarıkaya civarında da Karabacak, Uzunkuyu-Atkayası ve Büyükören gibi demir zuhurları bulunmaktadır. Sarıkaya zuhurlarının toplam görünür muhtemel rezervi yaklaşık 100 milyon 600 bin ton olarak belirlenmiş olup, yüzde demir içerikleri 17 ile 39 arasındadır.

Yozgat Yenipazar, Çanakkale Kirazlı, Balıkesir Gedik Tepe’de maden yataklarının bulunduğu, bunların
işletmeye açılabilecek durumda oldukları bilgisi paylaşılmıştı.

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde metrelerce kazı yapan definecilerin "siyah taş" diye önemsemediği atıklardan yola çıkan bir madenci 29 bin dönüm alanda 1 milyon tonun üzerinde manganez madenini tespit etti.
Manganezin demir-çelik sanayinde kullanılan ferro-siliko'nun ham maddesi olduğu ve Türkiye'den Çin'e ihraç edildiği belirtiliyor. Bütün bunlar ilimizin maden yönünden zengin bir il olduğu gerçeği ortaya çıkıyor bu zenginliğin ekonomiye kazandırılması gerekiyor.